Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Gyurcsány optimista a hiánnyal kapcsolatban

A miniszterelnök szerint a rendszerváltás óta először 2009-ben fordulhat elő Magyarországon, hogy az államháztartás GDP-hez viszonyított hiánya 3 százalék alatt lesz.
Gyurcsány Ferenc emlékeztetett arra, hogy az elmúlt másfél évtizedben két évvel a választások előtt érte el mélypontját az államháztartási hiány, majd emelkedett, és a négy éves ciklus csúcsát a választás évében realizálta. Így például 1998-ban az államháztartás GDP-hez viszonyított hiánya 8,2 százalék, 2002-ben 8,9, 2006-ban 9,2, míg - a már említett remélt csökkentés miatt - 2010-ben várhatóan mindössze 2,7 százalék lesz.

A kormányfő utalt arra, hogy 2006-ban a cél a költségvetési kiigazítás, és a szerkezeti reformok elindítása volt. 2006-ban a kiigazítás nélkül az államháztartás GDP-hez viszonyított hiánya 11,6 százalék lett volna, ám így csak 9,2 lett.

A kiigazítás hatására az államadósság a GDP százalékában az idei 66,6-ról jövőre 65 százalékra mérséklődik. Magyarország a 181 ország üzleti környezetét vizsgáló rangsorban a 2006-os 66. helyről 2008-ra a 41. helyre lépett előre - hangsúlyozta a miniszterelnök.

"Mindezeket úgy tudtuk elérni, hogy fejlesztéseinket nem adtuk fel, így a gyorsforgalmi úthálózat hossza a 2002 júniusi kormányváltáskor 534 kilométer volt, ez év végére eléri az 1.120 kilométert. A jövőben a vasút, és az alsóbbrendű közutak fejlesztése következik" - emelte ki Gyurcsány Ferenc.

A kormányfő azonban utalt arra, hogy legfontosabb gazdasági partnereink, az EU-15 országa gazdasági növekedésének előrejelzése jövőre 1-1,5 százalékra mérséklődik, miközben Magyarországé 3,4 százalék körül várható, így a mintegy 2 százalékpontos többlet reményt adhat arra, hogy középtávon, lassan felzárkózzunk azok gazdasági fejlettségéhez.

A miniszterelnök szerint Magyarország előtt a reális középtávú cél a lassú lépésekben megtett átalakításokban van. Így például az állami kiadásokat a GDP -hez viszonyítva a 2007. évi 50,1 százalékról 2012-re 43-45 százalékra lehet csökkenteni. A bevételeket pedig 44,6 százalékról 40-42 százalékra, míg az adócentralizáció mértékét a múlt évi 39,5 százalékról négy év múlva 35-37 százalékra lehet csökkenteni. Ennél gyorsabb csökkentésnek nincs realitása - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc.

Olvasóink írták

 • 19. homer 2008. szeptember 18. 14:06
  „Mivel fletó még sosem csapta be a választókat, én hiszek neki! :):):)”
 • 18. zweistein 2008. szeptember 18. 11:48
  „http://fidesz.hu/download/document.pdf

  Figyelem ezek zömmel KSH és OECD adatok.
  JHalka, vesse rá magát a GDP adatokra!”
 • 17. goromba 2008. szeptember 18. 10:30
  „JHaka 2008.09.18. 01:06: "A Fidesz újdonsült támogatói éppen ugyanazok a lumpenek, trógerek, mindent az államtól váró csodabogarak akik 2002-ben az MSZP mellett szavaztak. Ezekkel nem lehet választást nyerni, mert ezek buta emberek."

  Hát kedve JHanka! Ön nem a logika mesterbajnoka. Olvassa már el, amit írt, vagy megmagyarázzam. Asszem fölösleges. Ön pont olyan, mint amilyennek az állítólag a fideszhez átpártoltakat tartja, vagy még olyanabb.

  Maci52: szereintem JHalka biológiailag nem hímnemű, hanem nő. A hisztériázása ne tévesszen meg.”
 • 16. Új Kolompár Rómeó 2008. szeptember 18. 10:24
  „Mar megint vitatkoztok. Ahelyett, hogy meglatnatok, hogy a valasztasokhoz kozeledve ismet duborog. Nem eleg ez nektek? Ha a miniszterelnok ezt mondja, akkor igy is van.

  Itt bizony allandosag es kiszamithatosag van jelen:
  - Evek ota mindig 2-3 ev mulva lesz nagyon jo
  - 4 ev mulva mindig brutalis adocsokkentes kovetkezik
  - A vasutfejlesztes az elmult 3 evben is egy kiemelt program volt, gondoljunk csak a bezart vonalakra

  A Kozgazon mondta a miniszterelnok ur, hogy ugy sikerult a reformokat veghezvinni, hogy nem csokkentek a jovedelemkulonbsegek. Par napja pedig ugyanebben a temaban azt mondta, hogy sikeresen csokkentettek a legszegenyebbek es a leggazdagabbak jovedelmei kozti kulonbseget.
  Nekunk olyan jo, hogy teljesen mindegy, melyik oldalrol nezzuk.

  Hat nem csodalatos ez az orszag?”
 • 15. magda 2008. szeptember 18. 09:25
  „JHAKA-nak! Ön szerint,tehát,akik részt vettek ezen a "demagóg népszavazáson"azok buta emberek.Én az Ön helyében azért megválogatnám a szavaimat, de tudja mit, idézek egy Önre vonatkozó arab közmondást, nem ártana, ha megszívlelné: "Ha éneked nem szebb a csendnél, inkább hallgass!" /Magdolna/.”
 • 14. Egyszerű magyar 2008. szeptember 18. 05:55
  „Teke: miért maradnék lennt? belelőnél a Tiszába?”
 • 13. JHaka 2008. szeptember 18. 01:06
  „"JHaka,te nyilván egy buzi maszopos vagy aki a kádár rendszerben ingyen jártál,munkaidőben,tanulmányi szabadságon Marxista egyetemre,utána elvégezted a mi pénzünkön a szakosítót,és ledoktoráltál."

  ÖN TÉVED, és tele van az agyába beprogramozott előítéletekkel. Nem veszi észre magát?

  A Fidesz újdonsült támogatói éppen ugyanazok a lumpenek, trógerek, mindent az államtól váró csodabogarak akik 2002-ben az MSZP mellett szavaztak. Ezekkel nem lehet választást nyerni, mert ezek buta emberek. Ezek vannak most a Fidesz mellett, ezekért csinálták a demagóg szociális népszavazást is.”
 • 12. teke 2008. szeptember 17. 21:36
  „egyszerű magyar(10.)!!!
  én szívesen megyek veled a rakpartra, de te onnan nem biztos,hogy vissza is jössz!!!!”
 • 11. szebedy 2008. szeptember 17. 21:34
  „egyszerűnek biztos,hogy egyszerű vagy!!!!de az biztos,hogy magyar az nem vagy!!!
  "nagymagyar barátaim"?????
  ezzel mit gúnyolódsz???te biztos,hogy otthon is maradsz.....bár ez a haza nem lesz sokáig az otthonod!!!”
 • 10. Egyszerű magyar 2008. szeptember 17. 21:08
  „A Belvedere nem is az MSZP székháza Uraim, csak irodát bérel az épületben. Kicsit alulinformáltak nagymagyar barátaim... Lehet jobb(ik) lenne inkább otthon maradni, vagy szemetet szedni a rakparton...”
 • 9. maci52 2008. szeptember 17. 20:38
  „JHaka,te nyilván egy buzi maszopos vagy aki a kádár rendszerben ingyen jártál,munkaidőben,tanulmányi szabadságon Marxista egyetemre,utána elvégezted a mi pénzünkön a szakosítót,és ledoktoráltál.Gyakorlatilag 6-7 évig csak a fizetésedért jártál be, dolgozni azt útált minden kommunista.A te Ferid is egy tolvaj,a KISZ vagyont lopták el a haverjaival.Miért van az hogy az ő cégei milliárdos haszonnal dolgoznak,az állam meg haldoklik?A válasz egyszerű,mindent eloptak saját cégeikbe,nekünk meg marad az adóemelés.Aki korpaközé keveredik,abból disznószar lesz.”
 • 8. zeusz 2008. szeptember 17. 20:37
  „Holnap ott leszünk a HAZAÁRULÓ RABLÓK székháza elött!!!!
  éljen a JOBBIK és a GÁRDA!!!!!!”
 • 7. grenadle 2008. szeptember 17. 20:37
  „JHaka 2008.09.17. 19:55
  "kis pénzből élő tanulatlan emberektől nem is lehet elvárni hogy a GDP adatokat nézze de azért egy többdiplomás embertől mint Orbán ez nem lenne nagy kérés."

  Pedig azt nézhetné, a GDP növekedése messze elmaradt az utóbbi 5-6 évben a környező, hasonló fejlettségű országokétól. Mivel itt arányokról van szó, bizony a csökkenő hiány arány elsősorban a szigorú gazdaságpolitikának, a magas adókulcsoknak, nem pedig a GDP növekedésének "köszönhető". Mennyivel értelmesebb lett volna hasonló arányokat a növekedéssel, nem pedig az agyonadóztatással elérni!
  Amit a Fidesz feltételezett szavazóbázisáról ír, az teljes tájékozatlanságra utal.”
 • 6. grenadle 2008. szeptember 17. 20:29
  „Attól még meg lehet halni, kedves JHalka:
  "Rácz Jenő: A horribilis fizetésemelés sem lenne elég
  Ma már hiányszakmának számít Magyarországon az egészségügyi dolgozó - legyen az orvos, ápoló, nővér vagy akár betegszállító - jelentette ki a Lánchíd Rádiónak Rácz Jenő egykori szakminiszter.
  ,,Ahhoz, hogy egy megfelelően képzett egészségügyi szakembert bocsássunk a betegek rendelkezésére (...) évtizedes munkára van szükség (...). A következő években még akkor sem várható áttörés, ha esetleg horribilis fizetésemelést ígérnénk az egészségügyi dolgozóknak, amiről sajnálatosan módon nem valószínű, hogy szó lesz a következő években" - fogalmazott Rácz Jenő."

  Ja, és kedves JHalka, viselkedjen kultúremberként, és ne fideszes barmozzon. Én például sohasem szoktam. A "nem lesz gázáremelés" szöveget pedig ne nagyon emlegesse mintha annak elhívése a baromság kritériuma lenne, mert olyanokat is meg talál csapni, akiket egyébként nem szeretne. L a s s a n m o n d o m, h o g y O r b á n V i k t o r i s megértse, N e m l e s z g á z á r e m e l é s.
  (Lendvai Ildikó, mellesleg Rácz Jenő is a maguk minisztere volt, Horváth Ágnes elődje, most higgyen neki.)”
 • 5. zweistein 2008. szeptember 17. 19:56
  „"A kormányfő utalt arra, hogy 2006-ban a cél a költségvetési kiigazítás, és a szerkezeti reformok elindítása volt. 2006-ban a kiigazítás nélkül az államháztartás GDP-hez viszonyított hiánya 11,6 százalék lett volna, ám így csak 9,2 lett."

  Így is csak a háborúban álló Libanonban volt magasabb. Arról viszont megfeledkezik a miniszterelnök úr, hogy kivételesen előtte is ugyanaz a kormány volt hatalmon, mint azt követően. Tehát maximum a saját túlköltekezésüknek világrekord-1 szintre való süllyesztésére futotta. Mellesleg a Műegyetemen valami olyasmit mondott ma, hogy az "adócsökkentésnek" csak 2010-ig van meg a fedezete. Utána a gazdaság fehéredéséből származó bevételekkel csökkenthetők az adóterhek. Újabb légvárak a láthatáron. Vajon mitől fehéredne a gazdaság, ha az úgynevezett "adócsökkentés" valójában nem is létezik? Azaz 2010 után nem is lesz fedezet. De miért mindig a választások után jön a "valódi" könnyítés? Vajon miért?”
 • 4. JHaka 2008. szeptember 17. 19:55
  „"Így például 1998-ban az államháztartás GDP-hez viszonyított hiánya 8,2 százalék, 2002-ben 8,9, 2006-ban 9,2, míg - a már említett remélt csökkentés miatt - 2010-ben várhatóan mindössze 2,7 százalék lesz."

  Áááááá, a fideszes szemellenzős barmokat ez úgysem érdekli, ezek számok, nekik meg az a fontos hogy valaki megigérje nekik hogy nem lesz gázáremelés, hogy olcsó lesz a csirkefarhát, stb. Érthető, kis pénzből élő tanulatlan emberektől nem is lehet elvárni hogy a GDP adatokat nézze de azért egy többdiplomás embertől mint Orbán ez nem lenne nagy kérés.”
 • 3. macilaci 2008. szeptember 17. 19:53
  „Nem tévedtél el???Nem a JOBBIK székháza előtt lesz??????
  Szeged nem felejt !!!!!!”
 • 2. balzs_88 2008. szeptember 17. 19:52
  „Szeged nem felejt?
  Mit is kedves szélsőségektől mentes barátom?”
 • 1. fülöpke 2008. szeptember 17. 18:53
  „HOLNAP A JOBBIK MAGYARORSZÁGÉRT MOZGALOM SZEGEDI ALAPSZERVEZETE 17.00-TÓL AZ MSZP SZÉKHÁZ ELÖTT TART DEMONSTRÁCIÓT AZ "ÖSZÖDI-BESZÉD" MÁSODIK ÉVFORDULÓJA ALKALMÁBÓL!!!!
  GYERTEK!!!
  SZEGED NEM FELEJT!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb bankot perelnek a fogyasztóvédők

A fogyasztóvédők szerint az OTP és a K&H a lakáshitel-szerződések megkötése után egyoldalúan és a fogyasztók számára hátrányosan módosította a feltételeket. Tovább olvasom