Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Jogzavaros a csongrádi holtág helyzete

Csongrád - Védeni szeretné a Holt-Tiszát a csongrádi önkormányzat, szűrőket építene a belvízbefolyókra, de az építkezéshez vízjogi engedély kellene. Ez pedig eddig nem volt: bár egy szakasza magántulajdonban van, a víz leeresztése és utánpótlása a szokásjog alapján ment.
Mivel ez a város belvíztározója, nem mindegy, mekkora a vízszintje. Most az önkormányzat megpróbálja összefésülni az érdekeket.

Évtizedek óta nem rendelkezik üzemelési vízjogi engedéllyel a csongrádi 105 hektáros Holt-Tisza. Ha viszont az önkormányzat végre akarja hajtani rehabilitációs terveit, mindenféleképpen szüksége lesz ilyen dokumentumra, hiszen enélkül sem a vízgyűjtő területén, sem a holtágon nem valósíthat meg bizonyos beruházásokat, fejlesztéseket. Éppen ezért most az érdekeltek összefogtak, és kalkuláció is készül, miképpen osztható fel az éves szinten 4-5 milliós üzemelési költség, amit eddig a vízügyi igazgatóság fedezett.

A három részből – a Györgyvízből, az aranyszigeti vízből és a serházi bögéből – álló holtágnál nincs olyan kiépített rendszer, amely a vízutánpótlást biztosítaná. Az árvízvédelmi szivárgót a Györgyvízbe vezették be, a csapadékvizet pedig a serházi szakaszba. Vízszintcsökkentést pedig csak a kisréti szivattyútelep működtetésével lehet végrehajtani. Jelentősen feliszapolódott a meder az Aranysziget környékén, illetve a bőrhíd és a sporttelep közötti szakaszon, ezért az előbbi részen a kotrás is indokolt volna. A műtárgyakat nem korszerűsítették megépítésük óta. A vízminőség eltérő, leginkább a serházi böge szennyezett, hiszen ide folyik az összes városi belvíz, illetve a strand csurgalékvize. Mivel belvíztározóként szolgál a holtág, fontos lenne helyet szorítani az érkező vizeknek. Ugyanakkor létezik egy olyan érdek is, hogy magas legyen a holtág vízszintje, hiszen a nyári öntözés és a halállomány egészsége, jóléte szempontjából is az a kívánatosabb.

– Elérkezett az idő, hogy rendezzük ezt a helyzetet, mégpedig közösen, magán- és közérdeket egyaránt figyelembe véve – nyilatkozta lapunknak Ördögh József. A vízügyi igazgatóság csongrádi szakaszmérnökségének vezetője emlékeztetett, ha a város pályázati források felhasználásával szeretné végrehajtani a holtág rehabilitációját, a vízjogi engedély megkerülhetetlen feltétel. A városházán megtudtuk, több százmilliós beruházással az aranyszigeti szakaszon végeznék el a meder kotrását, illetve öt belvízbefolyónál szűrőket építenének be a rendszerbe.

Holtág, magánkézben

A csongrádi Holt-Tisza serházzugi szakasza – amely különálló víz – régen a Csongrádi Állami Gazdaságé volt. Az önkormányzat is megvette volna: Molnár József, a város korábbi polgármestere úgy emlékszik, már az adásvételi szerződés aláírásánál tartottak, amikor kiderült, közben a gazdaság megegyezett magánszemélyekkel. A holtág ma a Serházzug Kft. tulajdonosaié, a cég bérli a halászati jogot, birtokolja a halakat, és ad területi engedélyt a horgászoknak, hozzájárul, hogy a kajakosok edzhessenek a vízen. Az egyik tulajdonos, Domokos István kérdésünkre azt mondta, rendben van, hogy az önkormányzat tárgyalni fog velük a vízjogi engedélyről, ha végre akarják hajtani a tervezett beruházást, erre tényleg szükség lesz. Nem fordul elő gyakran, hogy a befolyó vízzel gond lett volna, de amikor volt, ők azonnal jelezték.

Olvasóink írták

  • 1. wéber 2008. április 24. 11:28
    „Jogzavaros a holtág helyzete? Szerintem lassan 10 éve már, hogy tiszta, mindenki tudja ki a tulajdonos. Még emlékszem - kívülről figyeltem a színjátékot - és csodálkoztam, hogy lehet ilyen könnyen Csongrád számára több szempontból stratégiai (idegenforgalom, sport, üdülő övezet, belvíztározó, horgászat, stb.) fontosságú holtágat elpasszolni. Az akkori polgármester a médián keresztül telekürtölte a várost, hogy 16 millióért meg akarja venni a Csongrád a Serház - zugi holtágat, ahelyett, hogy elővásárlási jogot jegyeztetett volna be (a holtágra) a tanács udvarban, levő Földhivatalban. A testületi döntés előtt egy nappal a fenti összeg feléért (!!!!) megvették, a mostani tulajdonosok. Az akkori jó szimatú bennfentesek a korrupció édes illatát érezték a levegőben. A tegnapelőtti újságcikk alapján kiderült, ha Csongrádon esik, a város minden esőcseppért csenget a Serház-zugi tulajdonosoknak. Az akkori testület mindent meg tett a holtágért, most majd fizethetünk. Az igazság nem lett azóta sem teljesen kibontva, (a megkötött szerződés jogerős, és egyébként valószínűleg már minden elévült). Amennyiben kíváncsiak vagyunk, hogy miért és hogyan történt ez a gyalázat, a tényleges adásvételben résztvevők egyike most ott ül a csongrádi testületben. Kérdezzük meg!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymilliárd jut töltésre és mederre Csongrádnál

Csongrád - Folytatódnak az árvízvédelmi beruházások Csongrádon és környékén. Nyerésre áll az az egymilliárd forintos pályázat, melynek révén befejeződhet a városi gát rekonstrukciója, és folytatódhat a partbiztosítás. Tovább olvasom