Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Bölcsődével bővítik a maroslelei óvodát

Hosszú évek után újra lesz bölcsőde Maroslelén. Az önkormányzat ugyanis arra készül, hogy a nyolcvanéves óvodaépületet felújítja, bővíti, így lesz hely a legkisebbeknek is. Már csak pályázati forrást kell találni a 135 millió forintos beruházáshoz.
Maroslelén öt éve nincs bölcsőde, pedig igény lenne rá: az önkormányzatnál sok szülő jelezte, szívesen vállalna már most munkát, ha az apróságot volna hová vinni. Erre a problémára is megoldást jelent majd az az új elképzelés, amely szerint a falu felújítaná, egyszersmind jelentősen bővítené a nyolcvan évvel ezelőtt épült óvodaépületet – kialakítva benne egy bölcsődei részleget is. Az óvodába egyébként jelenleg kilencven gyermek jár. Ha sikerül megvalósítani a beruházást, ovisból is több jöhet. Martonosi György polgármester bízik abban, hogy a falu vonzereje az elkövetkező években a gyorsforgalmi út várható megépülése miatt nőni fog, s így a gyermeklétszám is emelkedik majd.

Ami a konkrét elképzeléseket illeti: a régi óvodaépületet a község úgy bővítené, hogy hozzáépítene egy új tömböt, amivel az alapterülete a duplájára nőne. Közben a régit is korszerűsítik – kicserélnék például az összes ajtót-ablakot. Új, korszerű melegítőkonyhát is kialakítanának a komplexumban, és természetesen a már említett bölcsődei csoportszobát.
Az önkormányzat Nagy Jenő makói építészt kérte fel a tervek elkészítésére, aki a dokumentációt tegnap be is nyújtotta engedélyeztetésre. Hogy a beruházás mikor indul, az azon múlik, mikorra sikerül uniós pályázati forrást találni rá. A felújítás és bővítés összes költsége mai áron számolva 135 millió forint, amihez az unió nyolcvanszázalékos támogatást nyújthat, de a fennmaradó húsz százalék négytizedét is fedezné egy hazai, központi pályázati alap. Így az egész beruházás 15-16 millióba kerülne Maroslelének.

Martonosi György úgy számol, hogy az új pályázati kiírások idén nyáron jelennek meg. Reményei szerint lesz köztük olyan, amiből a fejlesztés elindítható. Ha mégsem, akkor a falunak van terve például az általános iskola felújítására vagy egy vállalkozói centrum kialakítására is – a polgármester szerint valamelyik elképzelésre biztosan tudnak támogatást szerezni már ebben az évben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A makóiak túrával is emlékeznek Bartókra és Révaira

Bartók Béla születésének 126. és Révai Miklós halálának 200. évfordulójára emlékezik a határon túli… Tovább olvasom