Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Bajnai: szükségből erényt kovácsoltunk

Magyarország szükségből erényt kovácsolt a válságkezelés során, és egyszerre törekedett a pénzügyi egyensúly helyreállítása mellett hosszabb távon a növekedési potenciál bővítésére is - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök csütörtök este a brüsszeli magyar EU-képviseleten elhangzott előadásában.
Az EU-csúcstalálkozó után, a Brüsszeli Magyar Klub rendezvényén a kormányfő úgy fogalmazott, hogy miként Európának, Magyarországnak is "tükörbe kell néznie", mi okozta a válságos helyzetet, amelyre meg kellett találni a gyógyírt. Szerinte Magyarországnak látnia kell, hogy a fő ok az volt: nem végezte el "házi feladatát", bő tíz évig nem hajtott végre modernizációt, strukturális változtatásokat. Az ország a rendszerváltás utáni első évtizedben "jól haladt, aztán lefékezett" - állapította meg.

Ennek okát abban jelölte meg, hogy a pártok felismerték: a választásokon azoknak a szavazata dönt inkább, akik közvetlenül vagy közvetett módon az állami újraelosztó rendszerből élnek. Ebből következett az ígérgetés - mondta.

Érvelését azzal támasztotta alá, hogy Magyarországon az uniós átlaghoz képest nagyon alacsony, mindössze 57 százalékos a keresőképes korú lakosságon belül a foglalkoztatottak aránya. Szerinte ezt a következő években az európai átlag környékére kell felhozni.

Abban, hogy az "állami transzferre" utaltak szavazatának megnyerése érdekében a politikusok ígérgettek, és a produktív szférára nehezedő terheket növelték, Bajnai Gordon szerint az elmúlt évtizedben "a mindenkori kormány és a mindenkori ellenzék felelőssége egyaránt megállapítható, de ki kell mondani, hogy a kormány felelőssége a meghatározó".

A miniszterelnök szerint Magyarország nagy elismerést vívott ki magának a nemzetközi színtéren az utóbbi időben meghozott intézkedésekkel. Bárki alakít majd kormányt a választások után, ezt az utat kell követnie - meg kell őriznie az egyensúlyt, tovább kell folytatnia a modernizációs politikát, ugyanakkor stabilizálnia kell az ország növekedési képességét. Úgy vélekedett, hogy Magyarország számára a következő években évi 3-4 százalékos gazdasági növekedés lehetősége kínálkozik, és hogy az országnak törekednie is kell az EU-átlagot mintegy 2 százalékkal meghaladó növekedési rátára.

Olvasóink írták

  • 1. .suhym. 2010. február 11. 21:31
    „"Bárki alakít majd kormányt a választások után, ezt az utat kell követnie "

    Én rendkívül örülök, hogy libás Gordonka ennyire meg van elégedve önmagával, és újból dübörög a pannon puma, de azért bárki is alakít kormányt, mégsem neki kéne meghatározni, hogy a majdani kormány mit tegyen! Hagyjuk már meg az új kormánynak, hogy eldöntse mit és hogyan csináljon!
    Finoman fogalmazva, nem túl elegáns megnyilatkozás részéről!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kettős merénylet Pakisztánban rendőrök ellen

Két pokolgép robbant kis időkülönbséggel egymás után Északnyugat-Pakisztánban, egy rendőrségi… Tovább olvasom