Délmagyar logó

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

Az EU-ban vége lesz idén a recessziónak

Kiemelkedik a recesszióból az Európai Unió ez év második felében, és jövőre már 0,75 százalékos növekedésre lehet számítani átlagosan - derül ki az Európai Bizottság őszi előrejelzéséből, amelyet kedden tett közzé Brüsszelben.
Idén Brüsszel még átlagosan 4 százalékos GDP-csökkenésre számít az unió átlagában.

A munkanélküliségi ráta jövőre 10,3 százalékra nő a prognózis szerint.

Az államháztartási hiány szintén növekedni fog – 2010-ben a GDP 7,5 százalékára –, majd 2011-ben a gazdaság élénkülése és az ideiglenes intézkedések fokozatos megszűnése miatt némileg visszaesik.

Az adatok megerősítik a szeptember kiadott időközi előrejelzés pozitív kilátásait, és több tekintetben jelentős javulást mutatnak a tavaszi bizottsági prognózisban szereplő adatokhoz képest.

Joaquín Almunia pénzügyi biztos sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, a legfontosabb feladat most a fellendülés tartósságának biztosítása. Leszögezte: "Az, hogy az EU gazdasága lassan kilábal a recesszióból, nagyrészt a kormányok, a központi bankok és az EU ambiciózus intézkedéseinek köszönhető, amelyek megakadályozták a rendszer összeomlását és lökést adtak a gazdaság helyreállításához is."

Jövőre a prognózis szerint fokozatos élénkülés várható, majd 2011-ben a növekedés mintegy 1,5 százalékos lesz. "A gazdasági tevékenység rövid távú élénkülése a külső környezet és a pénzügyi feltételek javulásának, valamint a jelentős költségvetési és monetáris politikai intézkedések végrehajtásának az eredménye" - állapította meg a bizottság.

Hozzátette: a későbbiekben azonban várhatóan számos tényező korlátozza majd a magánkeresletet és így az élénkülés erősödését.

Almuniáék szerint "alapvető fontosságú, hogy az összes bejelentett intézkedést teljes egészében végrehajtsuk és befejezzük a banki ágazat rendbehozatalát".

"Itt az ideje, hogy középtávra is kitekintsünk és megfontoljuk, hogyan kezelhetjük a válságnak a munkaerőpiacra, az államháztartásra és a potenciális növekedésre gyakorolt káros hatását" hangoztatta a biztos.

Brüsszel megítélése szerint "az EU gazdasága, miután történetének legmélyebb, leghosszabb és legátfogóbb recesszióját élte át, most fordulóponthoz érkezett, ... az elmúlt hónapokban a példa nélkül álló költségvetési és monetáris politikai intézkedéseknek köszönhetőena gazdasági és pénzügyi helyzet jelentős javulásának lehettünk tanúi." Számos pénzügyi mutató visszatért a válság előtti szintre, miközben a bizalom erősödik - emlékeztetett a brüsszeli bizottság.

A bizottság szerint az EU munkaerőpiaca a vártnál ellenállóbbnak bizonyult a válsággal szemben, az elkövetkező negyedévekben mégis nagyobb arányú leépítés várható. Ebben az évben a foglalkoztatás több mint 2 százalékkal zsugorodik, majd 2010-ben 1,25 százalékos további csökkenés várható, ezután 2010 végén és 2011-ben az élénkülés megszilárdulásával fokozatosan stabilizálódhat a munkaerőpiac.

Ami az államháztartásokat illeti, uniós szinten ebben az évben megháromszorozódik az államháztartási hiány (eléri a GDP közel 7 százalékát), majd 2010-ben tovább emelkedik.

Az előrejelzés szerint a jelenleg rendkívül alacsony infláció várhatóan némileg növekszik az EU-ban és az euróövezetben, de az előrejelzés időszakában (2009-2011) mérsékelt marad.

Brüsszel azt is kiemelte, hogy a recesszióból épp kikerülő uniós gazdaság kilátásai rendkívül bizonytalanok. Az élénkülés meglepően erős lehet, ha a szakpolitikai intézkedések a vártnál hatékonyabbnak bizonyulnak a pénzügyi ágazat stabilitásának helyreállítása és a bizalom erősítése terén, vagy ha a globális kereslet határozottabban erősödik. Másrészt a rossz munkaerő-piaci körülmények hatása és a beruházások korlátai a vártnál erőteljesebbnek bizonyulhatnak. Emellett ha a banki ágazat nem javítja mérlegét, nem lesz képes elegendő támogatást biztosítani az élénküléshez - vélte a prognózis, amely szerint az inflációs kilátásokkal kapcsolatos kockázatok nagyrészt kiegyensúlyozottak.

Olvasóink írták

 • 3. keiner 2009. november 04. 10:06
  „Mese habbal!
  GM nem adja el Opelt:
  http://www.n24.de/news/newsitem_5567616.html

  Még sokaig nincs vége a válságnak.”
 • 2. floridaimagyar 2009. november 04. 03:34
  „A baj az hogy a legnehezebben es legkesobb ami renbe fog jonni az a munkaeropiac lesz - meg evekig tarthat az elorejelzesek szerint amint a munkanelkuliseg %-a le fog menni 7-8 szazalek ala.”
 • 1. bélás 2009. november 03. 13:31
  „Csodálatos kilátások”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A németek nem spórolnak a karácsonyon

A német vásárlókat a vártnál kevésbé sújtotta a gazdasági válság, legalábbis ami a karácsonyi… Tovább olvasom