Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Kutatók Éjszakája Szegeden: torzszülött házisertés és nyúltüdő

Szeged – Nyúltüdőt vizsgáló, vagy éppen üzemanyagcellás kisautót szemlélő fiatalokkal is találkoztunk a Kutatók Éjszakáján Szegeden az SZTE JGYPK Boldogasszony sugárúti épületében.
- Akinek van libája, annak könnyű - állapította meg egy kisfiú, amikor azt mutatták neki, régen hogyan írtak a madártollat tintába mártva. A Kutatók Éjszakája alkalmából pénteken rengeteg programmal várták a tudományok iránt érdeklődőket. A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kara (JGYPK) is kitárta a kapuit: kísérletekkel, bemutatókkal, kiállításokkal várták a látogatókat.

Kutatók Éjszakája Szegeden: torzszülött házisertés és nyúltüdő. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Az udvaron elsősorban a közlekedés szerelmeseinek kedveztek: különleges kerékpárokat, például velocipédet mutattak be, de a motor működését is bárki megszemlélhette. - Ez egy négyütemű, négyhengeres Otto-motor modellje, amelyen a fiú éppen most gyakorolja a sebességváltást. Kompletten bemutatja az autó működésének az alapelvét. Mindezeket táblai rajzzal megtanítani nagyon nehéz, egy ilyen modellel viszont rögtön látható a folyamat - magyarázta Gion János nyugalmazott docens, miért jó szemléletesen, élményszerűen átadni a tudást.

"A tudomány vagy fizika, vagy bélyeggyűjtés" - ezt az idézetet húztuk ki egy dobozból, miután megismerkedtünk az optikai szálakkal. Torzszülött házisertés, hat hónapos koraszülött csecsemő "figyelt" a vitrinben a JGYPK Interaktív Természetismereti Tudástárában. Mikroszkóp alá kerültek a legkülönfélébb növényi és állati preparátumok, az egyik lencse alatt például a nyúltüdő szerkezetét figyelhettük meg. Nagyon sok fiatalt vonzott a program, a kémia laboratóriumba szinte lehetetlen volt bejutni a nagy tömeg miatt.

Számos helyszín közül választhattak a szegedi Kutatók Éjszakája résztvevői: az SZTE különféle karain kívül csatlakozott a rendezvényhez többek között az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont, a füvészkert, a csillagvizsgáló és az Országos Meteorológiai Szolgálat Dél-alföldi Regionális Központja.

Olvasóink írták

 • 2. Lakos 2012. szeptember 29. 09:17
  „#1 Show
  Ugyanez a problémám ezzel a nagyszerű programmal.
  Legalább kutatók hétvégéje lenne belőle!
  Én akár kettőt is el tudnék képzelni egy évben.
  Amúgy mindenkinek gratula, aki dolgozott benne.
  Így is fantasztikusan jó volt. Köszönjük!”
 • 1. Show 2012. szeptember 28. 23:45
  „Nagyon jók ezek a programok, de muszáj mindet egy estére tenni? Nagyon sok olyan volt, amit szívesen néztem volna, de most várnom kell egy évet. Nem lehetne a jövőben ezt egy hétre elosztani? Ha egy illatékes tudna válaszolni, azt most előre megköszönném, azt meg végképp, ha a jövőben nem egy éjszakára korlátozódna minden.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Kutatók Éjszakája 2012 programja Szegeden

Hegyet Szegednek! Csongrád megye tűzhányói. Matematika a konyhában. Csillag party. Csábító kábítók. Tovább olvasom