Délmagyar logó

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 1°C | 17°C Még több cikk.

Demján levelet írt Orbánnak a takarékszövetkezetek miatt

A milliárdos nagyvállalkozó azt írja, hogy a takarékszövetkezetek megdöbbenéssel értesültek arról, hogy a kormány lényegében titokban, rendkívüli sürgősségi tárgyalást kérve beterjesztette a törvényjavaslatot.
Demján Sándor elfogadhatatlannak tartja, hogy a Takarékbankban meglévő tulajdoni arányokat egyoldalú beavatkozással megváltoztatják, ezt még a törvényjavaslat elfogadása előtt közölte a miniszterelnökkel - derül ki az Origo által ismertetett levél tartalmából.

A milliárdos nagyvállalkozó, aki egyben az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) elnöke, az Origo birtokába került, június 26-i keltezésű levélben azt írja, hogy a takarékszövetkezetek megdöbbenéssel értesültek arról, hogy a kormány lényegében titokban, minden érdemi előzetes egyeztetés nélkül, rendkívüli sürgősségi tárgyalást kérve beterjesztette a törvényjavaslatot.

Demján szerint ez ellentétes azokkal a tárgyalásokkal, amelyek az MFB és a takarékszövetkezeti vezetők között zajlottak akkor, amikor a Takarékbank kisebbségi tulajdonának állami átvételéről tárgyaltak, és azzal is szembe megy, amit korábban Orbán Viktor jelzett a takarékszövetkezetek jövőjéről.

Az OTSZ elnöke elfogadhatatlannak tartja, hogy a Takarékbankban meglévő tulajdoni arányokat egyoldalú beavatkozással megváltoztatják, a takarékszövetkezetek többségi pozícióját megszüntetik.

Elfogadhatatlannak minősíti azt is, hogy a szövetkezetek a jövőbeni kisebbségi tulajdonukkal sem élhetnek szabadon, mivel a közgyűlésen csak igennel szavazhatnak, hiszen ellenkező esetben kötelesek eladni részesedésüket az MFB-nek.

Végképp elfogadhatatlannak tartja azt a módot, ahogyan a törvény definiálja az állami beavatkozáshoz – tőkejuttatáshoz és további állami tulajdonszerzéshez – szükséges válsághelyzetet. Válsághelyzetnek tartja ugyanis azt, amikor a 90 napon túli lejárt hitelek aránya eléri a 10 százalékot, miközben ez jelenleg a bankrendszer egészében jóval magasabb arány.

Az OTSZ véleménye szerint a törvényjavaslat sérti az alkotmányt, a magántulajdon védelmét, a vállalkozás szabadságát és a tisztességes verseny feltételeit. Mindez különösen igaz arra az esetre, hogy az állam a tulajdonosi pozícióját értékesítheti, de a majdani vevő személyét semmi nem korlátozza.

Végezetül felhívja arra a veszélyre a figyelmet, hogy a törvény nyomán a szövetkezetek saját tökéje kontrollálhatatlan módon csökkenhet, ami a működést veszélyezteti, és szélsőséges esetben a betétesek bizalmát is megingathatja.

Demján arra kéri a kormányfőt, hogy haladéktalanul vonja vissza a takarékszövetkezetek integrációjáról szóló törvényjavaslatot, és kezdeményezzen azonnali konzultációt a szövetkezetek képviselőivel.

A levelet Demján Sándor mellett az OTSZ elnökségének tagjai és ügyvezetője is aláírták, és Orbán Viktoron kívül elküldték Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek, Németh Lászlóné fejlesztési miniszternek és Rogán Antal frakcióvezetőnek. A törvényt ennek ellenére csütörtökön megszavazták - írja az Origo.

Olvasóink írták

 • 3. studyfy 2013. június 29. 16:42
  „A takarékszövetkezetekre jellemző volt, hogy jó gazda módjával törődtek a betétesekkel. Sokan preferálták a multi bankokkal szemben. Ez több százezer embert jelent. No, most ezeknek ezentúl Matolcsy mondja meg, hogy mennyi, a mennyi. Őt meg ismerjük, hülyeségért nem kell a szomszédba mennie.”
 • 2. DMagóg 2013. június 29. 13:02
  „1.balihoho 2013.06.29. 08:17: "Már a bankban, /a kamatadó miatt, és a takarékszövetkezet elleni kormánytámadás miatt,/ sincs biztonságban a pénzünk?"
  Most helyezik a biztonságot jelentő védelmük alá! Biztonságban lesz a pénzed! Még Te sem férhetsz hozzá!”
 • 1. balihoho 2013. június 29. 08:17
  „Már a bankban, /a kamatadó miatt, és a takarékszövetkezet elleni kormánytámadás miatt,/ sincs biztonságban a pénzünk?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliárdos bevételt vár a HM a hadrendből kivont eszközök értékesítéséből

A Honvédelmi Minisztérium az év második felében milliárdos nagyságrendű bevételt vár hadrendből… Tovább olvasom