Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

MNB: A magyar bankok nincsenek közvetlen bajban

A hazai bankok közvetlenül nem érintettek a pénzpiaci válságban, de ha "tornádó pusztít a világban, annak az oldalszele minket is elérhet" - mondta kedden a köztévé Az Este című műsorában a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke.
Király Júlia szerint egyelőre semmi olyan jel nincs, hogy magyar bank, vagy egy hazai bank anyabankja jelentős veszteséget szenvedne el, a tőkeerős magyar bankok így nincsenek közvetlen bajban.

A pénzpiac mindig durván és kegyetlenül állítja helyre a megbomlott egyensúlyt. Azokat az országokat és befektetéseket ugyanis, amelyeket sérülékenynek tartanak, azokat azzal büntetik, hogy megemelik a finanszírozási költségeket. Ezt Magyarországon is lehetett már érezni - véli a jegybank alelnöke. Király Júlia hozzátette: Magyarország az egyetlen európai ország, ahol gyorsul a növekedés üteme, noha elmarad a tervezettől.

A z MNB alelnöke szerint biztosan elfogadják majd az Egyesült Államokban a hétfőn még elutasított mentőcsomagot, amelyet a pénzügyi válság megszüntetésére vezetett volna be az amerikai kormányzat. Király Júlia azt mondta: a mentőcsomag nélkül nem tud működni a gazdaság és ezt tudják az adójukkal szavazó állampolgárok is. Hozzátette: ameddig nem szavazzák meg a csomagot, addig napról napra csökken a választópolgárok vagyonának értéke. A jelenlegi pénzügyi piacon a bizalom helyreállítása a legfontosabb, anélkül ugyanis rendkívül akadozva működik a rendszer. Ezt a bizalmat kell helyreállítani, ez azt jelenti, hogy a gazdaság növekedése fog lassulni.

"Vége van a boldog békeidőknek" - fogalmazott a műsorban Király Júlia. A világgazdaság két évvel ezelőtt még öt százalékkal nőtt, a mostani előrejelzések azonban már csak három, 3,5 százalékos növekedéssel számolnak, és ezt mindenki megérzi majd.

Olvasóink írták

 • 2. Kolompár Rómeó 2008. október 02. 07:15
  „1. hozzászólás értetlen 2008.10.01. 11:01:

  Ennel jobban meg sem lehetne fogalmazni.

  Amugy meg teljesen normalis, hogy a mi szupereros gazdasagunk ellen tud allni egy fos kis pocs piaccal es potenciallal rendelkezo amerikai viharnak, az europai trendek sem gyuruznek be hozzank. Ezt mar a ferplej adocsalo penzugyminiszter is megmondta.
  Amilyen szakerto, persze el is hiszem neki.

  Mellesleg meg ha megis valamilyen modon eltunne a penz es az allam jol kisegitett, majd megemeljuk a havi zarlati dijat, a hokozi dijat, az eves dijat, bevezetunk par ujabbat, amelyek mogott "szolgaltatasok" allnak, oszt majd iden is meglesz a 30%-os novekedes. Kemeny munkaval.”
 • 1. értetlen 2008. október 01. 11:01
  „Kedves Júlia! Ha arra gondol, hogy a bankok nyereségének növekedése gyorsul Magyarországon a legjobban, noha elmarad a tevezettől; ezzel egyetértek! ( Ön nem erre gondolt ) Minden év végén azt halljuk például "az OTP ez évi nyeresége 60 milliárd ft. A követkető év végén már ettől sokkal nagyobb összeget hallunk. Ha beteszek ( bármely) bankba pénzt, 6-9 % a kamat amit kapok. Ha kölcsönt veszek fel 27-42 % a kamat amit vissza fizetek. Minden trazakció után különböző összegeket számolnak fel. Az előbb említett kamatok különbsége miért nem fedezi a tranzakciók költségeit, évekkel régebben fedezte. A bankvezetők havi fizetése olyan nagy összeg, hogy egyszerű munkás ember 6-10 év alatt tudja megkeresni. Ha az általuk vezetett bankot csődbe viszik akkor semmi probléma az állam ( az adó fizetők pénzén) feltőkésíti. A bankvezetőknek haja szála sem göbül! A Postabank csődje előtt nem volt az USA-ban se máshol válság mégis megtörtént. A begyűrűzés kifejezést régóta ismerjük, hozzánk soha " semmi nem gyűrűzött még be."
  Most titkos tárgyalásokon "meggyőzik az amerikai szenátorokat, hogy mégis szavazzák meg a700 milliárd dollár állami injekciót. Vajon hová tűnik időről - időre az adófizetők pénze, duplán?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mától olcsóbb a négynapos sztrádamatrica és a benzin

Szerdától 1530 forintról 1170 forintra csökken a négynapos autópálya-matrica - tájékoztatott kedden az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. Tovább olvasom