Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Csökkenő járulékbevételek

Az év első két hónapjában a tervezettnél 9 milliárd forinttal kevesebb folyt be az Egészségügyi Alapba a válság miatti elbocsátások, és az ebből fakadó járulékbevétel-csökkenés miatt.
Mindezt Székely Tamás egészségügyi miniszter mondta az Országgyűlés szakbizottságának keddi ülésén, amelyen beszámolt arról, hogy a bevételcsökkenés miatt tervezett 30 milliárd forintos kiadáscsökkentés részleteit hogyan képzeli az egészségügyi tárca.

A kormány elé került tervezet szerint körülbelül 14-15 milliárd forinttal jutna kevesebb a gyógyszertámogatásokra, 10 milliárddal a járó- és fekvőbeteg ellátásra, ezen felül a gyógyszerfelírás ellenőrzésének szigorításával és más támogatások, így például a gyógyfürdői hozzájárulás szűkítésével spórolnának. A miniszter hangsúlyozta, hogy a forráskivonás nem érinti a háziorvosok, a mentés és a sürgősségi ellátás finanszírozását.

A gyógyszertámogatásoknál körülbelül 600 készítményt érint az állami hozzájárulás mértékének csökkenése, hogy mikortól, arról nincs még döntés. Ez 10 százaléka az összes támogatott gyógyszernek. A tervek szerint 480 gyógyszernél, az eddigi 85 százalékos állami támogatás 80 százalékra módosul. Székely Tamás felhívta a figyelmet, hogy ezeknek a szereknek a többsége ezer forintnál kevesebbe került, tehát a lakosságnak az állami támogatás szűkülése miatt legfeljebb átlagosan 100 forinttal kell majd többet fizetnie.

Csökkeni fog egyes fekély elleni szerek központi támogatása is: az eddigi 55-70-90 százalékos állami hozzájárulás helyett egységesen csak az ár felét fizeti ki a gyógyszerkassza. Megszűnik azoknak a szájon át szedhető demencia illetve memóriazavar elleni készítményeknek a támogatása is, amelyeknek kétséges a hatása. A miniszter hangsúlyozta az ezekre a betegségekre kapható infúziós készítmények támogatása változatlan lesz.

Egyes, az allergiára ható gyógykészítmények támogatása is megszűnik a tervek szerint.

Székely Tamás elmondta: a támogatás változása leginkább azokat a készítményeket érinti, amelynek van hasonló hatóanyagú olcsóbb megfelelője. Például az allergia elleni szereknél is azoknál szűnik meg a támogatás, amelyeknél létezik megfelelő, akár vény nélkül is kiváltható hasonló gyógyszer. A miniszter hangsúlyozta: a támogatás csökkentésekkel nemcsak megtakarítást szeretnének elérni, hanem a gyógyszer forgalom csökkenését is.

A gyógyszerekre fordított állami kiadások csökkenését várják attól is, hogy bevezetnének egy olyan új ellenőrzési módot, a receptekre kerülő új vonalkódot, amely kizárná, hogy az orvosok olyan készítményt is felírhassanak, amelyre nincs jogosítványuk. Székely Tamás szerint akár 2-2,5 milliárd forintot is meg lehetne spórolni ezzel a módszerrel.

A kórházak és a járóbetegszakellátók új finanszírozási rendszerével kíván a tárca 10,4 milliárd forintot megspórolni. A megszűnő teljesítmény volumenkorlát helyett tervezett új vegyes finanszírozás azt jelentené, hogy a kórházak a tavalyi teljesítményük 70 százalékáig fix, emelt alapdíjat kapnának, az efölött elvégzett ellátásokat azonban úgynevezett lebegő finanszírozással térítené a társadalombiztosítás. A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy míg mostanáig ha a kórházak túllépték az elkölthető korlátjukat, az efölötti ellátásért semmit sem kaptak, a terv szerint a jövőben ezt kifizetik nekik.

A miniszter elmondta azt is, hogy a kiadáscsökkentést terveznek a gyógyítás-megelőzés más területein is: mégsem bővítenék idén 500 millió forinttal a művesekasszát, az elképzelések szerint 800 millió forintot kivonnak a szakellátásból, 400 milliót a laboratóriumi támogatásokból, 200 milliót a betegszállítás finanszírozásából.

Az egészségügyi bizottság ülésén több ellenzéki képviselő felvetette, hogy nincs szükség ekkora megszorításokra az egészségügyben. Pesti Imre fideszes képviselő például megemlítette, hogy még a Reformszörvetség válságkezelő szigorú javaslatai között is csak 10 milliárdos, tehát harmadannyi forráskivonás szerepel. Molnár Ágnes szintén a Fidesz részéről pedig azt hangsúlyozta, hogy a gyógyszertámogatások csökkentése brutális áremeléseket hoz, tehát nagyon megnőnek a betegterhek. Kökény Mihály, a testület szocialista elnöke külön tájékoztatón reagált a bizottság ellenzéki tagjainak felvetésére. Azt mondta: csak a "Fidesz-matematika" szerint lehet kevesebb bevételből többet költeni.

Olvasóink írták

 • 3. Hm 2009. március 18. 08:33
  „Megint csak a dolgozó adót, járulékokat fizetők nem kapják meg amiért havonat fizetnek!!!!!!!!!4
  De hál ISTEN aki eddig ellopta nem fizetett az most magánorvosokkal a kp-val megoldja!!!!!
  Szerintem az APEH-nek meg a minisztérium, állami szférának most vissza kéne adnia a kapott jutalmakat a hiányt dobják csak össze végre ők is érezzék, hogy válság, megszórítások vannak!!!!!! lássuk be nem azok hibája a mostani, helyzet akik normálisan adót fizettek, miért mi fizessük a csűrhét!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 2. persona 2009. március 18. 08:26
  „Mi ebben a meglepő? ha nő a munkanélküliség, akkor csökken a foglalkoztatásból becsordogáló pénz is. Ha nem kap az ember fizetést, akkor nincs miből adózni. Ezt a dolgot csak az MSZP nem képes felfogni..:)”
 • 1. KamuNeni 2009. március 18. 07:59
  „Nem baj hogy kevesebb jott be mert gyurcsany majd kijon egy masik megszorito tervvel es behozzak az elmaradast. Pl. rummal altatni a beteget operacio elott mert ugye a gyogyszer nagyon draga.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Prostitúcióra kényszerített fiatalok a Nyugatinál

Prostitúcióra kényszerített fiatalok, illetve illegális pornófelvételeket készítők elleni ügyben nyomoz a rendőrség Budapesten. A két esetről kedden Nahalkó József, a Budapesti Rendőr-főkapitányság ifjúságvédelmi osztályvezetője számolt be. Tovább olvasom