Délmagyar logó

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

Az Etyek-Buda borvidéken jártunk

Június első hétvégéjén nyolcadik bortúrájukra indultak a szegedi autós márkakereskedők és borbarátok, ezúttal az Etyek-Buda borvidéket vették célba. A rendezvény sikerrel zárult, a borkóstolás és a balesetmentes vezetés is összejött.
Június első napján, pénteken reggel Szegedről, a Széchenyi térről indult útjára a VIII. Dél-Magyarországi Bortúra, a résztvevőket Kiss Imre püspöki helynök köszöntötte és látta el „útravalóval". Kovács Győző főszervező mindenkinek kezébe nyomta a pontos programot és az itinert, majd megindult a tizenegy autóból álló konvoj a felvezető rendőrmotoros nyomában. Az első állomás a szigetcsépi Gál pince volt, ahol hat bort kóstoltak a túrázók. Olaszrizling, Szürkebarát, Cserszegi fűszeres, egy Cserszegi Cuvée, egy Kékfrankos rozé és egy Pinot noir szerepelt a kínálatban, valamennyi a 2006-os évjáratból. A desszert egy muzeális édes fehér bor volt.

Ezután következett a folyami átkelés, Ercsinél a komp szállította át a Dunán a túrázókat és járműveiket. A második állomás Tök volt, ahol a Nyakas pince száraz fehér borait kóstolhatták meg a résztvevők. Este a bicskei Báder Fogadó pincéjében volt vacsorával egybekötött borkóstolás.
Etyek-Buda borvidék

Jóllehet az utóbbi években már minőségi bort is készítenek, elsősorban a pezsgőalapbor-termelés jellemző erre a vidékre. A híres Törley-pezsgők is etyeki alapborból készültek a XIX. század végétől. Az „Etyek: Budapest szőlőskertje" szlogen találó és vendéghívogató. Terület: 1480 hektár, klíma: szeles, bőséges napsütés, kevés csapadék, talaj: meszes, szőlőfajták, borok: Chardonnay, Olasz rizling, Rajnai rizling, Sauvignon blanc – elegáns, száraz, határozott savú, könnyed borok – finom illattal. 
Minden bortúra szombat reggelének elmaradhatatlan programpontja a KRESZ-tesztlapok kitöltése – idén sem volt ez másként. A versenyt Hatvani József (Pappas Autó) nyerte, míg mögötte szorosan és holtversenyben Szögi Krisztina és e sorok írója végzett. A délelőtti első „szakmai" megálló az Etyeki Borkatlan volt. A Horthy-rendszer idején katonai célokra – fegyverraktárnak – épített, majd a szovjet érában híradós bázisnak használt pincerendszer méretei lenyűgözők: az alapterület 10 ezer négyzetméter. Ez a mészkőbe vájt labirintus 6-12 méter széles, 6-8 méter magas 30-60 méter hosszú termek és folyosók rendszere. Kitűnően alkalmas bor tárolására, hiszen télen-nyáron állandó, kb. 12 fokos a hőmérséklet, s a főváros közelsége logisztikai központért, raktárbázisért „kiált". Itt Siki András részesítette nagyon szívélyes vendéglátásba a bortúra részvevőit: a mangalicazsíros kenyér mellé jól esett a különböző borokat kóstolgatni.

A VIII. Dél-Magyarországi Bortúra képekben

Délután Alcsútdobozon, az Etyek Présházban helyi és szekszárdi bort egyaránt kínált a gazda, köztük egészen kitűnő minőségű vörösek is akadtak, ami meglátszott a vásárlásokon. Legjobban talán Kuti Pálnak, a C-Mobil vezetőjének ízlett a testes vörös – vett is néhány kartont.

Vasárnap Izsákon a Helibornál pezsgőkóstolót szerveztek a vendéglátók. A nyolcszáz gazdát tömörítő szövetkezet nyolc féle pezsgő és két féle bor mellett mustot és murcit is kínált. A vállalkozás egyébként mostanában vezeti be pezsgőcsaládját a piacra. A vasárnap esti bankett helyszíne a szegedi Vörös Róka borozó volt – értékeléssel és a díjak átadásával. Az idei túra borkirálynője Hatvani Józsefné, borkirálya Nagy Attila (Porsche Szeged) lett.

A bortúra flottája

A Pappas Autó (Mercedes, Chrysler, Jeep, Kia) egy E-osztállyal és egy új C-osztályos Mercedes-szel vett részt a túrán, a C-Mobil Kft. egy hármas és egy ötös BMW-vel érkezett., A Porsche Szeged mindhárom márkáját képviseltette: Volkswagen Passat, Audi A4 és az új Seat Altea szállította a túrázókat. A Honda Wéhli egy dízel Accorddal és egy CRV-vel, a vásárhelyi-szegedi Toyota T-max az új Auris-szal és egy Avensis-szel képviseltette magát. A nem márkakereskedő, de már törzsgárda támogatók a Szerencsejáték Rt. és a Tisza Volán. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Varrógép-népautó luxushibrid

76 évnyi elsőség után az idei év első hónapjaiban először mutatott jobb eredményt az értékesítések… Tovább olvasom