Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Forródrót a feketézők ellen

Folytatás az 1. oldalról.

A kamara telefonszámán és internetes elérhetőségein tudják majd bejelenteni az osztrákok az illegális munkát, a turizmus területén pedig detektíveket is alkalmaznak a feketemunka feltérképezésére. A bírság akár a 3600 eurót is elérheti.

Bírság, szankciók

– Természetesnek tartom, hogy az osztrák kamara a tisztességes vállalkozók védelmében ilyen rendelkezést hozott – mondta el Horváth Vilmos, a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. – Az osztrák kamara szélesebb szankcionálási jogosítványokkal rendelkezik, így megteheti, hogy kiszqrje a tisztességtelen „versenyzőket”. Mindez annak érdekében történik, hogy a jogszerq magatartást tanúsítóknak ne kelljen megfizetni olyan vállalkozók helyett az adót, akik maguktól nem mutatnak erre hajlandóságot.

Sok névtelen telefonáló

– Úgy gondolom, sok bejelentés érkezik majd a kamara telefonszámára, hiszen – névtelenül – az osztrákok is szívesen áskálódnak ellenségeik ellen – vélekedik Mei-

czinger Szabolcs, aki szakácsként, bejelentve, nyolc éve dolgozik az egyik kismartoni vendéglátóhelyen. Főnöke szintén magyar, ezért nem véletlen, hogy honfitársai közül építette ki az alkalmazotti kört. – Nálunk és a vendéglátásban általában mindenki papírral dolgozik, de vannak munkakörök, például az építőiparban, ahol nagyobb a feketézők aránya. Sok nőt ismerek, aki házakhoz jár takarítani, őket szintén nem szokták bejelenteni. Azoknak a munkaadóknak, akik nem hivatalosan alkalmaznak munkaerőt, ezután lesz félnivalójuk.

Nem tartanak a felelősségre vonástól

Az engedély nélkül magánházaknál takarító nők ugyanakkor nem tartanak a felelősségre vonástól. Egyikük megjegyezte, aki jóban van a szomszédjával azt nem fogják bejelenteni, ráadásul Burgenlandban szinte minden második háztartásba Sopronból érkezik a bejárónő. A vállalkozások kockázata azonban szerintük is nagyobb. A cégek ugyanis piaci hátrányba kerülhetnek azokkal szemben, akik feketemunkást alkalmaznak, így elképzelhető, hogy „feldobják” a bqnöst.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ön szerint szemetes város Sopron?

Tovább olvasom