Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Szovjetesedünk

JEGYZET - "Lassan az ünnepeink is olyanok lesznek, mint a moszkvaiak."
Kellemes meglepetés ért, amikor vasárnap reggel a gép elé ültem: figyelmes ajándékot kaptunk a Google-től. A kereső főoldalának grafikája 1956-ra emlékezett, a forradalom emblematikus lyukas nemzeti színű lobogója volt az egyik o betű. Világszerte több emberhez jutott el így a 60. évforduló híre, mint a kormányzat izzadságszagú, milliárdokból finanszírozott erőlködésével.

Jól jellemzi Magyarország mai nemzetközi megítélését, aktuális kapcsolatrendszerét, hogy míg tíz éve a mindent elkúró böszme kormány meghívására az állami ünnepségen itt tolongott nálunk fél Európa, eljött többek között az Európai Bizottság elnöke, a NATO főtitkára, a spanyol és a norvég király, a román elnök és a miniszterelnök, a cseh, az észt, a finn, a svájci, az ukrán és a horvát elnök, a német szövetségi államfő, az osztrák elnök és a kancellár, az Európa Tanács főtitkára, a francia, a belga és a holland kormányfő is, Orbánék most csupán egyik elvbarátjukkal, Andrzej Duda lengyel köztársasági elnökkel tudtak villogni. Mondhatják erre, hogy a magyar kormány nem is akart most a többi barátjával együtt ünnepelni. Sokan feszengve hallgatták volna miniszterelnökünk fejtegetését, hogy Európa szabadságszerető népeinek ma az a feladatuk, hogy megmentsék Brüsszelt az „elszovjetesedéstől".

Hogy ki szovjetesedik el, arról persze beszélgethetnénk. Orbán például gondolkodásban, mentalitásban és gesztusaiban is egyre jobban kezd hasonlítani az egykori teljhatalmú pártfőtitkárokhoz. Ugyanúgy hülyének nézi, gátlástalanul manipulálja a tömegeket, ugyanolyan pökhendi és korlátolt. Klientúrájának változását is úgy kell figyelni, ahogy a kremlinológusok vizslatták a moszkvai vezetők kapcsolatrendszerét. A magyar közmédia is úgy hallgat el információkat, mintha a szovjet agitprop osztály felügyelné. Lassan az ünnepeink is olyanok lesznek, mint a moszkvaiak: a kordában tartott ellenzék távoli füttykoncertjét elnyomja a legfőbb szónok túlhangosított üvöltése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem kell félnetek

˝Nem puskával: szavakkal, tettekkel.˝ Tovább olvasom