Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Ez is férfinap

"Szép vagy, okos vagy, de most már menjél el a boltba! Sörért."
„A nők gyönyörűek. A nők okosak. Kedvesek. De ha kell, határozottak. A nők gondoskodnak rólunk és gyermekeinkről." A csuda vigye el – hogy nőnapra nőies legyek, de igazából nem ez a kifejezés az, ami eszembe jut, amikor meghallom ezt az ostoba reklámot, ami biztosan nem sértő szándékkal, inkább lustaságból vagy igénytelenségből született. Megteszi azonban példának. Példának arra a közhelycsokorra, amit – különösen nőnap környékén – illik vagy kényelmes a nőknek „ajándékba" adni. Rímben vagy prózában.

Szép vagy, okos vagy, de most már menjél el a boltba! Sörért.

Mert persze a nők kedvesek meg határozottak. De sokfélék is azért. Nőnap. Mi jut eszedbe róla? – kérdeztem a legilletékesebbeket. Egyeseknek a bérszakadék (ugyanazért a munkáért a nők kevesebb fizetést kapnak), másnak a nyafogáshoz való jog, és hogy a Józsi szerint van pasinap is.

A kedvenc válaszom ez a csupán egy napra szóló igény: engem imádjanak, virággal dobáljanak. Másoknak személyes sértés a nőnap, azok miatt a puszik miatt, amit olyanoktól kell elviselniük, akik az év többi napján nem nyálazzák össze az arcukat. Ebből az aspektusból szerinte a nőnap is férfinap.

A lelkesedés tehát korántsem általános, de miért is lenne, így van ez a legtöbb ünneppel. Mert a karácsony elüzletiesedett, a szilveszter kötelező jókedv, a március 15. és az október 23. a tankelkötésről, utcai harcról szól, a húsvétról meg ne is beszéljünk, az egyszerűen borzalmas: jönnek a részeg locsolók, az ember meg ülhet otthon, fogolyként a saját házában.

Nem tudom, mi marad. Biztosan a hétköznapok.

Olvasóink írták

79 hozzászólás
 • 79. Mignon 2009. március 10. 19:34
  „Csak igy tovabb, kedves Zsuzsika!
  (Latod, egy temaert nem kell atugornunk Szabadkara!)

  Gratula!

  Szia”
 • 78. SP 2009. március 09. 17:29
  „76. hozzászólás _palla_ 2009.03.09. 14:17
  Be kell vallani férfiasan, hogy a férfiak fizikai fölényben vannak jellemzően a nőkkel szembe.
  A spártai katona szemlélet azonban kezd átrendeződni elavulni, kimenni a divatból.
  A történelem során a harcok és háborúk miatt a szelekció a harcos nyers erő felé tendált.
  De a háború sem a régi.
  A technika, elektronika az ész a fontos, a bikaerő még a bányában sem kell már.
  Hidraolika, pneomatika, kibernetika a szervó rendszerek nem igényelnek csak észt, figyelmet, kitartást amiben a nők a jobbak.”
 • 77. flexsnake 2009. március 09. 15:29
  „Aham, akkor lehet cserélni, feküdni az olajos gépek alá meg követ fejteni a bányában. Fel kellene fognod feministike hogy soha nem leszel olyan mint egy férfi. És ő sem lesz olyan mint te. A családban is mindenkinek megvan a szerepe.”
 • 76. _palla_ 2009. március 09. 14:17
  „A napi több óra mosás-főzés-takarítás-gyermekneveléssel, amit sok nő egymaga végez, nincs egyensúlyban az, ha a férfi időnként elcipel egy nehéz csomagot, vagy évente párszor megszerel valamit.”
 • 75. _palla_ 2009. március 09. 14:15
  „Én speciel megvagyok a kabátfelsegítés és ajtónyitogatás nélkül, nem vagyok béna. Ha valaki valóban kedvességből tesz egy ilyen gesztust, elfogadom, de nem várom el, és nem ájulok el tőle. Más kérdés, hogy a férfiak sokszor testileg erősebbek a nőknél - most nálunk sem én cipelem a nehéz csomagot, amivel én megszakadok, a Kedvesemnek meg pehelykönnyű.
  De ez a testi erőkülönbség nem legitimálja, hogy pl. a férfiak, mint a cikk is nehezményezi, kiszolgáltassák magukat a nőkkel. Természetesen tisztelet a kivételnek.”
 • 74. mindazonáltal 2009. március 09. 10:57
  „Az az én szerény véleményem, hogy egy ember értelmi szintje nem attól függ, mi van a lába között, hanem attól, hogy mi van a fejében. Tehát azt mondani, hogy a férfiak okosabbak, kb. annyire helytálló megállapítás, mintha azt mondanánk, hogy az alma finomabb, mint a banán, hiszen az alma kerek, a banán meg nem.

  Kakoszeged: én ezeket abszolút nem várom el egy férfitól. (Na jó, a cipekedést esetleg.) Nekem elsősorban az a fontos, hogy EMBERKÉNT kezeljen, és minden csak utána jön. Lehet, hogy nem vesz virágot nőnapkor (erről egyébként is megvan a saját elméletem: utálom, hogy virágot tépnek le, szakítanak ki a természetes közegéből, kvázi ölnek meg csak azért, hogy pár napig az emberiség villoghasson vele), viszont ha valami gondja-baja, öröme van, először nekem mondja el, engem tart legfőbb "bizalmasának".
  Ezt én ezerszer többre értékelem, mint egy csokor nyamvadt virágot.”
 • 73. flexsnake 2009. március 09. 10:53
  „71. hozzászólás kakoszeged 2009.03.09. 10:39
  Nálad szebb az már egyszer biztos :p Nem basztatni a művemet :p
  Egyébként meg nyilván valamivel kiérdemelted hogy ilyen veled. Mert az akarom, kell meg hasonló szavakkal nem lehet. Erre kívántam felhívni a figyelmet meg a kötelező dolgok marhaságaira, amit persze félre is lehet értelmezni.”
 • 72. flexsnake 2009. március 09. 10:50
  „70. hozzászólás _palla_ 2009.03.09. 09:28
  Az sem az hogy köpködöd a férfiakat. Ez súlyos idegrendszeri problémákat feltételez.”
 • 71. kakoszeged 2009. március 09. 10:39
  „én egész évben kapok virágot a férjemtől és 03.08.-án is...és kérés nélkül megkínálom sörrel
  utálom e feminizmust és
  imádom:
  -ha felsegítik a kabátom
  -ha előre engednek az ajtón
  -ha nem kell cipekedjek, mert egy férfi kiveszi a kezemből
  -ha NŐKÉNT KEZELNEK!
  68. flex!
  rém ízléstelen egy kép!”
 • 70. _palla_ 2009. március 09. 09:28
  „66. Az ilyenek, mint te, meg a férfiaknak ártanak legtöbbet. Vitára érdemtelen ember vagy. És képtelen is, mert a személyeskedést nem nevezném kifinomult érvelési technikának. :D”
 • 69. persona 2009. március 09. 08:49
  „Értem Flexi, tehát vettél virágot..:))”
 • 68. flexsnake 2009. március 09. 08:36
  „http://kepfeltolto.hu/i/?373170&t=img
  Kaptok egy vortex-rózsát”
 • 67. flexsnake 2009. március 09. 08:24
  „Bruce Banith is alapmű, olvasni nem kell mert filmkészítő. Na ő tudja mikor kell virág :)”
 • 66. flexsnake 2009. március 09. 08:22
  „55. hozzászólás _palla_ 2009.03.08. 18:16
  Sztereotípiák a te fejedben élnek. A személyiségrajz helyes volt, te nem vagy az.
  Az ilyenek mint te ártanak a legtöbbet a nőknek.

  61. hozzászólás persona 2009.03.08. 21:49
  Alapmű John Malor: Kényszer is. Olvastad?

  62. hozzászólás sima 2009.03.08. 22:42
  És nővé műtetem magam hogy nőnapkor virágot dugjanak az izémbe :)”
 • 65. persona 2009. március 09. 07:52
  „Oké, felejtsük el Beauvoirt. Inkább azt kérdezem, hogy a kedves hímnemű hozzászólók, akik azt hangoztatják itt, hogy a nőnap mennyire felesleges, és inkább csak üzlet, mint valódi tisztelet kifejezése a nők felé, akkor nem is vettek párjuknak egy szál virágot sem? Senki?”
 • 64. smalltown 2009. március 09. 04:22
  „nokent irom, hogy ez az iras eleg ostoba.
  Rengeteg a mai napig a no/ferfi kozotti diszkriminalas, lehetne itt most nagy feminista ertekezeseket futtatni.....magamreszerol koszonom az osszes ferfinek a mai koszonteseket. Igyekszem se pro se ultra belemagyarazni semmit, nem vagom a csokrot ontudatosan senki fejehez stb:) Masnak ez biztos megint egy jo indok, ahol verre meno melyfilozofiai vitakat lehet nyitni, viragarakrol, uzleti fogasokrol , kommunista unnepeinkrol, szegfu szimbolikakrol stb.....Muszaj? Nem lehet csak adni-kapni-megkoszonni-lapozni?”
 • 63. _palla_ 2009. március 09. 00:22
  „A posztszoc. blokk úgy jön ide, hogy itt szocialista "csökevénynek" tekintik sokan a feminizmust, és hogy mit takar ez a fogalom, csak a "Védett férfiak" és hasonló remekművekből "tanulhatta meg " a köztudat.
  Köszi szépen a kiokatatást, Spann, rendszeresen végzem mind a 2 ajánlott
  tevékenységet. Remélem, nem vizet prédikálsz és bort iszol! :P
  Sima: bárcsak ekkorát ugrana mindenki a nőkre vonatkozó általánosításokra is!!! Nem vetted észre, hogy a cikk kifejezésmódja egyben iróniát tartalmaz?
  Persona: kissé idilli megfogalmazás ugyan, hogy Beauvoir a Második nem c. könyve minden bölcsész-szakon alapmű de egyesek itt tényleg elolvashatnák... Bár én már annak is örülök, ha a szórólappal sikerül nekik megbirkózni. :D:D:D”
 • 62. sima 2009. március 08. 22:42
  „61. Szerintem , most elszégyelli magát Flexi , és rohan Simon Beauvoir-t olvasni. Miután kiolvasta , mégjobban elszégyelli magát , és minden nőnapot megünnepel és ott lesz minden feminista megmozduláson az első sorban. :)”
 • 61. persona 2009. március 08. 21:49
  „Flexi, ha olvastad volna Simone Beauvoir könyvét a nőkről, amely ugye bármely bölcsészszakon alapmű, mivel a maga műfaján belül szinte páratlan, nem írnál ilyen hülyeségeket..: De még nem késő, pótolhatod a hiányosságaidat..:)”
 • 60. sima 2009. március 08. 21:29
  „55. Éppen a neked tetsző cikkek vannak tele sztereotípiákkal a férfiakról , ezért nem hiszik el hogy ezeket nem bajszos nők gyártják. :)”
79 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alagútban

"Mégis azt mondom: nem kell ciánkapszula. De nincs szükség a népbutító demagógiára sem. Reformok… Tovább olvasom