Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Vasárnaptól börtön jár az uzsorázásért

Vasárnaptól akár öt év börtönbüntetés is kaphat az, aki uzsorázással foglalkozik. A büntető törvénykönyv módosítása szerint bűncselekményt követ el az, aki mások anyagi helyzetét kihasználva olyan előnytelen szerződést köt valakivel, hogy ezzel nehéz anyagi helyzetbe hozza. A jogászok szerint lesz visszatartó ereje a törvénynek.
Február elején azzal fenyegették meg uzsorások egy siklósnagyfalui férfit, hogy felrobbantják a házát és a családját, mert az egyik uzsorás ellen tanúskodott a rendőrségen. Egy másik férfi házát pedig elvették: harmincezer forintot kért kölcsön, hat év múlva pedig már ötmilliót követeltek tőle. Március elsejétől azonban bűncselekményt követ el az, aki mások anyagi helyzetét kihasználva olyan előnytelen szerződést köt valakivel, hogy ezzel nehéz anyagi helyzetbe hozza, vagy abban tartja. Ha ez üzletszerűen, legalább két alkalommal teszi meg, 3 évre, ha pedig bűnszövetségben, akár 5 évet is kaphat az uzsorás. A jogászok szerint ez előrelépés, lesz visszatartó ereje.

Mali Zoltán, Drávapiski polgármestere még tavaly júniusban indított harcot az uzsorások ellen. Azt mondja, csak így lehet megállítani az uzsorásokat.

"A rászorultság nagyon fontos ebben, hogyha valakinek a rászorultságát kihasználják, akkor ebben fel tudunk lépni. Egy budapesti ügyvédi iroda felvállalta a sértettek védelmét, egy pertársaságban azon dolgozunk, hogy peresítsük az összes uzsorás kölcsönt" - mondta a Független Hírügynökségnek Mali Zoltán.

Eddig több százan jelezték a polgármesternek, hogy bíróságon szeretnék megtámadni az uzsorások szerződéseit és azt követően pedig büntetőfeljelentést is tennének.

Olvasóink írták

 • 10. waterbear 2009. március 28. 09:21
  „Kraftwerk, ez a felmérés vélhetően akkor készült, amikor kivitték a pénzt az ügyfélnek, meg kellene ezt ismételni pár hónap múlva is:-)))”
 • 9. Kraftwerk 2009. március 03. 19:46
  „Találtam egy"érdekes" felmérést a Providenttel kapcsolatban,és bevallom,jót mosolyogtam rajta...:))
  Nézzétek meg ti is,Kedves Fórumozók!!!A hazugság tárháza kinyitotta kapuit!!!:))
  http://www.provident.hu/pages/elegedettseg
  Ezt nem lehet kihagyni...............:))”
 • 8. pampus 2009. március 03. 16:59
  „Érdekes talán a mutyizás míg nem jön napvilágra ,addig ,azt nem is üldözik? Persze hisz nagyon jó üzlet a forintot kölcsön adni az ügyfeleknek és valuta árban vissza, követelni és behajtatni!
  Vajon kik osztoznak a nyilvánvaló horribilis hasznon, amit így zsebelnek ki az ügyfeleiktől?”
 • 7. Boytronic 2009. március 03. 13:07
  „6...Hát ez igaz..de inkább ne derüljön ki az összefonódás a Provident és társai és a mi"feddhetetlen"vezéreink közt...!!!”
 • 6. flexsnake 2009. március 03. 12:28
  „1. rájuk nem vonatkozik :)
  Pénzt is csak az állam gyárthat , ha te csinálod az bűn :)”
 • 5. ojack 2009. március 03. 12:28
  „Akkor az első börtönbe zárást a PROVIDNET tulajdonosaival kell kezdeni.De ezt nem fogják,mivel a nagyjaink le vannak vajazva.”
 • 4. Boytronic 2009. március 03. 09:11
  „Ott ahol a zseb üres nincs megélhetés,ahol nincs megélhetés,megjelenik a nyomor fenyegető réme,innentől kezdve nincs nem is lehet összefogás mertkényszer szülte kölcsönfelvételekről van szó sajnos,és ezért virégzik a Providenthez hasonló"törvényes"uzsorások hada!! Amiről te beszélsz micsibucsi azt ugy hivják:-forradalom,de eljöhet még az is!!”
 • 3. micsibucsi 2009. március 03. 06:45
  „Boytronic! Egyetértek veled, de ők legálisan törvényesen tesznek tönkre embereket, mellé mindezt még vidám hirdetésekkel is népszerűsítik!!

  Egyébként szerintem sem fogják ezzel a törvénnyel megállítani a dolgot, hisz az uzsorások eddig is nagy figyelmet fordítottak a megfélemlítésre. Tehát ahhoz, hogy változzon valami az embereknek nagyon össze kellene fogni! De összefogást Magyarországon?
  Uff-Off”
 • 2. StatusQuo 2009. március 02. 20:52
  „Eldobom az agyam kétszer kell megtenni akkor három év!Ilyenből itélet NEMfog születni!!!!!!!!!!”
 • 1. Boytronic 2009. március 02. 20:35
  „PROVIDENTPROVIDENTPROVIDENTPROVIDENTPROVIDENTPROVIDENTPROVIDENT!!!!!!!!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem találták meg a horgászt, befejezték a kutatást

Nem találta meg hétfőn a vízmentő szakszolgálat a tavaly decemberben Szigligetnél eltűnt másik… Tovább olvasom