Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Pert vesztett a TASZ a Nemzetbiztonsági Hivatal ellen

A civilek azt szerették volna tudni, 2004-től 2006-ig milyen titkos dokumentumok minősítését oldották fel és miért.
Elvesztette a Nemzetbiztonsági Hivatal ellen indított pert a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). A civilek azt szerették volna tudni, 2004-től 2006-ig milyen titkos dokumentumok minősítését oldották fel és miért. A Legfelsőbb Bíróság szerdai döntésével megerősítette az elsőfokon született ítéletet, amely szerint az NBH nem köteles kiadni a civileknek a kért adatokat.

A TASZ még tavaly kezdeményezte a dokumentumok nyilvánosságra hozatalát, a hivatal azonban megtagadta ezt. A civil jogvédő szervezet ezután a Fővárosi Bírósághoz fordult, amely elutasította a keresetet. A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla azonban megváltoztatta ezt a döntést, és arra kötelezte a Hivatalt, hogy adja ki a kért adatokat. A jogerős ítéletet a Hivatal felülvizsgálati kérelemmel támadta meg a Legfelsőbb Bíróságon. Az LB szerdán az elsőfokú ítéletet hagyta helyben, vagyis a testület úgy határozott, hogy az NBH nem köteles kiadni a dokumentumokat - mondta a Független Hírügynökségnek Baltay Levente, a TASZ ügyvédje. Az ítélet jogerős, fellebbezni nem lehet ellene.

Az indoklás szerint az adatok összegyűjtése "aránytalanul nagy terhet" róna a Nemzetbiztonsági Hivatalra, amely az adatvédelmi törvény értelmében oka lehet az elutasításnak. A hivatal azt állítja, a kért adatok nincsenek elektronikusan összesítve, amit a bíróság el is fogadott - mondta Baltay Levente.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lehallgatási ügy: kifogásolt rendőri eljárás

Csányi Sándor, az OTP vezérigazgatója és Demeter Ervin, a Fidesz volt titokminisztere is felhívta az… Tovább olvasom