Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Herczog: van létjogosultsága az MKDSZ-nek

A Munkaügyi Közvetítői és Döntőbírói Szolgálatnak (MKDSZ) van létjogosultsága Magyarországon, a az érintetteknek érdemes volna a szolgáltatást az eddiginél jobban igénybe venni - mondta Herczog László szociális és munkaügyi miniszter kedden a "Fókuszban a munkaügyi közvetítés - Hogyan tovább, MKDSZ?" címmel a szolgálat szerepvállalásáról megrendezett workshopon, Budapesten.
A Munkaügyi Közvetítői és Döntőbírói Szolgálatot az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) 1996. július 1-jei hatállyal hozta létre, hogy segítse - felkérés esetén - a szociális partnereket a kialakult kollektív munkaügyi rendezésében a közvetítés és a döntőbíráskodás eszközével.

Herczog László- aki minisztersége előtt éveken át részt vett a szolgálat munkájában - az MKDSZ-ben szerzett tapasztalataira utalva úgy vélekedett: az alternatív vitarendezés formájára szükség van, mert a bíróságok túlterheltek, költségesek, az MKDSZ igénybe vételével létrejövő megállapodást a felek magukénak érzik.

A miniszter szerint nagy mértékben segítené a szolgálat munkáját, ha az MKDSZ önálló jogi személyi lenne, és főállású munkatársai lennének.

Herczog László úgy vélekedett, hogy a sztrájk idején nyújtandó elégséges szolgáltatásra vonatkozó szabályozásban a döntőbírói szolgálatnak is szerepet kellene kapnia.

Nacsa Beáta, az ELTE adjunktusa vitaindítójában sikeres intézménynek nevezte az MKDSZ-t, mert érdemben hozzá tud járulni a vitás kérdések rendezéséhez. Ugyanakkor viszonylag alacsony az esetszám, ebben a jövőben előre kell lépni, és jogszabályozással is elő kell segíteni, hogy a felek egyre inkább válasszák a vitarendezést segító fórumot.

Zsoldos Marianna, a MÁV Zrt. humánerőforrás igazgatója elmondta, hogy az MKDSZ fontos szerepet játszott az MKDSZ a MÁV-nál a munkaügyi konfliktusok rendezésében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Készenléti rendőrség lesz Miskolcon

Készenléti rendőri erő állomásozik március 30-tól Miskolcon, három másik vidéki városban -… Tovább olvasom