Délmagyar logó

2018. 12. 09. vasárnap - Natália 1°C | 11°C Még több cikk.

Kutyakaja

"Házi kedvenceink közül valószínűleg több megsértődne, ha azokat a húsokat tálalná eléjük a gazdi, amikre a fogyasztóvédők újabban bukkannak."
Házi kedvenceink közül valószínűleg több megsértődne, ha azokat a húsokat tálalná eléjük a gazdi, amikre a fogyasztóvédők újabban bukkannak. Magyar József, a szentesi Hungerit Rt. vezérigazgatója nevezte felháborodásában „kutyakajának" azt a menüskálát, amelyik a szalmonellás csirke- és kacsahústól kezdve a legelképesztőbb kínálatot produkálja, de valószínűleg ő sem a négylábúaknak nagy gonddal elkészített konzervekre gondolt. Azoknak ugyanis csak a szaga kellemetlen, az íze – Brúnó kutyámat elnézve – mennyei lehet.

Mindenesetre Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, megérezve a politikai lépéskényszert, az uniós piacokon versenyhátrányba került magyar termelők és a vevők védelmében nemrégiben hadat is üzent a rossz minőségű termékeknek.

„Magyarország nem lesz a silány külföldi élelmiszerek lerakóhelye" – nyilatkozta a miniszter, aki számon fogja kérni a láncokon, hová lett a pultokról a magyar áru, és a kereskedőkkel közösen becsületkódexet akar kidolgozni. A szaktárca vezetője azt ígérte, ha nem tudnak megegyezni, jönnek a „lépések". Azt ugyan nem fejtette ki, mire gondol, de a hat láncnál beígért ár- és értékarányosság-ellenőrzés a borok esetében, továbbá a tejimport szigorúbb nyomon követése azért sejtet valamit.

Sok lépésre nincs mód, mivel egyik uniós tag sem korlátozhatja saját belső piacán más EU-ország termékének forgalmát. Legfeljebb az egészséghez való jog alapján, kirívó esetben, mint amilyen a BSE, vagy a dioxinos csirke esetében is történt, eresztheti le átmenetileg egy-egy áru előtt a sorompót.

Aztán, ha az uniós szeméttől már sikeresen megóvtuk magunkat, jön az, hogy mi legyen a leleményes magyarokkal, akik ugyancsak szívesen kotyvasztanak olcsó és fertőző élelmiszereket: hol egy kis szalmonellás disznósajtot, hol baktói lángolt kolbászt. Becsületkódex ide vagy oda, a lehetőségek tárháza végtelen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Merre van az SZTK?

"Van annak némi pikáns stichje, hogy a több mint félmilliárdos adósságot felhalmozó szegedi… Tovább olvasom