Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Hazánk elismerte Koszovó függetlenségét

A magyar kormány szerdai ülésén meghozta a döntést Koszovó elismeréséről. Ezt Daróczi Dávid kormányszóvivő és Horváthné Fekszi Márta külügyi államtitkár jelentette be sajtóértekezleten.
Magyarország szerdán elismerte független államként a Szerbiától elszakadt albán többségű Koszovót. Magyarország Szerbia két másik szomszédjával, Horvátországgal és Bulgáriával összehangoltan ismerte el Koszovót.A kormánydöntés felhatalmazta a Külügyminisztériumot, hogy tegye meg az elismeréssel kapcsolatos lépéseket. Ennek megfelelően a Külügyminisztérium még szerdán diplomáciai jegyzékben tájékoztatja a belgrádi külügyminisztériumot és a koszovói államot. A szerb vezetőket személyesen telefonon is informálják.

Ezen kívül ugyancsak szerdán a külügyi tárca eljuttatja a szükséges előterjesztést Sólyom László köztársasági elnöknek, aki várhatóan 1-2 napon belül rendelkezik a diplomáciai kapcsolatok felvételéről. Mindezt Daróczi Dávid kormányszóvivő és Horváthné Fekszi Márta külügyi államtitkár jelentette be a kormányülés utáni sajtóértekezleten. A Külügyminisztérium folyamatosan konzultált az előkészületekről a köztársasági elnökkel, aki teljes mértékben egyetért az elismeréssel, közölte Horváthné Fekszi Márta. A külügyi államtitkár szerint a magyar kormány a háttérben nagy diplomáciai erőfeszítéseket tett, hogy Koszovó elismerését Szerbia szomszédaival egyidejűleg tegyük meg. Mindez azt a célt szolgálta, hogy a vajdasági magyarokat ne érje szerb megtorlás. A magyar, a horvát és a bolgár kormány szerdán egy időben kiadott közös nyilatkozatban jelentette be Koszovó elismerését.

A magyar-horvát-bolgár közös kormánynyilatkozat az EU álláspontjával összhangban leszögezi, hogy a koszovói status quót nem lehetett tovább fenntartani. A dokumentumban hangsúlyozzák, hogy Koszovóban széles körű kisebbségi jogokat kell adni a szerb közösségnek, Szerbia számára pedig biztosítani kell az EU-hoz való csatlakozás perspektíváját. A bolgár kormány a csütörtöki ülésén hozza meg a döntését az elismerésről, Horvátország pedig néhány napon belül. A külügyi államtitkár reményét fejezte ki, hogy Koszovó elismerése miatt nem éri atrocitás a vajdasági magyarokat. Közölte, hogy a magyar kormány megtette a szükséges óvintézkedéseket. "Remélhetőleg nem történik semmi. Ha történik, akkor a magyar kormány tudja, hogy milyen intézkedéseket kell hozni, és ezek az intézkedések elő vannak készítve" - jelentette ki a külügyi államtitkár, részletekbe nem bocsátkozva.

Magyarország számol azzal, hogy a magyar-szerb kapcsolatok intenzitása átmenetileg visszaesik Koszovó magyar elismerése miatt, mondta a külügyi államtitkár, de szerinte a viszony a szomszédság miatt helyre fog állni. Fekszi Márta kiemelte, hogy a kormány az összes parlamenti párttal konzultált, és az elismerés kérdésében teljes konszenzus alakult ki. "Bár volt olyan párt, amely szerette volna, ha előbb kerül sor az elismerésre" - fogalmazott a külügyi államtitkár, utalva a Fideszre, amely Pristina azonnali elismerését követelte, Koszovó elszakadásában felhasználható példát látva a határon túli magyarok autonómiatörekvései számára. A magyarországi pártok reakcióit egyébként részletesen itt olvashatják.

Olvasóink írták

 • 14. Kért Elek 2008. március 20. 21:09
  „Aki Magyarországot megtámadja az nem teljesen komplett, de ha már betőrt az országba visítva fog menekülni.”
 • 13. matriné 2008. március 20. 10:42
  „Ez a kormány lehet, hogy belerángatja egy fegyverse konfliktusba az országot? No és akkor majd kik fogják megvédeni? Talán a pajzsosok akik e koaliciót védik a feloszlatástól? Mert hadseregünk az egyenlő a nullával! Habár a Szerbeknek több esze van annál ,hogy ide jöjjenek.”
 • 12. akárki 2008. március 19. 22:14
  „Koszovó így vagy úgy, háborút előidézhető gócpont.
  Így talán ,ha többen elismerik,Szerbia is látni fogja ,hogy nem csak az ő oldalán van az erő.
  Engem Amerikába utazás nem érint, eddig is megkapták ,akik büntetlenek. Megértem őket ,iszonyú terrorizmust éltek át.Ártatlan emberek ezrei haltak meg .”
 • 11. ken 2008. március 19. 22:04
  „Éljen az autonóm Vajdaság!”
 • 10. kötekedő 2008. március 19. 21:19
  „Nem azzal van a gond, h nem ismerjük a történelmet, hanem hogy a jelenben nem vagyunk képesek a multbeli hibákból tanulni. Prédának dobta a kormány és vele vállvetve az ellenzék is a délvidéki magyarokat csak azért , hogy Uncle Sam megsimogassa a buksiját. Kik nekünk azok a koszovói albánok? Most nem fontosak a határon túl élő magyarok? Ja és a sors fintora, hogy a vízummentesség még mindig csak arra jogosít, h az amerikai határra léphess, miközben már mindent tudnak rólad, aztán meg hazaküldenek, mert csúnyán nézel.”
 • 9. akárki 2008. március 19. 20:36
  „Aki történelmi dolgokban , annak ismerete nélkül akar "törvénykezni " beleokoskodni ,az történelmi analfabéta ,okoskodó !”
 • 8. bbb45 2008. március 19. 20:22
  „99-ben hasonló volt a helyzet amikor az orbán kormány kiállt az amcsik oldalán a koszovói háborúban akkor is ment, hogy mi lesz most a vajdasági magyarokkal és majd rajtuk bosszulják meg a szerbek.”
 • 7. zéró 2008. március 19. 20:20
  „Történelem tudás ! Segítség !
  Alábbi beírók ,olvassátok már el a történelem könyvetek idevaló részét !Hogy kezdődött az első világháború ?Szarajevóban meggyílkolták a trónörököst, ezekután következett a hadüzenet, melyben Magyaro. is résztvett Ausztriával .Minden háborúban ilyen-olyan részvétel ,háború vesztése terület vesztéssel is járhat.
  A háborúk nem csak terület ,hanem rengeteg emberi életvesztéssel ,anyagijavak ,értékek vesztésével is jár. Majd ezeket követi a terror, keresve a háborús bűnöket elkövetőket.
  Olvassátok a történelmet ,hogy okuljatok !”
 • 6. kkk45 2008. március 19. 20:06
  „Mennyi okos külpolitikus lett itt hirtelenjében. Még jo hogy mindkét oldal támogatta koszovó függetlenségét. De legalább megint lehet egy jót fikázni”
 • 5. Céki 2008. március 19. 19:24
  „szerintem az volt politikai pofátlanság, hogy elvették tőlünk”
 • 4. kötekedő 2008. március 19. 18:37
  „Ha elismertük koszovó függetlenségét, akkor abnormális lenne ha nem ragaszkodnánk Bácska és Bánát függetlenségéhez. Milyen politikai pofátlanság az, hogy egy történelmileg mindig is Szerbiához tartozó terület elszakadását elismerjük, addig egy Szerbiához sohase tartozót viszonzt hagyunk martaléknak. Gusztustalan a kormány, de ez már rég így van. A F.... pedig csak addig törődik bárkivel is, amíg az érdekei azt kívánják.”
 • 3. Kapuvári 2008. március 19. 17:12
  „Hajrá Vajdaság!”
 • 2. Kért Elek 2008. március 19. 16:55
  „Ha az USA így akarja ismerjük el.
  De ha erdély akar autonómiát akkor is álljunk a helyzet magaslatán.”
 • 1. notebook 2008. március 19. 16:47
  „Nem lehetett volna semleges maradni? Muszály nekünk minden esetben véleményt mondani? Svájc milyen bölcs, független és erős. Jó lenne ezt a példát követni. Nem volt elég tanulságos a viharverte történelmünk?
  Én azt mondom, tartózkodni kellett volna MO-nak az elismerés tekintetében. Félő, hogy csak szítjuk a tüzet az elismerésünkkel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leszakadt az álmennyezet a szombathelyi sportcsarnokban

Körülbelül 150-200 négyzetméteres területen beszakadt az álmennyezet a szombathelyi Arena Savaria… Tovább olvasom