Belevágnál egy sommelier tanfolyamba?
Ha nem tudod, hol kezdd, íme 14 bölcselet, amelyeket különböző neves sommelier-ktől gyűjtöttünk össze:
1, Ismerd meg az alapokat
Lassan haladj, először kezdd el megismerni a régiókat, a szőlőfajtákat, majd a tájat és a kultúrát, aztán a bor stílusát és az embereket. Ez az alap, ami ahhoz kell, hogy elindulj a sommelier szakma felé.
2, Ismerd meg a „miért”-eket
Az alapok megismerése után tanulmányozd a bizonyos területeket, és azt, hogy miért párosulnak jól a terület borai a helyi ételekkel.
3, Tegyél fel kérdéseket
Maradj mindig kíváncsi, és ne félj kérdéseket feltenni útközben. A borok világában nincs buta kérdés! Járj borkóstolókra, találkozz olyan emberekkel, akik a borvidékeken vagy borszakértőként dolgoznak, szükség van a folyamatos eszmecserére ahhoz, hogy még jobban megismerd a szakmádat.
4, Látogass el a helyi „borozókba”
Legyél mindig naprakész úgy, hogy ismerd a közeledben vagy a környező területeken lévő borászatokat, borozókat, borbárokat. Vegyél részt a helyi kóstolókon, rendezvényeken és szemináriumokon, hogy megismerd az új palackokat, gyártókat és évjáratokat.
5, Találj egy jó mentort magadnak
Legyél folyamatos kapcsolatban tapasztalt sommelier-kel. Biztosan lesz mindig, akár csak egy aprócska dolog is, amit addig nem tudtál. És lesz olyan is, ami az idő múlásával megváltozott, de ismerni fogod a múltbéli és a kornak megfelelő tudnivalókat, változásokat.
6, Kóstolj annyit, amennyit csak lehet
A legtöbb sommelier egyetért abban, hogy a lehető legtöbb kóstolás a legjobb módja a bor megismerésének. A kóstolás előtt mindig legyen szilárd elméleti tudásod is, majd fokozatosan ismerkedj meg az adott régió boraival, amit mindig a klasszikusakkal érdemes elkezdeni, így fogod megérteni a regionális palack tipikus jegyeit. „A történelem olvasása vagy a regionális ételek fogyasztása elősegíti a bor általános élvezetét, azáltal fog életre kelni.”
7, Ismerd meg a legmagasabb színvonalat
Próbálj ki néha egy-egy csúcskategóriás palackot egy olyan régióból, amelyet tanulmányozol. „A bor azon kevés dolgok egyike a világon, amely egyszerre stimulálja mind az öt érzéket, mind az értelmedet. A bor sokrétű, és a tanulmányainak is ilyeneknek kell lenniük!”
8, Menj el továbbképzésekre
Néhány ember számára a hagyományosabb körülmények között történő tanulás működik a legjobban. És egy sommelier a szakmája révén az élethosszig tartó tanulást is választotta. Mindig ismerned kell a legújabb trendeket, a legújabb helyeket és a megváltozott igényeket.
9, Mindig jegyzetelj!
Mindennek megvan a saját különlegessége, az újdonság felfedezését mindig vesd papírra! A különböző illatokról, a tájról, még a talajról érzett gondolataid is sokat fognak segíteni a munkádnak, ezért írj jegyzetet mindenről, hogy el ne felejtsd, mit éreztél, mit tapasztaltál.
10, Mindig látogass el a bor „eredetéhez”
Kulcsfontosságú annak megnézése, honnan jött a szőlő és milyen a talaj. Próbálj meg mindig eljutni a különböző régiókba, és tanulj a termelőktől, borászoktól és tulajdonosoktól. Mindent elolvashatsz, mindent megtanulhatsz könyvekből, de hidd el, ha például nyáron biciklizel ezeken a területeken, garantáltan jobban meg fogod érteni őket. „Végigmenni egy szőlőn és kóstolni a borásszal elképesztő tanulási élmény; a földrajz, a talaj, a gazdálkodási gyakorlatok és a borászati stílus megismerése, valamint a közvetlen megtekintés, ahol a különböző fajták a szőlőültetvényükön nőnek.”
11, Készíts saját anyagokat
Fontos, hogy kreatívan foglalkozz a tanulmányaiddal. Készíts fotókat, hangos jegyzeteket, PowerPoint előadásokat, ez számodra is és mások számára is hasznos tanulmány lesz.
12, Próbáld ki a vakkóstolást
A vakkóstolás arra kényszerít, hogy teljes mértékben értékeljük a bort mindenféle elfogultság nélkül, és segít megtanulni a bor leírására használt szakzsargont. „A gyümölcs minőségének, egyensúlyának, tanninjának, savának és egyebek értékelése minden előzetes elképzelés nélkül segít kitágítani az ízét és jobban megérteni a bort.”
13, Tanulj minden nap valami újat
A borvilág aktuális eseményeiről, a régiókról, a szőlőről, a termelőkről stb. minden nap olvass cikkeket. olvass véleményeket, eszmecseréket az adott témákról. Az internet világában már nem bonyolult feladat megismerni a sommelier szakma nagyjait, a neves borászokat, a különleges területeket. Jegyezd meg, amit olvasol! 🙂
14, Kérdezz, kérdezz, kérdezz
Minden találkozón, amelyet forgalmazóval vagy borásszal folytatsz, legyél érdeklődő és kérdezz! Milyen volt ez az évjárat valójában? Milyen kérdések érintik ezt a régiót? Vannak-e fontos trendek vagy jogszabályok? „A legfontosabb dolog sommelier-ként nemcsak a borra való nevelés, hanem a szélesebb kép is, például az, hogy az ital hogyan illeszkedik kultúránkba. Először ismerd meg a körülötted lévő világot.”
Tanuld meg ezt a fantasztikus és izgalmas szakmát a Bestmixer iskola sommelier tanfolyamán!
Jelentkezz még ma!
A Bestmixer iskola országos hálózatát szinte az összes megyeszékhelyen eléred.
A szegedi iskolánkat a Kálvária sugárút 26. szám alatt találod.
Várunk szeretettel!
1055 Budapest, Nagy Ignác u. 19/A.
[email protected]
+36-20/612-1000 | 06-1/215-0574
Adószám: 23797819-2-41
Cégjegyzékszám: 01-09-978343
Felnőttképzési nyilvántartási szám: B/2020/004199
(x)