Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Amerika nem kér tőlünk több katonát Afganisztánba

Az Egyesült Államok fontos és kiszámítható partnernek tartja Magyarországot, nagyrabecsüli NATO-beli teljesítményét.
Az Egyesült Államok nem kér magyarországtól újabb katonákat - ez derült ki az amerikai látogatáson tartózkodó Szekeres Imre védelmi miniszter washingtoni tárgyalásain. A megbeszélésekről beszámoló magyar miniszter kijelentette, hogy az Egyesült Államok fontos és kiszámítható partnernek tartja Magyarországot, nagyrabecsüli NATO-beli teljesítményét, és nem kéri Budapest meglévő kötelezettségeinek fokozását, az afganisztáni misszió megerősítését.

Szekeres és amerikai kollégája, Robert Gates áttekintette a Magyar Honvédség fejlesztésének programját, amelyekhez Budapest 136 millió dollárnyi támogatást kap. A magyar miniszter szerint Gates elismeréssel szólt a Honvédségnek a közös NATO-küldetésekben való részvételéről.

A Pentagon vezetője ismertette a NATO új, kidolgozandó stratégiájának alapirányait. Ennek lényege a NATO alkalmassá tétele arra, hogy képes legyen stabilitást hozó szerepvállalásra a saját határain túl is, és amely stratégiai partnerségre törekszik többek között Oroszországgal.

A házigazdák bepillantást nyújtottak az új afganisztáni stratégia kidolgozásának folyamatába is. Az Egyesült Államok szerint Afganisztánban nem lehet kizárólag külföldi katonai megoldásra törekedni. Ezért az Obama-kormányzat szerint fejleszteni kell az afgán fegyveres erőket, és megteremteni a lehetőséget az eredményes afgán polgári kormányzáshoz.

Szekeres Imre Washingtonban kezdeményezte a gyors reagálású erők közös finanszírozását, amihez már Németország politikai támogatását is élvezi. Ez lényeges változás lenne, mert az érvényes szabály szerint egy NATO-akciót azok az országok finanszíroznak, amelyek részt vesznek bnne.

Szekeres tárgyalt James Jones nemzetbiztonsági főtanácsadóval is, majd befolyásos amerikai törvényhozási tagokkal találkozott.

Olvasóink írták

 • 5. floridaimagyar 2009. március 14. 05:54
  „MIlyen hulye dontesekrol beszelsz es milyen feketseregrol? Mit ittal - valami ami tul eros volt a szamodra? Ha nem hallottad volna egy ev alatt USA csapatok ki fognak vonulni Irakbol es Afganisztanban lesznek egy idore ahol megerosodott a terrorizmus. Sot mar iszlam orszagokkal kezdett Hillary Clinton targyalni amit elokeszules arra hogy kesobb az elnok is latogatast fog tenni sok iszlam allamba es remelem hogy javulni fognak a kpacsolatok. Busch annyira elrontotta a kapcsolatunkat az arab allamokkal hogy sok idobe fog telni amig ujra helyrejon a szituacio.Az egyetlen dolog ami mondani tudnek hogy a hadsereg tamogatasa helyett en a magyar gazdasag segitesere adtam volna segitseget, de nem tudom mibol mert az USA sem all jol es nem tudom mibol adnak segitseget most. Talan a veres kezdet utan a 21. szazadban ideje lenne politikaba, targyalasokba es egyuttmukodesekbe fektetni - olcsobb mit a robbanoszerek.”
 • 4. flexsnake 2009. március 12. 20:40
  „Kérhetett volna, úgysem kap :P
  Obama meg küldje a feketeseregét harcba. Szerintem nemsokára úgyis a fejét kapkodja majd a hülye döntései miatt.”
 • 3. achilleus 2009. március 12. 18:25
  „Egy mai gyurcsányi gyöngyszem:
  A külügyi tárca vezetője és a kormányfő köszöntötte a Parlamentben az észak-atlanti szövetség július végén leköszönő főtitkárát. "Főtitkár úr szeretnék önnek köszönetet mondani, őszintén szólva nem volt önnek könnyű dolga velünk! Időnként úgy érezhette, hogy nehezebb dolga van mint egy zsák hangyát együtt tartani. Sok ország, sok törekvés, sok érdek, sokszor eltérő kultúra. Ön ezt jól csinálta!" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc.”
 • 2. pampus 2009. március 12. 18:15
  „Még jó,hogy nem kér. Miért szokott? Lehet, hogy Obama tisztában van azzal, hogy a magyarok az elmúlt ezer éve már leszoktak az egyéni portyákról! Az, hogy ennek az országnak a vezére legtöbbször csak is a nagyhatalmak csicskásai voltak . Arról a Nép nem nagyon tehetett. Viszont hősi hallottaikat mindig is tisztelték és megsiratták bármelyik ,nagyhatalomnak voltak az ágyútöltelékei, golyófogói. Remélhetjük a továbbiakban, is hogy egy "volt rabszolga sorsú nemzedék" vezetője nem kivánja, hogy itt is rabszolgasors jusson e Népnek.”
 • 1. Mathiasking 2009. március 12. 17:40
  „Na ezt jól megkapta a Fletó kormány! Nem nézi jó szemmel a NATO sem, hogy az oroszok felé kacsingat Ferkó! Na meg a Grippeneket sem tudják lenyelni! Hát egy vigasztal csak: Mindig a vesztes oldalon álltunk, ez most megint bejött, mint a gazdasági válság!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyomozás indult zsidózás miatt

Zsidó szervezetek feljelentése alapján nyomoz a rendőrség a zsinagógát kifüstölni vágyó rajkai… Tovább olvasom