Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

EKF 2010: drágább lesz a pécsi koncertközpont

Akár 380 millió forinttal is többe kerülhet a tervezettnél és csúszhat az átadási határideje a pécsi konferencia- és koncertközpontnak.
Páva Zsolt polgármester kedden Pécsett újságíróknak azt mondta: egy szakértői bizottság részben megalapozottnak találta a kivitelező többletköltségekre vonatkozó igényét, mert az építmény alapozási munkáit a tervektől eltérően kellett megvalósítani.

A fideszes politikus hangsúlyozta, hogy a grémium az igény jogosságáról döntött, a fizetendő összeget 380 millió forintban maximálta. Az, hogy pontosan mennyit kell átutalni és miként módosul az átadási határidő, a város, valamint a munkálatokat végző konzorcium közötti tárgyalások eredményétől függ. Az egyeztetések még a héten megkezdődnek a felek között.

Páva Zsolt kérdésre válaszolva megjegyezte: még nem tudja, miből teremtik elő a pluszpénzt, ebben számít a kormányzatra és a kulturális tárcára. Szólt arról is, hogy az ügyben vizsgálatot kezdeményez a felelősség tisztázására.

A kivitelező Magyar Építő Zrt.-Arcadom Zrt. konzorcium már tavaly nyáron, röviddel az építkezés megkezdését követően írásban jelezte: az alapozást a tervektől eltérően akarja megvalósítani. A kivitelező azzal érvelt, hogy az általa készített talajmechanikai szakvélemény eltér a korábbi szakvéleménytől és az épület süllyedésének elkerüléséért cölöpözési technológia alkalmazása indokolt. Ez pedig 460 millió forintos többletköltséget jelentett, s az átadási határidő is 136 napot csúszik.

Az önkormányzat független ellenőrző mérnöktől kért szakvéleményt, aki a műszaki megoldásokat elfogadta, a többletdíjat és a határidő-módosítást azonban nem javasolta. Végül a felek háromtagú szakértői bizottság létrehozásában egyeztek meg, amely most döntött a kérdésben.

A pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program egyik nagyberuházása, a konferencia- és koncertközpont az eredeti terv szerint 7,2 milliárd forintból épülne föl, átadási határideje szeptember 30. lenne. A 11 ezer négyzetméteres épület a Dél-Dunántúl legnagyobb, ezer embert befogadó multifunkcionális hangversenyterme, kulturális rendezvényhelyszíne lesz. Főként a Pécsi Kulturális Központnak és a Pannon Filharmonikusok zenekarnak, azok próbatermeinek, irodáinak ad otthont, de falai között kávézó, s könyvesbolt is helyet kap.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A takarmányiparban terjeszkedik a Csányi-csoport

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy a Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó… Tovább olvasom