Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Az államfő nem írja alá a törvényt

Sólyom László nem ért egyet az egészségügyi biztosítási rendszer átalakításáról szóló törvénnyel, ezért nem írja azt alá és nem hirdeti ki, hanem megfontolásra visszaküldi azt az Országgyűlésnek. Ezt az államfő jelentette be csütörtökön a Sándor-palotában.
A köztársasági elnök azt is kéri a parlamenttől, hogy fontolják meg tartalmi kifogásait is, miszerint hiányoznak a törvénytervezetből a garanciák, befejezetlen a javaslat, csak korlátozottan jönne létre valódi verseny a pénztárak között és túl nagy a bizonytalanság és a kockázat az újonnan felálló rendszer körül.

Sólyom László hangsúlyozta: szükségesnek tartja az egészségügy, majd az nyugdíjrendszer átalakítását is, azonban mindezt csak társadalmi és politikai egyetértéssel lehet eredményesen elvégezni. A köztársasági elnök szerint legalább a reform alapjaiban meg kellene egyeznie a politika résztvevőinek, amiben Sólyom szerint a kormányoldalnak és az ellenzéknek is megvan a maga felelőssége.

Az államfő kiemelte: a törvényjavaslathoz szükséges a beteg- és az orvostársadalom támogatása is, azonban nekik is el kell fogadniuk a változásokat. A köztársasági elnök azt is kifogásolta, hogy a szakmai és civil szervezetek nem, vagy csak nagyon későn kaptak tájékoztatást a törvénytervezetről, így nem tudtak érdemi véleményt alkotni. Sólyom László szerint ez azért is különösen nehéz lett volna, mert a törvény a "politikai háttéralkuk során folyamatosan és lényegében változott egészen az utolsó pillanatig."

Az államfő hiányolta a hatástanulmányokat és számításokat is, szerinte a külföldi tapasztalatok nem támasztják alá az újonnan beinduló modell sikerességét. A köztársasági elnök úgy fogalmazott: "így ez egy veszélyes kísérlet, amelynek kényszerűen az egész társadalom a kísérleti alanyává válik." Sólyom László végül hozzátette: hiányoznak a törvény végrehajtási rendeleteinek szövegei, sőt koncepciói is, így túl nagy a bizonytalanság és a kockázat az új rendszer körül.

Azzal, hogy a köztársasági elnök visszaküldte az Országgyűlésnek a törvényt, a képviselőknek újra tárgyalniuk kell a tervezetről és újra meg is kell azt szavazniuk, ismételten egyszerű többséggel. Amennyiben ez megtörténik, a köztársasági elnöknek már nincs mérlegelési joga, alá kell írnia a törvényt. A parlament egyébként a tervek szerint legközelebb februárban ül össze.

Olvasóink írták

 • 9. lol 2007. december 27. 22:37
  „A biztosítás üzlet! Akinek ez nem esik le azt csak sajnálni tudom!
  Érdekek küzdenek egymással. Már nem az EMBER számít! Az Elnök Úr jól csinálta csak az a baj,hogy újra megszavazzák sajnos!Nagyon sok hiszékeny ember van ebben az országban! Sokaknak meg kell halni,hogy ez leessen egyeseknek!”
 • 8. Tűzimádó 2007. december 27. 20:59
  „Sólyom adott a sz@rnak 1 pofont.
  Tudja, hogy a mai helyzet nem tartható, - ezt beismerte -.
  Ha valóban elakarta volna sikálni a dolgot, akkor az AB-hez fordul.
  Mivel azonban nyalnia kell a fütyesznek is, ezt a megoldást választotta. Újra a Parlament elé kerül, újra +szavazzák, azt már alá kell írnia.
  Majd valakik elrohangálnak az AB-hez, de az nem halasztó hatályú.

  Sólyom 1 beszari alak, nem merte nyíltan felvállalni a törvényt!”
 • 7. ERKDP 2007. december 27. 18:29
  „Nem baj kedves 621, a lényeg, hogy a pápai rockefeller-elvtárs etikus, meg a nanopárt, amelyik Szli asszonyságot etikusan nem választotta meg. Amennyire most azzal lehet vádolni, hogy az ellenzéknek "dolgozik", ugyanúgy "kormánybérencnek" lehetne nevezni, ha aláírja... csak nézőpont kérdése. Egy biztos: a társadalom akarata alapján cselekedett, cáfolja meg, ha gondolja, akarja, tudja, meri 621, naj, meg joco, aki még ide nem írt, de már várom, hogy mikor jelenik meg a gyülölködő, közhelyes dumájával, ami kimerül az "XY és újtöbbségű csapata", "Fodor polgármester és a balsikerdíjak" stb stb frappáns gondolatokban. Igaz az "alcsúti führer " is már-már eposzi kellék, visszatérő toposz, csak lassan már unalmas.... Ja és nem Orbán Viktor miatt. Itt már rég nem a Fideszről meg Orbánról van szó. Inkább az "újmagyarországról", ami nem kell nekünk, mert ott van a régi, most már lassan 1008 éve! És én büszke vagyok rá, és nem akarok helyette egy trendi újat.”
 • 6. 621 2007. december 27. 17:43
  „Csak meg kell szolgálni teljesen etikus megválasztását (bocs, beszavazását) ... Nem baj, egyrészt csak késlelteni tudja a törvényt, ami elég snassz.., másrészt már csak néhány éve van, és kifejezheti köszönetét a felcsuti führernek egy kézfogással, amikor eltávozik a (királyi)palotából...”
 • 5. triatlonos 2007. december 27. 17:34
  „T. Naj!
  Mit kellett volna csinálni az elnöknek, és miért?
  Kérem, hogy néhány értelmes mondatban sziveskedjen elmagyarázni ennek az elutasitott törvénynek a lényegét, mivel én olvastam, és két diplomám ellenére sem sikerült megfogni a lényeget, bizonyára bennem van a hiba, mert a diplomáimat fel kellene újitani egy-két Horváth -Kóka kurzuson.”
 • 4. naj 2007. december 27. 16:48
  „Gratulálok elnök ur!!!!!!

  De mihez is gratulálok?????Ön az kinek feladata egységbe forrasztani az embereket de ahelyett csak a széthuzást látom.Mikor veszi észre hogy nem mi vagyunk önért ha nem őn miértünk.Állitolag őn a napi polotika felett "ál"vagyttalán mégsem.Vagy talán igy igyekszik meghálálni a megválasztását.Tolja csak azt a bizonyos szekeret,majd a következő választásnál meghááljék önnek.l”
 • 3. pancser 2007. december 27. 15:05
  „Helyesen tette az Elnök Úr! Az embereket be lehet csapni tudom, de mégis csodálkozom azon, hogy az MSZP támogatottsága nem csökkent 10% alá. Tudjuk, hogy támogatóik többnyire idősek, pontosan az a korosztály, amelyiktől egy magánbiztosító szabadulni akar. Nincs olyan, nem is lehet olyan szabályozás amelyik ezt ki tudná zárni, hiszen a jó kuncsaft a fiatal és egészséges személy. Nem hittem a fülemnek, amikor az illetékes ELVTÁRS azt próbálta bizonygatni, hogy az idős, beteg kuncsaft éri meg a magánpénztárnak. De mondani mindent lehet, szegény nénik, bácsik pedig beveszik, mert hisznek a szép szavaknak! Ha az illetékes ELVTÁRS arra gondolt, hogy az idősektől lehet sok kezelést gyógyszert elcsalni akkor igaza van, mert aki nem beteg és fiatal attól nem lehet, ez evidens! Gratulálunk Elnök Úr Ön egy bátor, karakán ember!”
 • 2. ERKDP 2007. december 27. 13:48
  „Szerencsére én sem! Minden szava igaz volt, amit mondott, és ennek semmi köze a pártokhoz. Kár, hogy ezzel csak rövidke időt nyert az ország, a jövőhöz vajmi kevés...”
 • 1. Bálintné Szabó Piroska 2007. december 27. 13:45
  „Gratulálok, nem csalódtam!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2008-tól a minisztériumok is bérlik az ingatlanaikat

A vagyontörvény 2008-tól hatályos szabályai szerint a központi költségvetési szervek (például a… Tovább olvasom