Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Kiszomboron őrzik a makói hagyma titkát

Befejeződött a makói hagymakutató állomás átköltözése a kiszombori telephelyre: a városi épület üresen áll, komoly vevő még nem jelentkezett rá. Új hagymafajtát most nem állítanak elő Kiszomboron, nincs pénzük a kutatómunkára, de a vetőmag-előállításban sikeresek, idén különösen nagy volt a kereslet.
Még mindig jókora felirat hirdeti: eladó a makói hagymakutató állomás épülete, hónapok óta nem érkezett ugyanis komoly vételi ajánlat az ingatlanra – tudtuk meg Barnóczki Attilától, az állomás vezetőjétől. Közben befejeződött az állomás átköltöztetése a kiszombori telephelyre, ahol teljes kapacitással dolgozhatnak a kutatók.

– Már három éve folyamatban van az átköltözés, így nem jelent újdonságot számunkra, hogy Kiszomboron kell dolgoznunk – mondta Barnóczki. – Ez a körülmény egyébként sem jelentős hátrányt, sem kiemelkedő előnyt nem jelent, fennakadás nélkül végezhetjük itt is a tevékenységünket.

Megtudtuk: jelenleg sem alap-, sem alkalmazott kutatásra nem tudtak forrást szerezni, a három éve kifejlesztett fajták – a Makolor és a Makóméta viszont a piac számottevő szereplője. Az állomás fő profilja a vetőmag-előállítás, ami idén sikeres tevékenység volt.

– A piaci helyzet úgy alakult, hogy különösen nagy volt a kereslet idén a dughagymára, amihez elegendő mennyiséget tudtunk termelni. Mivel idén már nem is kaptunk állami támogatást, az utóbbi két-három esztendőben is mindössze bevételünk tíz százalékát tette ki a központi segítség, teljes egészében önellátóvá kell válnunk, a gazdálkodásunkat is ennek megfelelően kell megszerveznünk – fűzte hozzá az állomásvezető.

Barnóczki utalt rá: egyelőre csak elméleti esélye van annak is, hogy uniós, vagy más külföldi pályázatokból szerezzenek forrást a kutatásokra, hiszen az ilyen nagyságrendű projektekhez tetemes önerőt kell felmutatniuk, amire egyelőre nincs lehetőségük. Éppen ezért alapkutatások elvégzésére nincs valós esély az állomáson, hiszen az ilyen fejlesztések eredménye csak hosszú évek múlva válik kézzelfoghatóvá. Az intézetnek így minél gyorsabban megtérülő projektekre lenne szüksége – ám ezek megkezdéséhez is további forrásokra lenne szükség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Múltról és jövőről szóltak a makói városnapon

Ezúttal nem a város történelmi múltja, hanem a jövője állt a városnapi ünnepi testületi ülés… Tovább olvasom