Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Kétnapos üléssel kezdi az őszi ülésszakot az Országgyűlés

Budapest - Kétnapos üléssel kezdi az őszi ülésszakot az Országgyűlés a jövő héten; a Ház többek között dönt a Fidesz médiacsomagjához kapcsolódó határozati javaslatokról, amelyek a médiatanács tagjait jelölő eseti bizottság felállításáról, valamint a Közszolgálati Közalapítvány létrehozásáról szólnak.
Hétfőn, napirend előtt felszólal Orbán Viktor miniszterelnök, kedden pedig megkezdődik a zárszámadás vitája.

A hétfői ülésnap - amelyen részt vesz az államfő is - a frakciószövetségben Schmitt Pált váltó KDNP-s Stágel Bence képviselői mandátumának igazolásával kezdődik. A Ház ezt követően megemlékezik a szeptember elején elhunyt Bánffy Györgyről, volt MDF-es országgyűlési képviselőről és az augusztusi afganisztáni támadás két magyar katonaáldozatáról.

Hétfőn, napirend előtt felszólal Orbán Viktor miniszterelnök, majd a frakciók reagálnak az elhangzottakra.

Ugyancsak hétfőn a határozathozatalok között dönt a parlament a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa tagjait jelölő eseti bizottság felállításáról, valamint a Közszolgálati Közalapítvány létrehozásáról szóló országgyűlési határozati javaslatokról.

A határozathozatalok után lefolytatják az iskolai nemzeti összetartozás napja bevezetéséről, a magyarországi és a külhoni magyar fiatalok közti kapcsolatok kialakításáról és erősítéséről a közoktatásban, valamint a Magyarország határain kívül élő magyarság bemutatásáról szóló országgyűlési határozati javaslat részletes vitáját. A javaslatban az Országgyűlés felkéri a kormányt, hogy készítse elő iskolai emléknap bevezetését a 2010/2011-es tanévtől a trianoni döntéssel kapcsolatban.

Kedden a Ház megemlékezik a demokrácia nemzetközi napjáról, majd a napirend előtti felszólalások után lefolytatják a 2009. évi költségvetés végrehajtásáról szóló törvény általános vitáját. A kormány 8.324,2 milliárd forintos bevétellel, 9.067,9 milliárd kiadással és 743,7 milliárd forint hiánnyal terjesztette be a zárszámadási törvényt.

A 2009. évi költségvetést a parlament 2008. december 15-én fogadta el. A jogszabály a központi költségvetés 2009. évi bevételi főösszegét 8.300,2 milliárd forintban, kiadási főösszegét 8.961 milliárd forintban állapította meg, a hiány összege 660,8 milliárd forint volt.

Az adatokból kitűnik, hogy a tényleges bevétel 24 milliárd forinttal meghaladta az előirányzatot, a kiadási összeg 107 milliárd forinttal volt nagyobb az előirányzatnál. A hiány csaknem 83 milliárd forinttal lett több, mint azt az eredeti törvényben megszavazták.

Olvasóink írták

 • 1. Léni 2010. szeptember 12. 17:12
  „Kiváncsi volnék arra, hogy jegyzőkönyvek, hangfelvételek készülnek-e az országgyűlésen és
  különböző bizottságok munkájáról? Remélem igen, és azt is remélem a neten minden nyilvánosságra
  kerül és visszanézhető illetve vissza hallgatható!
  Csak ezért forszírozom ezt a kérdést, mert az első fideszes kormánynál erre nagy gondot fordítottak,
  mármint arra, hogy semmilyen dokumentum ne készüljön ilyesmiről, ne lehessen őket utólag
  bírálni, esetleg felelősségre vonni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négyezernél is többen a 15. EDF Éjszakai Futáson

Részvételi rekordot hozott a 15. EDF Éjszakai Futás szombaton Budapesten: 4100-an vettek részt a hagyományos nyárbúcsúztató versenyen. Tovább olvasom