Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Eltűntek a kamionok, két falu is csendesebb lett

Apátfalva, Magyarcsanád - Tegnap megtapasztaltuk: csendesebb és nyugodtabb lett Apátfalva és Magyarcsanád az M43-as második szakaszának átadása óta. Ezt a két falut szeli ketté a régi 43-as főút, amin Makó után a kamionok a határ felé tartottak. Eddig.
 A kártérítésre még mindig várni kell

A 43-as közvetlen szomszédságában élők az elmúlt években rendszeresen panaszkodtak lapunknak amiatt, hogy a forgalom által keltett rezgések tönkretették otthonaikat. Szóba került ez tegnap is a két községben. Megírtuk: a károsultak érdekvédelmét felvállaló M43-as Egyesület több mint kétszáz érintett nevében közérdekű pert indított az állam ellen a károk megtérítése érdekében, de az ügyben 5 és fél év alatt sem született ítélet. A civilszervezet titkára, Kotroczó Béla lapunkat most is úgy tájékoztatta, még mindig várniuk kell; jelenleg egy szakértői véleményre, ami nélkül a bíróság érdemben nem is tárgyal a keresetről.
 

– Egészen más, ahogyan a múlt hétvége óta élünk. Előtte a konyhaasztalon álló ásványvizes palackban lötyögött a víz, a szék pedig mozgott az ember alatt. Az állandó zajról még nem is beszéltünk. Ez szerencsére már a múlté – mondja a magyarcsanádi Fő utcában lakó Rédai Istvánné.

Az utca gyakorlatilag a 43-as főútvonalat jelenti, és amíg át nem adták az M43-as sztráda második, román határig tartó szakaszát, Makó után az autópályáról letérő forgalom ezen haladt a nagylaki átkelő felé. Különösen kamionból volt sok, egyes becslések szerint időnként a napi kétezret is megközelítette a számuk. Az óriási forgalom szinte kettévágta a Makó és Nagylak között a 43-as által érintett két szomszédos falut, Apátfalvát és Magyarcsanádot.

Rédainé most azt mondta, tapasztalatai szerint a kamionok szinte eltűntek az útról, és az autóforgalom is mérséklődött; mint mondta, így már nem elviselhetetlenek a mindennapok. Hasonlóan örömteli változásról számolt be az apátfalvi Széchenyi utca lakója, Tamasi Ferenc is. Eddig aludni sem tudott rendesen a forgalom zajától, no meg azért, mert remegett alatta az ágy.
 

Az Apátfalván élő Tamasi Ferenc végre nyugodtan át tud menni az út túloldalán lévő buszmegállóhoz. A szerző felvétele
Az Apátfalván élő Tamasi Ferenc végre nyugodtan át tud menni az út túloldalán lévő buszmegállóhoz. A szerző felvétele


Az ő főút menti háza is szinte karnyújtásnyira van az autóktól. Most megjegyezte: végre nyugodtan át tud kelni az út túloldalára, amire bizony rendszeresen szüksége van, hiszen ott a buszmegálló, neki pedig, minthogy hamarosan betölti a nyolcvanat, gyakran kell utaznia különböző orvosi vizsgálatokra.

A két faluban tegnap összesen bő egy órát töltöttünk, és ezalatt mindössze két kamiont láttunk. Mind a kettő élő állatokat szállítva tartott a nagylaki átkelő felé, ezek ugyanis, illetve a veszélyes anyagokat szállító járművek, továbbra is csak ezen az átkelőn keresztül hagyhatják el az országot. A lecsökkent forgalom mellett még feltűnőbb volt, hogy a 43-as főútvonal aszfaltja milyen elkeserítő állapotban van sok helyen. A helyreállításra van remény, hiszen megírtuk: Lázár János országgyűlési képviselő, Miniszterelnökséget vezető miniszter a napokban egy makói fórumon beszélt arról, hogy az egyik soron következő feladat ez lesz – konkrét időpontról azonban egyelőre nem esett szó.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kender, szárított marihuána került elő a házkutatás során

A makói nyomozók kábítószernek minősülő növényi egyedeket és kábítószergyanús anyagmaradványt… Tovább olvasom