Helyi közélet

2024.01.05. 21:07

Felújítanák Algyő főutcáját

Mindent egybevetve jó évet hagyott maga mögött Algyő Molnár Áron polgármester szerint. A 2023-as esztendőből a bölcsődeátadást és a medenceprojektet emelte ki, az idei elképzelések közül pedig a Kastélykert utca felújításának elkezdését.

Varga Anna

Molnár Áron a falu főutcájának rekonstrukcióját tartja az idei év legfontosabb projektjének. Archív fotó:Török János

Minden nehézség ellenére, ami a nagyvilágban történt, Algyő jó évet zárt. Ilyen stabil még nem volt a költségvetésünk az utóbbi öt évben

 – mondta lapunknak Molnár Áron polgármester.

Két fontos projektet emelt ki Algyő életéből, elkészült az új, 60 férőhelyes bölcsőde, illetve egy régóta húzódó beruházás, a medenceépítés is befejeződött.

Mivel duplájára emelkedett a férőhelyek száma a bölcsődében, volt bennem egy kis félsz, hogy nem lesz-e túl nagy az intézmény, ám év végén már látszott, megtelik a bölcsőde, tehát jó döntés volt volt 60 férőhelyeset építeni

 – közölte. 

A még 2018-ban megkezdett medenceprojekt kapcsán megjegyezte, egy fejlesztésük sem húzódott ilyen sokáig. Nem csupán a medence épült meg, hanem kutat is fúrtak és modernizálták a gépészetet is. Még kisebb finomhangolások hátravannak, így tavaszra várható, hogy az új rendszer minden eleme működik majd.

A településvezető az idei évi tervek közül a Kastélykert utca rekonstrukciójának megkezdését emelte ki. Emlékeztetett, hogy állami útról van szó, de évek óta nem sikerült a fenntartónak forrásokat biztosítania a rendbetételére. Februárra elkészülnek a tervek és a költségbecslés is, akkor lehet majd a források előteremtésével foglalkozni. 

Ha meglesz a becsült költség, akkor természetesen még egy kört futunk az államnál, hátha be tudnak szállni anyagilag a rekonstrukcióba, az is nagy segítség lenne nekünk

 – tette hozzá.

A korábban elnyert TOP Pluszos forrásokból a csapadékvíz-elvezető rendszert korszerűsítik idén az Aranyhíd és a Kócsag, és a hozzá kapcsolódó utcákban. Itt a cél, hogy kisebb árkok legyenek, de minél több csapadékot a településen belül tudjanak tartani. Még az év elején kiírják a közbeszerzést, így tavasszal indulhat is a beruházás.

Nem mondtak le a Borbála Fürdőnél a napelempark létesítéséről sem, ott az átdolgozott tervek szerint immár akkumulátorokkal ellátott rendszert terveznek. Interreges forrásból pedig a Levendula Hotelnél 50 kilowattos napelemes rendszert szeretnének. Ott a parkolókat fednék be, azokra tennék a napelemeket, mellette pedig elektromos töltőállomást is kialakítanak.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában