Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Kisebbségi kormányzás - társadalmi támogatottság nélkül

A Századvég és a Forsense havonta végzett közvélemény-kutatásai során minden alkalommal megkérdezi, hogy mit gondolnak az emberek, hogyan mennek a dolgok az országban. A legfrissebb eredmények.
A kormánypárti szavazók közérzete is romlott

A Századvég és a Forsense havonta végzett közvélemény-kutatásai során minden alkalommal megkérdezi, hogy mit gondolnak az emberek, hogyan mennek a dolgok az országban. A lakosság általános közérzetét mutató index értéke az őszödi beszéd és az azt követő események óta 25 és 30 pont között mozgott, de a 25 pontos eddigi minimumnál a több évre visszanyúló vizsgálatok alatt egyszer sem mért alacsonyabb értéket a két cég. A 2008. áprilisi felmérés 21 pontos Közérzet Indexe tehát minden eddiginél alacsonyabb, s jól érzékelteti, hogy a kormányválság milyen mértékben nyomja rá bélyegét az általános közhangulatra. A 100 fokú skálán mért 21 pontos érték igen széles körű elégedetlenséget tükröz, ami megmutatkozik abban is, hogy a megkéredzettek 73 százaléka közepesnél rosszabb osztályzatot adott, míg annál jobbat csupán 3 százalék.

A változás leginkább annak köszönhető, hogy az ismeretlen pártpreferenciájúak Közérzet Indexe a korábbi 30 pont körüli értékről 25 pont alá zuhant, miközben a két nagy párt, a Fidesz és az MSZP szavazóinak értékelései is enyhe csökkenést mutatnak (16-ról 14 illetve 38-ról 35 pontra). Különösen a kormánypárti szavazók „elkedvetlenedése" szembetűnő, az év első hónapjaiban közel 15 pontot zuhant a Közérzet Indexük.

Az SZDSZ döntése változatlanul megosztja a közvéleményt

Az SZDSZ azon döntése, melynek értelmében Horváth Ágnes leváltása után visszahívta minisztereit a Gyurcsány Ferenc vezette koalíciós kormányból, továbbra is jelentősen megosztja az ország közvéleményt. Az április elején, a válság kirobbanását követően mért eredményekhez viszonyítva csökkent a döntés támogatóinak tábora (42%), s méretét tekintve gyakorlatilag megegyezik a döntést ellenzőkével (43%).

Nagyításhoz kattintson a képre!
Nagyításhoz kattintson a képre!

A Fidesz szavazóinak 60 százaléka jelenleg is helyesli a liberális párt lépését (-6%), a szocialisták között ezzel szemben mostanra már kétharmados többségre tettek szert a lépés ellenzői (+13%). A pártválasztásukban bizonytalanok körében is jelentős változást tapasztaltunk április elejéhez képest: akkor körülbelül azonos arányban voltak az SZDSZ lépését támogatók illetve ellenzők, mostanra egyértelműen az ellenzők kerültek többségbe a bizonytalan pártpreferenciájúak között (60%).

Az SZDSZ-nek rövid távon nem használt a kormányválság

Az április eleji gyorsvizsgálat eredményéhez hasonlóan az SZDSZ-ről alkotott kép a megkérdezettek mintegy fele számára nem változott az utóbbi hetek eseményei hatására. Azok esetében, akiknek változott a megítélése döntően nem javulásról, hanem romlásról beszélhetünk. Az összes megkérdezett 35 százaléka válaszolt úgy, hogy kisebb vagy nagyobb mértékben romlott az SZDSZ-ről alkotott véleménye, javulásról mindössze 6 százalék számolt be. A Fidesz szavazók több mint felének nem változott a liberális pártról kialakított véleménye, ezzel szemben a szocialista szimpatizánsok 63 százalékának szemében romlott az SZDSZ-ről kialakult kép. A bizonytalan pártpreferenciájúak közül szintén többen számoltak be negatív változásról, mint pozitívról.

Kisebbségi kormányzás – társadalmi támogatottság nélkül

A jelenlegi politikai helyzet öt lehetséges megoldása közül változatlanul az előrehozott választások támogatottsága a legnagyobb, ennek értelmében a válaszadók 43 százaléka választaná ezt az opciót. A második legnépszerűbb forgatókönyv az SZDSZ visszakozása, és az eredeti koalíció helyreállítását lett, bár ennek a megoldásnak a támogatói köre kis mértékben csökkent (15%, -4 %). A kisebbségi kormányzást Gyurcsány Ferenc vezetésével a megkérdezettek mindössze 10 százaléka tartja a legkedvezőbb megoldásnak (-3%). A Gyurcsány Ferenc nélküli koalíció ötletének támogatottsága ennél valamivel magasabb (13%).

Lejtő. Illusztráció: Németh György
Lejtő. Illusztráció: Németh György

A lehetséges öt opció megítélése egyértelműen politikai preferenciák alapján történt: a Fidesz szavazóinak 73 százaléka az előrehozott választásokat támogatta, az MSZP-sek körében viszont a koalíció helyreállítása a legnépszerűbb (44%), bár körükben egyre nagyobb a kisebbségi kormányzás ötletének (30%) támogatása. A pártválasztásukban bizonytalanok relatív többsége is az előrehozott választások mellett tette le voksát, bár körükben az átlagosnál alacsonyabb ezen opció támogatottsága (33%).

A megkérdezettek 54 százaléka nem tartja valószínűnek, hogy az MSZP képes lehet a következő választásokig kisebbségben kormányozni. A szocialista szavazók több mint kétharmada ugyan bizakodó e tekintetben, de az ellenzéki szavazók háromnegyedének ellenvéleménye, valamint az ismeretlen preferenciájúak szkepticizmusa a kisebbségi kormányzás tarthatatlanságát hangoztatók többségét eredményezi.

Olvasóink írták

 • 8. Konvergencia 2008. április 27. 11:37
  „Újabb két év jön valódi reformok nélkül. Ember legyen a talpán aki a sok sz@r@kodás után rendet csinál a gazdaságban.”
 • 7. Kapuvári 2008. április 26. 17:29
  „Majd elsöpri őket a népharag!”
 • 6. Atika2 2008. április 26. 16:12
  „lenin!
  a "karikatura" nem masrol arulkodik, mint hogy a kisalföld az mszmp megyei lapja volt, es az is maradt!”
 • 5. maci52 2008. április 25. 17:22
  „40évig nem ment,akkor majd pont most?”
 • 4. cyt 2008. április 25. 16:41
  „Ez az egész statisztikai adathalmaz azt mutatja, hogy (1) ma nincs demokrácia Magyarországon, (2) hogy az alkotmányunk nem megfelelő a demokrácia biztositására, és (3) hogy az ország jelen vezetői még csak közeliteni sem akarnak a demokratikus országvezetés irányába. Mindez szégyen az egész magyar társadalomra. Ne feledjük: FEJÉTŐL BŰZLIK A HAL ... és itt már régóta nagyon bűdös van.”
 • 3. mao 2008. április 25. 14:32
  „Az év vicce, azt akarja a többség akinek köszönhető a káosz. Remélem még lesz józanodás is! Hajrá Feró!A bukott gyerek harmadszorra a padlón marad!”
 • 2. trockij 2008. április 25. 11:59
  „És ennyi, köszönöm......

  http://index.hu/gazdasag/magyar/fordulat0804/”
 • 1. lenin 2008. április 25. 11:57
  „A cikkhez tartozó karikatúra zseniális, teljesen jól ábrázolja a jelenlegi jobb és baloldal valós helyzetét...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keller László volt az igazi megbízó

Keller László - korábbi közpénzügyi államtitkár - volt az Orbán-kormány meghatározó alakjai ellen… Tovább olvasom