Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Több száz iskola tornaterem nélkül

Évi 1 millió forintos büntetésre számíthatnának szeptembertől azok az iskolák, ahol nincs tornaterem. Ez csaknem 400 intézményt érint az országban, többnyire kisebb településeken. Az oktatási tárcánál azt mondták, hogy rugalmasan kezelik a jogszabályt és nem büntetnek, ha az intézményben tornaszobát alakítanak ki, vagy a településen van sportcsarnok.
Krasznokvajdán egy tanteremből átalakított tornaszobában tartják a testnevelés órát, ahol se levegő, se hely nincs. A gyerekek legtöbbször ezért inkább az udvaron sportolnak, még télen is. A helyiek korábban gyűjtésbe kezdtek, hogy felépíthessék az iskola tornatermét, de csak 2 millió forint jött össze. Eközben azonban annyira felmentek az építési árak, hogy az összehozott pénz kevés volt ahhoz, hogy pályázati alapot jelenthessen. Ezért le is mondtak róla - mondta az Annos Balázs, iskolaigazgató.

Egy tornaterem körülbelül 150-200 millió forintba kerül. Az összeg 90 százalékát állami támogatásból és uniós pályázati pénzekből lehet fizetni, csak 10 százalékot kell az intézmény fenntartójának állnia. 378 oktatási intézményben, vagyis az iskolák 9 százalékában egyáltalán nincs tornaterem. A diákok ilyenkor művelődési házakban, falusi sportcsarnokokban, vagy a helyi tűzoltóság, illetve a laktanya tornatermeiben tornáznak.

Szeptemberig, és ezzel együtt a büntetésig elvben, már csak fél év van hátra. Az oktatási tárca viszont nem szeretne tömegesen büntetni, ezért a korábbi jogszabályt rugalmassá tették. Közleményükben azt írják elegendő, ha az intézményben tornaszobát alakítanak ki, vagy a településen van sportcsarnok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koszovó húsz nagykövetséget tervez megnyitni

Még az idén 20 nagykövetséget nyitna meg Koszovó a világ több pontján- közölte kedden a… Tovább olvasom