Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Táppénzluxus

JEGYZET - "A hír arról nem szól, hány család ment tönkre, mert a szülők az utolsó pillanatig halogatták orvosi ellátásukat."
Betegnek lenni luxus! Egyre kevesebben engedhetik meg, hogy munkájuk mellett az egészségükre is gondoljanak – és most nem a magánorvosok gondoskodására célzok –, aki teheti, betegen is dolgozik. Nincs ebben semmi meglepő, az állam mindig is koloncként, de legalábbis tolvajként tekintett a kórházba került dolgozóra. 2009-ben a Bajnai-kormány tíz százalékponttal csökkentette a táppénzt, rövidítette a passzív ellátást. 2011-ben a Fidesz-kormány megfelezte a jól keresőknek járó táppénzt, mindezt azzal indokolta Dancsó József fideszes országgyűlési képviselő, hogy „az államnak és a cégeknek évente 10-15 milliárd forintos kárt okozhatnak a táppénzcsalások". A passzív ellátást megszüntette, majd a munka törvénykönyvének változtatásával már elküldhető a beteg dolgozó.

Nem tudom, kit igazol az idő, de már nem okoznak akkora kiesést a táppénzcsalók. Hét év alatt felére esett a betegállományban lévők száma, ezzel együtt majdnem ötven százalékkal csökkentek az egészségbiztosító táppénzkiadásai is. A hír arról nem szól, hány család ment tönkre, mert a szülők az utolsó pillanatig halogatták orvosi ellátásukat, és arról sem, hány munkatársat fertőztek meg azok a kollégák, akik a kieső keresettől rettegve betegen is tovább dolgoztak. Kétségkívül, hatékony megoldás a pénzmegvonás.

Most, hogy jelentős összeget megspórolt a kormány a betegeken, itt az ideje az osztogatásnak. A gyerekvállalást pénzelnék, 288 ezer forint lenne az egyszeri anyasági támogatás. Teszik mindezt azért, mert zuhan a születésszám Magyarországon, annak ellenére, hogy a miniszterelnök évértékelő beszédét azzal kezdte, hogy „a kisbabáknak kedvük támadt megszületni".

Örvendjünk együtt, folytatódik az osztogatás, és most már nem csak a gyerekeseknek. Ha a parlament rábólint, júliustól megváltozik a táppénz számítása. Minden olyan jövedelmet figyelembe vesznek, amely után egészségbiztosítási járulékot kell fizetni. Lassan mondom: több lesz a táppénz.

Olvasóink írták

  • 2. Belváros50 2013. június 27. 18:43
    „MERT MAGYARORSZÁG JÓL TELJESÍT!”
  • 1. csonakos 2013. június 27. 09:16
    „Jó jegyzet! Arról sem szól hírekben hányan halnak meg a késői orvoshoz kerülés miatt mert betegen dolgoztak de mire az állapotuk megromlott már menthetetlenek voltak! Kilukadt tüdővel dolgozott egy ismerősöm míg össze nem esett! Az életét megmentették de a munkahelye a felépülés után elveszett mert a táppénzből visszakerülve azonnal fölmondtak neki!
    A gyerekvállaláshoz nem egyszeri juttatás kell hanem egy kiszámítható, biztonságos gazdaság! Biztos, tervezhető élet! No, ez három éve még csak álmaiban sem jön elő az emberek nagy többségének. Sokkal többen vannak a munkanélküliek mint amennyit a kozmetikázott adatokkal sugalnak ezek a sikertörténet skandálók! A bizonytalanságra gyereket vállalni, felelőtlenség! No, ezért zuhan a születések száma hazánkban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Köznapi felfedezők

"Egy pesti villamos peronján hallott először a matematikai logika tudományról a szegedi Kalmár László, magától Neumann Jánostól." Tovább olvasom