Délmagyar logó

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 19°C | 27°C Még több cikk.

A Hét témája – a fiatalok és az alkohol

Kecskemét – Az egész várost megrázta a hír, miszerint az elmúlt hétvégén kollégiumi szobájában elhunyt egy teljesen leittasodott kecskeméti főiskolás diák. A Hét témája a fiatalok és az alkohol.
Az egy hete történt megrázó eset után arra voltunk kíváncsiak, az általunk megkérdezett kecskemétiek mit gondolnak a fiatalok alkoholizálásáról.

Fehér Ágnes
Fehér Ágnes
Fehér Ágnes
(22), orvosírnok: - Szerintem nagyon korán találkoznak a fiatalok az alkohollal, aminek több oka van. A médiában – interneten, tv-ben, klipekben - mindenütt ez megy, és emiatt ez számít most menőnek a fiatalok körében. Sajnos, ha nem iszol a többiekkel, nem fogadnak be igazán. Másik ok, a szülők és gyerekek kapcsolata. Nincs elég idejük megbeszélni a problémákat, és a gyerekek túl sok időt töltenek a saját korosztályukkal. Véleményem szerint a bulizással, iszogatással nem lenne magában semmi gond, ha nem vinnék túlzásba. Lehet jól érezni magad egy-két pohár után is, de sok fiatal elveszti az önkontrollt. Én nagyon ritkán iszom, ha ünneplünk például, vagy ha valami különleges bulin vagyunk, ezért is van, hogy általában én vagyok a sofőr. De nem is hiányzik az alkohol, mindig tudtam hol a határ, hogy jól érezzem magam, és semmi több...

Ezt írjátok a facebook-on:

A népszerű közösségi portálon is többen hozzászóltak cikkünkhöz. Íme néhány vélemény: András Horváth: A "fiatalság" kicsit tág fogalom számomra. pl más a véleményem a 16 évesek alkoholfogyasztásáról és más a 28 évesekéről.

Marizza Parrag: Az ha alkoholt iszik valaki,nem jelemti hogy annyit hogy ne tudjon a világáról. lehet csak annyit inni hogy hangulat legyen.

Az a véleményem, hogy a megfelelő szülői nevelés hatékony lehet ennek az elkerülésére. Apukámnak egy kocsmája van, tehát én lényegében minden nap találkozom az alkohollal, mégsem lettem alkoholista. A múlt héten történtek is igazolják, hogy nem ártana valamilyen szintű kontroll a főiskolai kollégiumokban, hogy ne történjen több hasonló eset. Olyasmire gondolok, hogy például csak klubhelységben lehessen alkoholt fogyasztani, ahol azért több ember van és talán az önkontroll nagyobb, meg figyelnek egymásra. A szobákban pedig ne lehessen matt részeg bulikat tartani.

Polányi Roland
Polányi Roland
Polányi Roland
(14) a II. Rákóczi Ferenc Általános iskola diákja: - Ismerőseim között akad, aki bulik alkalmából iszik alkoholt, de ő is mindig tudja mi a határ, és szerintem általános iskolában még nem jellemző az alkoholfogyasztás. Én nagyritkán a barátokkal egy sört megittam, vagy újévkor egy pohár pezsgőt otthon. Szerintem 17-18 éves korig semmiképpen nem ajánlott az alkoholfogyasztás, és nem is szabadna engedni. De jellemző, hogy a fiatal lányok kisminkelik magukat, így többnek látszódnak, mint valójában, és simán kiszolgálják őket a szórakozóhelyeken, vagy a kisboltban. Sokan azért isznak, mert menő, hogy legyenek valakik a többiek szemében. Sok esetben a szülők sem foglalkoznak eleget a gyerekekkel, azt csinálnak, amit akarnak. Rosszabb eset, amikor a családban van alkoholista, és a gyerek a rossz minta alapján kezd el inni.

Rigó Róbert
Rigó Róbert
Rigó Róbert
szociológus: - Nem csak Magyarországon, hanem Európa más országaiban és az Amerikai Egyesült Államokban is felfigyeltek arra a jelenségre, hogy a fiatalok egyre korábban és egyre nagyobb mennyiségben fogyasztanak alkoholt. Az is kimutatható tendencia, hogy míg korábban ez elsősorban a fiúkra volt jellemző, napjainkra a lányok is felzárkóztak hozzájuk. Minden ötödik 14 éves fiatal elismerte egy nagyobb kutatás keretében, hogy életében legalább egyszer már lerészegedett. Az alkoholisták körében is egyre több a fiatal. Mi áll ennek a jelenségnek a hátterében?
Az Amerikai Egyesült Államokban 6500 fő megkérdezésével vizsgálták ezt a témát és a megkérdezettek 73%-a az iskolai stresszt nevezte meg az alkoholfogyasztás fő okának. Magyarországon az alkoholfogyasztásnak komoly tradíciói vannak és Európában az alkoholisták arányát tekintve is dobogós helyen állunk, tehát a társadalmi, szülői minta is megértően viszonyul az alkoholfogyasztáshoz. Véleményem szerint az értékrend gyors lazulása, a szülői kontroll csökkenése, a felgyorsuló, egyre gyorsabban változó világunkhoz való alkalmazkodási képességünket is a végső határokig feszítjük és a jövő bizonytalanságai is hozzájárulnak ahhoz, hogy a felfokozott idegállapotot valamiféle feszültségoldó szerekkel nyugtassák le a fiatalok. Míg korábban „érték volt a mérték", mára a mértéktelenség egyre elfogadottabbá válik az alkoholfogyasztás vonatkozásában is.

Olvasóink írták

 • 12. ghb 2010. november 22. 15:14
  „Én egyetemista vagyok ezért objektíven tudom felvázolni a dolgokat.

  2 oldalról közelítem meg a problémát, mert 2 vád ért minket.

  Az első hogy csak vizsgázni járunk be. Ez egy rágalom, hiszen ha a gyakorlatokra nem járunk be, akkor nem kapunk aláírást, és még vizsgázni se tudunk. Ezáltal mindenki bejár a gyakorlati órákra. Az előadásoknál ez már nem mondható el. Egy része trehányságból nem jár mert sokkal jobb vévigaludni azt az előadást mint végigülni, viszont a másik része azért nem tud bejárni mert a tanulás mellett dolgoznia kell, mert otthon nem tudják támogatni anyagilag. Igen most jön a válasz hogy vegyen fel Diákhitelt és járjon be szépen előadásokra is de ez nem ilyen könnyű. Nem szívesen halmoz fel adósságokat az ember.

  A másik dolog hogy léhűtők vagyunk és éppen kettessel megyünk át. Mióta bolognai rendszer alapján működik a felsőoktatás a korábbi öt évet felosztották 2 felé. De nem arányosan, hanem amit korábban 3 év alatt kevesebb anyaguk volt mint a mostani első 3 évben, a tanárok egybehangzó véleménye szerint. Most 3 év alatt körülbelül 4 év anyagát kell vennünk, nagy nyomás van rajtunk, és ez magyarázza a teljesítményünket. Tudom ezt is kifogásolják majd a kommentelők de én erre csak annyit mondok hogy üljenek be az iskolapadba és csinálják végig. Utána lehet róla véleményük.

  És ami a fiatalságot illeti. Régen is volt példa rá hogy tizenévesen dohányoztak és ittak. Csak akkor nem Viceroyt szívtak hanem Fecskét, és nem JÄgert ittak hanem Kevertet. Attól hogy valaki hamar kipróbálja az alkoholt, abból nem lesz azonnal alkoholista. A dohányzásnál sajnos ugyanezt nem tudjuk elmondani, ám úgy gondolom hogy megfelelő szülői háttérrel és intelligenciával fel lehet fogni a dolgot. Én felfogtam, és nem dohányzom. Amikor van rá alkalom iszok alkoholt, mégsem vagyok alkoholista.”
 • 11. szegedgabor 2010. november 22. 15:12
  „Addig nincs miről beszélni amíg éjszakánként ittas tizenéveseket látni a rakparton, a halászcsárda közelében, és a mellettük elsétáló rendőr egy sanda pillantást sem vet rájuk. Nem egyszer látni nyilvánvalóan általános iskolás diákot is, borosüveggel a kezében. A rendőrség miért nem tesz, miért nem akar tenni, miért nem tehet semmit? Nem egyedi esetről van szó, mert amíg jó idő van, ott isznak a ...xhxhxhxh.. gimi körül, és a halászcsárda előtt a rakparton. Az ő alkoholfogyasztásukat, dohányzásukat ki figyeli? Az egy dolog, hogy fogyatékos a szülő, mert ésszel nem éri fel, hogy mit tesz a gyerekével ha hagyja, de hivatalból a rendőrnek milyen lehetőségei vannak jobb belátásra bírni a családot???? ( a gyereken keresztül természetesen )

  Az ilyen gimisek csak folytatják a szép hagyományt a felsőoktatásban!”
 • 10. maci52 2010. november 22. 14:43
  „Sokaknak egy a lényeg:kisfiam egyetemre jár,mondja nagyképűen,igaz hogy a gyerek olyan sötét mint az éjszaka,a saját nevét nem tudja leírni.
  A mai oktatás nem tudás alapú,mennyi pénze van a papának-mamának-.”
 • 9. Dr.Evazan 2010. november 22. 14:25
  „Inkább rendesen tanulnának, minthogy részegeskednek (még hétköznap is...régebben csak hétvégén volt diszkó, meg ilyesmi), nemcsak a vizsgákra kéne bejárni, ahol nemtudomhanyadikalkalomra alig-kettessel átmennek (tisztelet a kivételnek), de sokszor részeg egyetemistákkal és főiskolásokkal van tele a város, kivetkőzve önmagukból...a vidéki szülők meg azt sem tudják, mit csinál szeretett csemetéjük !!!”
 • 8. emigrans 2010. november 22. 14:00
  „A probléma egy kissé összetett.Jó lenne az oktatást úgy átszervezni,hogy a fiatalok minél többet sportoljanak,ugyanis ezzel lekötnék magukat.
  Továbbá betiltanám a Viva tv és az egyéb agyzsugorító csatornákat ,ugyanis komoly szerepük van abban,hogy a fiataloknak semmi jövő képük nincs,csak a mának élnek,illetve a bulizásnak.
  Ezen sürgősen kellene változtatni,különben sokukból valóban alkoholista lesz mire felnőnek,mert nem volt más példa előttük.”
 • 7. Dr.Evazan 2010. november 22. 13:27
  „Megérdemelte ! Minek iszik, aki nem bírja !”
 • 6. Aranea 2010. november 22. 12:33
  „Ugyan már... minden szabályt ki lehet játszani.
  Nagykorú személyeknél meg nem lehet beleszólni, hogy ki és mit csinál. Ha kitiltják a koleszból a szeszt, majd isznak előtte a bokorban.
  Nagyon sok normális, felelősségteljes fiatal is van - csakhogy ők nem feltűnőek, mellettük elmegyünk az utcán, nem szerepelnek rémtettekkel a médiában.”
 • 5. greg 2010. november 22. 12:14
  „Még több liberalizmust! Kormánytól azonnali szesztilalmat, legalább is a felső oktatásban!”
 • 4. ferdzso 2010. november 22. 12:08
  „Ha ehhez a hányásába kellett fulladnia egy fiatalnak, hogy szavát hallassa az "alkohol ellenes mozgalom", akkor : Erre iszunk!!”
 • 3. 620829 2010. november 22. 11:56
  „FELELŐSSÉGTUDAT......AZ EMBER ETTŐL EMBER...vagy csak selejt és semmi!”
 • 2. kecskeméti2 2010. november 19. 17:46
  „Szerintem ez már csak rosszabb lesz sajnos.:(”
 • 1. papsajt 2010. november 19. 17:40
  „a fiatalok egyre korábban és egyre nagyobb mennyiségben fogyasztanak alkoholt, drogot, és 12 évesen már szexelnek. De ez már nagyon sokan megállapították, de még értelmes ötlet nem jött, hogyan javulhat a helyzet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindkét lábát elvesztette a vonat elé ugró nő - videó

Súlyos, életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba azt a 35 éves asszonyt, aki csütörtök… Tovább olvasom