Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Van fülünk hozzá! Már 28 éve a szegediek szolgálatában - Interjú Tóth Gézával, a Rádió 88 vezetőjével

A Rádió 88 Szeged, sőt Magyarország legrégebbi, folyamatosan működő kereskedelmi rádiója, amely hamarosan a 30. születésnapját ünnepli. Ez hatalmas út egy változékony médiapiacon a családi tulajdonban lévő adónak, amely - úgy hallottuk - a napokban megújítja reggeli műsorát.

Tóth Géza ügyvezetőt kérdeztük a változásról, aki maga is éveken át a rádió egyik reggeli műsorvezetője volt. Ki az új műsorvezetőjük?
 
Június közepétől Nagy Ági műsorvezetővel bővült a Cafe 88 műsorunk stábja. Ági korábban a délutáni egyik adásunk, a Mizu műsorvezetője volt, de hírszerkesztőként már dolgozott a reggeli stábbal is. A Cafe 88 sikeres, a leghallgatottabb szegedi reggeli műsor, de időnként kell egy kis ráncfelvarrás.
 
Nagy Ági csatlakozásával miben változik a műsor?
 
A Cafe 88 az egyik legfrekventáltabb műsorsávban állja évek óta a versenyt az országos adókkal szemben. Ennek fő oka, hogy mi helyi eseményeket, információkat adunk egy olyan időszakban, amikor a legtöbben sietnek, közlekednek és nagyon fontos, hogy képbe kerüljenek. Ági pedig tapasztalt hírszerkesztőnk, itt él, és pontosan tudja, reggelente milyen aktuális információkat igényelnek a szegediek. Tehát Ágival tovább erősítjük a helyi tartalmat, így még több szegedi hír és helyi információ jut el hallgatóinkhoz.   
 
Az országos adóknál szinte kizárólag celebek, a bulvársajtó szereplői a rádiósok. Ön szerint valóban igénylik a hallgatók, hogy a műsorvezetők magánéletét is ismerjék? Hitelesebbek lesznek ettől a műsoraik?
 
Mi másban hiszünk, mint az országos adók. Az országos adóknál dolgozók ritkán találkoznak a helyi hallgatókkal, nagyon távoliak, ezért van szükségük a bulvársajtó imázsépítő szerepére, csak így tudják eladni magukat. Mi ellenben szegediek vagyunk, itt élünk, akárcsak a hallgatóink, még akár szomszédok is lehetünk. Mi megengedhetjük magunknak, hogy a hallgatóink igényeit szolgáljuk ki, és ne magunkat sztároljuk. Nekünk az a fontos, hogy az itt élők legyenek informáltak, és velünk kellemesen tölthessék el a szabadidejüket. Mi ismerjük a leginkább az itt élőket, problémáikat, igényeiket, ezért erre koncentrálunk, és ebben akarunk a legjobbnak lenni. Ráadásul a mi műsorvezetőinkkel hallgatóink bárhol összefuthatnak, a boltban, a buszon, a koncerteken…
 
Már volt néhány alkalom, amikor a rádió frissített műsorain, de nem változtattak drasztikusan. Van olyan aktuális trend a rádiózásban, amihez a piacon mindenkinek alkalmazkodnia kell?
 
A rádiózási trendek folyamatosan változnak, abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy mi nemcsak követni, hanem alakítani is tudjuk a trendeket. Több olyan újításunk is volt már, amit akár országos rádiók is átvettek, például a délutáni MEGA című műsorunk, ami egy úgynevezett “hazakísérős", talkshow jellegű magazinműsor volt. Ekkor 2008-at írtunk, és addig ez a stílus csak a reggeli műsorokat jellemezte, majd a mi mintánk alapján több adón is megjelentek hasonló stílusú műsorok.
 
Voltak kudarcaik, vagy eddig jól követték a hallgatói igényeket, piaci kihívásokat?
 
Volt olyan időszak, amikor többször kellett hozzányúlni a műsorainkhoz, de a hallgatottsági eredmények alakulása az elmúlt 15 évben visszaigazolta, hogy mindig sikeresen korrigáltunk. Azonban soha nem tévesztettük szem elől a célunkat, minél inkább szegedinek maradni.
A rádió alapítása óta jócskán megváltoztak a rádióhallgatási szokások, ma a reggeli műsorsávra koncentrálnak az adók, ott dobják be a nagyágyúikat. Tényleg ez a legfontosabb idősáv?
 
Az ébredés határozza meg mindenkinek a napját, emiatt fontos, hogy egy vidám reggeli műsorra ébredjünk, tele energikus zenékkel, és megkapjunk minden olyan információt, ami segíti a reggeli készülődésünket, majd a közlekedésünket. Ezért van erős verseny ebben a műsorsávban, és ezért próbálják meg az országos adók a legnagyobb celebjeiket itt bevetni. Ezzel szemben tőlünk megtudják a hallgatóink, hogy vajon esni fog-e ma Szegeden, vagy épp lezárták-e a kiskörutat, illetve hogy hol lesznek jó programok délután.
 
Családjuk 28 éve rádiózik, és évekig ön is a mikrofon mögött ült. Nem hiányzik a műsorkészítés? Megállítják még Szegeden, és megbeszélik önnel a hallottakat?
 
Tizenöt évig vezettem műsort, ebből 3,5 év reggeli volt, ami ennek a szakmának ma a csúcsa. Nagyon hiányzik, de a cégvezetést és a hajnali kelést nem sikerült összeegyeztetnem. Néha-néha beugrok egy-egy adásba, és jólesik, ha utána régi ismerősök azt mondják, hogy tehetném többször is. A reggeli műsor egy jó emlékű szakasza volt az életemnek, jó volt Szegeddel együtt ébredni, de ma már a rádiózás hátterének biztosítása a feladatom.
 
Mi a Rádió 88-cal a célja, hol látja magát mondjuk 10 év múlva?
 
Úgy vélem, Szeged tömegmédiája lesz 2028-ban is a Rádió 88. Családi vállalkozásként hosszú távon gondolkozunk, és azon dolgozunk, hogy ez a rádió tradicionálisan szegedi maradjon. Továbbra is arra törekszünk, hogy a hallgatóink velünk osszák meg örömüket, és persze ha van, aggódásukat is, és segíthessünk a mindennapokban. Követjük a technológiai és generációs igényváltozásokat is, így elképzelhető, hogy 10 év múlva már a neten is teljes erővel jelen leszünk, és valószínűleg a mainál sokkal több információt tudnak majd a hallgatóink megosztani velünk.
 
A végső döntés a hallgatóké, hogy áll most a Rádió 88 hallgatottsága? Hosszú évek óta ez a rádió a piacvezető itt, mit jelent ez a gyakorlatban, hányan hallgatják naponta Szegeden?
 
A rendszeresen készülő rádióhallgatottsági kutatások visszaigazolják a munkánkat. A legutóbbi, májusi kutatás szerint is nap mint nap a legtöbben minket választanak (59.000 napi hallgató). Büszkék vagyunk erre, és célunk ennek a piacvezető pozíciónak a megtartása és kiszolgálása. Szeged legtöbbet hallgatott rádiójának lenni és maradni nagy és felelősségteljes feladat.
 
Tóth Géza a Rádió 88 tulajdonos-ügyvezetője, aki családi vállalkozásukban 1996-tól műsorvezetőként kezdett dolgozni. Minden idősávban dolgozott már, de a szegediek szívébe a MEGA című délutáni műsorral lopta be magát, amiben műsorvezető társa Patkós Attila volt. 2006-tól ügyvezető igazgatóként vezeti a családi céget, amelyben 30-35 szegedi munkatárs dolgozik, és együtt biztosítják nap mint nap a városlakók szórakoztatását és informálását. Nemcsak a saját rádiójáért dolgozik, hanem a Helyi Rádiók Országos Egyesületének (HEROE) elnökségi tagjaként már a többi a regionális adókért is.
Ákos
Bodrogi Gyula
Dr Alban
Halott Pénz
Geszti Péter
James Arthur
Quimby
Punnany Massif
Tankcsapda
Wellhello
... és minden fontos és híres zenész, kutató, sportoló, politikus vagy színész, aki 28 év alatt megfordult Szegeden!
 (X)
 
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Sparnál az idei tanévben 900 diák tölti szakmai gyakorlatát

A Spar Magyarország a 2017/18-as tanévben mintegy 900 tanulószerződést kötött diáknak teszi lehetővé… Tovább olvasom