Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Civilek (is) segítik az önkormányzat munkáját

Tőlünk nyugatabbra már széles körben alkalmazott módszer, hogy a különböző közérdekű döntéshozatalokhoz igénybe veszik a civil szervezetek hozzáértő képviselőinek is a véleményét.
A Győr városi önkormányzat most megalakult munkabizottságai hasonló módon értékesíthetik ezentúl a lakosság széles rétegeit képviselő egyesületek, klubok, alapítványok tapasztalatait közérdekű kérdésekben.

Hozzáértők és tapasztaltak

A győri civil szféra ugyanis készen áll, hogy az arra legérdemesebb, hozzáértő, tapasztalt, az adott kérdéscsoportban elkötelezett képviselőin keresztül segítse a közgyűlési döntések előkészítésében munkálkodó szakbizottságok dolgát. Természetesen nem beleszólásról van szó, hanem olyan közreműködésről, amelyben a civil szféra által delegált szakember szavazati jog nélkül részt vehetne a szakbizottság munkájában, s ott elmondhatná a lakosság széles rétegeinek véleményét tükröző álláspontokat, esetleg javaslatokat tenne.

Szakbizottságok szerint

A Társadalmi Egyesülések Szövetségének megyei szervezete vállalta, hogy megszervezi a jelöléssel járó feladatokat. Dr. Rácz Sándor elnök és munkatársai egy hónapja valamennyi Győrben működő egyesület képviseletét megkérdezték erről, s a napokban meg is rendezték szakbizottságok szerint a jelölő összejöveteleket. Az értesített 343 civil szervezet közül végül is 78 képviseltette magát a választásokkal végződő megbeszéléseken.
A gazdasági, informatikai és idegenforgalmi szakbizottság mellé a győri civil szervezetek Horváth László mérnököt, a fogyasztóvédő egyesület megyei elnökét javasolják, s mivel több szakterületről van szó ebben a bizottságban, munkáját még két jelölt, Illés Ferenc (TESZ) és Nagy Lászlóné segítené.
A pénzügyi szakbizottság mellett Zwikli Sándorné (Győri Civil Szövetség) tevékenykedne.

Ismertetik a véleményeket

Az oktatási, kulturális és sportbizottság mellé dr. Ottófi Rudolfnét (Győri Szent Margit Alapítvány) jelölték, segítségére Somogyi Ferencet (Győri Loyd Művelődési és Kulturális Egyesület), valamint Vanyus Attilát (Győri ETO Kézilabda Klub).
Az egészségügyi, szociális és lakásügyi szakbizottsághoz Sáhóné Lajkó Zsuzsannát (TESZ) választották, segítői Petrik Mihály, Sütő Csaba és Tullner Mátyás lesznek.
A közigazgatási bizottsághoz Illés Ferencet (Kisalföld Fogyasztóvédő Egyesület) jelölték, mellette Kiss Géza nyugállományú ezredest (Fegyveres Erők Nyugállományú Klubja).
A városstratégiai szakbizottság mellé Reuter György (Győri Civil Kontroll Egyesület) a küldött, munkáját Tullner Mátyás (LABE) segíti.
Ezek a kiválasztott civilek mandátumukkal természetesen azt a feladatot is kapták, hogy az adott témakörökben a szakbizottság munkájának hathatós segítése érdekében több érintett egyesület véleményét is kikérjék, s azokat a lehetőségekhez mérten ismertessék.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tüzes téli trend

A rubinvörös teszi ragyogóvá a szokásos téli színeket: a feketét-fehéret és a szürkét, a türkiz… Tovább olvasom