Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

A pártok ellentmondásosan ítélik meg az ötpárti tárgyalást

Az igazságügyi miniszter szerint a Fidesz a keddi ötpárti tárgyaláson nem mondott nemet a kormányfő által benyújtott a gyűlöletbeszéddel kapcsolatos alkotmánymódosításra - erről délután beszélt sajtótájékoztatón Draskovics Tibor.
A tájékoztató után azonban Kontrát Károly, a tárgyaló delegáció fideszes tagja azt mondta, hogy pártja nem támogatja az alaptörvény módosítását. A tárgyalások csütörtökön folytatódnak.

A Fidesz sem igent, sem nemet nem mondott a kormányfő gyűlöletkeltés, illetve gyűlöletbeszéd elleni alkotmánymódosítási javaslatára - mondta a keddi egyeztetés után az igazságügyi és rendészeti miniszter. Draskovics Tibor szerint évtizedes mulasztást igyekszik pótolni a kormány, amikor a gyűlöletkeltő véleménynyilvánítás korlátait igyekszik felállítani. A tárcavezető szerint égető kérdés, hogy a parlamenti pártok egyetértenek-e abban, hogy a demokratikus jogállam alapjait az alkotmányon keresztül kell-e megvédeni.

Draskovics Tibor szerint éppen azért kell módosítani az alaptörvényt, mert enélkül a büntető- és a polgári törvénykönyv módosítására vonatkozó előterjesztések az alkotmányba ütköznek. A kormány azért nem tudja jelenlegi formájában támogatni a Fidesz három csapás elnevezésű programját - amely a harmadszorra visszaeső erőszakos bűncselekmények elkövetőit életfogytig tartó börtönnel büntetné - mert az részben alkotmányellenes lenne, részben pedig hatástalan maradna. A szaktárca a büntetési tételek felső határa helyett inkább az alsó határát emelné meg - tette hozzá a miniszter.

A Fidesz nem támogatja a kormányfő alkotmánymódosításra vonatkozó elképzeléseit - mondta kedden délután Kontrát Károly. A fideszes honatya szerint Gyurcsány Ferenc elképzelése csak "szocialista pótcselekvés". Az igazságügyi bizottság tagja szerint ez az elképzelés nem garantálja a polgárok biztonságát. Kontrát Károly szerint a Fidesz három pontból álló javaslata jelenthet megoldást a problémára. Ide tartozik a rendőrség megerősítésére, a büntetőeljárások felgyorsítására, valamint a három csapás néven ismertté vált törvénymódosítási elképzelés.

A kedden kezdődött ötpárti egyeztetésen az MSZP, a Fidesz, az SZDSZ és az MDF képviselője vett részt, míg a KDNP szakértője a parlamenti felszólalása miatt maradt távol. A tárgyalások következő fordulója csütörtökön lesz.

Olvasóink írták

  • 1. legal 2009. március 04. 09:09
    „Az Alkotmány megfelelően tartalmazza a szólásszabadság és a személyes és kollektív jogok védelmét. A büntető és polgári törvénykönyvek lehetőséget biztosítanak arra, hogy az állampolgárok és közösségek bírósági úton érvényesítsék jogaikat mindenféle támadással, megjegyzéssel szemben. Az Alkotmány nem arra szolgál, hogy egzakt módon körülírjon egy kiragadott cselekvés módot, ami különösen megfoghatatlan, határolhatatlan, szubjektív módon megítélhető. A mindenkori hatalom kezébe adná a mérlegelés jogát, hogy éppen mit és meddig enged meg. Például nézzünk egy aktuális témát. Szegedre látogat Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Mit követek el, ha azt mondom: Isten hozta, ördög vigye!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliárdos adócsalást lepleztek le a pénzügyőrök

Több mint egy milliárd forint kárt okoztak az államnak azok az adócsalók, akiket a vám- és… Tovább olvasom