Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

A többség támogatja a tervezett adócsökkentést

Az emberek többsége egyetért a kormányfő adócsökkentési elképzeléseivel, és a lehető legtöbb eszközzel fellépnének a feketegazdaság ellen - derül ki a Medián szeptember elején készített felméréséből.
Egyedül az adóamnesztia kérdésében vannak többségben az elutasítók. Gyurcsány Ferenc "Megegyezés" programjáról a lakosság nagyjából háromötöde hallott, igaz közülük is csak 5 százalék mondta azt, hogy ismeri annak a részleteit is.

A kormányfő adójavaslatainak többsége kifejezetten népszerűnek mondható a Medián friss, reprezentatív felmérése szerint. Az emberek különösen helyeslik az adórendszer egyszerűsítését, a költségvetés egyensúlyának megőrzését és azt, hogy a hátrányos helyzetű térségekben adókedvezménnyel segítsék a munkahelyteremtést.

Bár a céges autók után járó adókedvezmény megszüntetését vagy a dohányáruk illetékének kismértékű emelését a nagy többség elfogadhatónak tartaná az alacsonyabb adókért cserébe, a természetbeni juttatások adókedvezményének megszüntetése már sokkal nagyobb ellenállásba ütközik. Utóbbi Veres János pénzügyminiszter pénteki bejelentése szerint ki is került a tervezett átalakításokból. A feketejövedelmek kifehérítését célzó tervezeteket ugyanakkor többnyire hatásosnak véli a közvélemény, különösen a szabályok szigorítását, valamint az adózással kapcsolatos eljárások felgyorsítását tartanák hatásos lépésnek.

A behajthatatlan adótartozás, vagy az amiatt kiszabott büntetés elengedése az adóváltoztatási tervek legkevésbé elfogadott eleme.

A közvélemény-kutató intézet 1200 embert kérdezett meg országszerte szeptember 5-e és 9-e között. A miniszterelnök "Megegyezés" programjáról a lakosság körülbelül háromötöde hallott, de csak mindössze 5 százalékuk ismeri az anyag részleteit is. Általánosságban elmondható, hogy a tervezet elemei népszerűbbek az MSZP szavazói körében, ugyanakkor még az ellenzéki szavazók között is többségben vannak azok, akik a konkrét elképzeléseket támogatják.

Olvasóink írták

 • 5. zweistein 2008. szeptember 20. 10:36
  „"csak 5 százalék mondta azt, hogy ismeri annak a részleteit is."

  Innentől a felmérés komolytalan. Nem is vesztegetek rá több szót.”
 • 4. grenadle 2008. szeptember 20. 10:33
  „Marha jó, tekintettel, hogy nem is lesz adócsökkenés!! Ennyire elborultak lennének az emberek, valószínűleg nem ez a helyzet, hanem a kérdés volt félrevezető. Nyilván mást mondtak volna arra a kérdeésre, hogy "Egyetért-e Ön azzal, hogy tényleges adócsökkentésben csak a bruttó 250 ezer forintnál többet keresők részesüljenek?
  Nyilván, ha nincs is adócsökkentés, akkor nem is fehéredik semmi.
  Hülye kérdés, irreális válasz.”
 • 3. rongybaba 2008. szeptember 19. 22:20
  „Nyugi macilaci, téged biztosan kihagynak belőle, hiszen te vagy a nép /hangja/...”
 • 2. Kolompár Rómeó 2008. szeptember 19. 21:49
  „MI ez a cikk? A Maszop fizetett hirdetése? Ez tele van faxsággal.”
 • 1. macilaci 2008. szeptember 19. 20:49
  „Alakul a helyzet rendesen !!!!A fodroska meg a vityike egymást tömködjék a hülyeségeikkel !!!!
  A NÉPET hagyják ki belőle!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ügyészséghez fordulnak a civilek a pesti Zsidónegyed ügyében

Az ügyészséghez, a közigazgatási hivatalhoz és az Alkotmánybírósághoz fordulnak civil szervezetek,… Tovább olvasom