Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Mágoriné: Időntúli szabaddobás lenne a népszavazás

Makó - Mágori Józsefné szerint megkésett annak a népszavazásnak az ötlete, amelyet lapunkban vetett fel Kávási Mihály mérnök-közgazdász. A jobboldali képviselő tapasztalatai szerint a fürdőberuházást tényleg sokan ellenzik. Ezért a városvezetés elégtelen tájékoztatását okolja.
Időntúli szabaddobás lenne – jellemezte Mágori Józsefné önkormányzati képviselő annak a népszavazásnak az ötletét, amit Kávási Mihály lapunkban vetett fel a múlt héten. Mint megírtuk, a mérnök-közgazdász úgy véli, a 3,5 milliárdos fürdőfejlesztési beruházás sokba kerül a helyi adófizető polgároknak, megtérülése is bizonytalan, ezért helyi népszavazás keretében meg kellene kérdezni róla a város lakosságát is.

Mágori Józsefné azt mondja, demokrácia van, meg lehet tartani a referendumot, ugyanakkor az ötlet kissé megkésett, hiszen az elképzelésről másfél éve tud Makón mindenki, ráadásul már ráköltött az önkormányzat százmilliót a tervekre. Szerinte elgondolkoztató, szabad-e másfél milliárd forintnyi támogatásról lemaradni, még ha a teljes költségek fele a helyieket terheli is.

Az ellenzéki képviselő örömmel fogadná, ha az akció kezdeményezői állítanának egy független szakértőt, aki hitelesen tudná megerősíteni a beruházással kapcsolatos kétségeket. Azt is szívesen venné, ha a városban működő sikeres vállalkozások vezetői elmondanák a véleményüket arról, szerintük gazdaságilag megalapozottak-e a fejlesztési elképzelések. A helyzet feszültségét pedig enyhítené, ha a polgármester garantálná, hogy a kötvények törlesztése és a fürdő esetleges jövőbeni működési veszteségei miatt sem lesz inflációt meghaladó helyiadó-emelés. Megjegyezte ugyanakkor: tapasztalatai szerint az emberek többsége ellenzi a fürdőberuházást. De ez véleménye szerint mindenekelőtt azzal magyarázható, hogy a városvezetés nem tájékoztatta megfelelően a makóiakat. Nyilván az a sokak szerint furcsa külső látványterv is hozzájárult, ami lapunkban is látható volt.

Olvasóink írták

 • 9. Kávási Mihály 2008. április 20. 11:32
  „András!
  Azt hiszem nem érted a problémát.
  Az esély nem egyenlő a dolgok bekövetkezésének. Vegyél lottót és esélyed lesz. Vegyél egy buszt és esélyed lesz turistákat szállítani. De mi van akkor, ha nem nyer a szelvényed ill. ha nem jelentkeznek elegen a buszodra? Később kiderül, hogy a busz nem fér be a garázsba és azt is át kell építeni. A pénzed elszállt. A befektetésed megvolt, csak nem hozza vissza az árát és költségeit. Viszont megszabadulni sem tudsz tőle. További befektetésekre kényszerülsz, mert ragaszkodsz az eredeti gondolataidhoz.

  Mi nem a fürdő és a turizmus fejlesztése ellen vagyunk, hanem az irreális, hibás tervezés ellen szólalunk fel.

  Azt mondod, hogy Makón a munkahely hiánya a probléma. Igen. Egyet értünk. De az a beruházás, amiből kizárják a makóiakat nem hozhat gazdasági fellendülést. A 3,5 milliárd, ami ÁFA-val 4,3 milliárd és ami a jelen állapotban legalább 5 milliárd, létrehozhat mondjuk 200 munkahelyet. Mennyibe kerül akkor egy? Ez 25 millió Ft/munkahely.
  Ha viszont a munkákat szétszedik úgy, hogy egyes részeihez makóiak is hozzáférhetnének, úgy a munkák egy évre 600 főt foglalkoztathatnának egy évig. Ugyanis a beruházás durván fele díj és az ebből keletkező bérek ennyit tesznek ki.
  Ezeket a munkahelyeket kérd számon a városon. Az elmúlt 12 év beruházásai legalább 8 milliárd Ft olyan díjat tartalmaztak, amiből makóiak nem részesedhettek.”
 • 8. András 2008. április 19. 14:59
  „Az a baj, hogy nincsennek rendesen tájékoztatva a makóiak szerintem is. A másik probléma, pedig az, hogy a járda és útépítést egy lapon emlegetik a fürdőberuházással. Attól, hogy tegyük fel nem lesz új fürdő, még nem lesz nagyobb esély járda- vagy útépítésre sem. Attól, hogy nem lesz új fürdő nem lesz több munkahely. Sokan mondják, hogy először munkahelyeket kellene teremteni. Meg kellene érteni, hogy egyszerűen nem lesz. A magyar gazdaság sincs fényes helyzetben, hátmég a csongrád vagy békés megyei. Makó egyetlen esélye a turizmus. Ebben egyetértek. Valamint abban is,hogy nem szabad elhalasztani a másfél milliárdos támogatást. Ha nem lesz új fürdő minden marad a régiben...attól nem lesznek új munkahelyek, nem lesz több járdaprogram. Sokan azt hiszik, hogy ezt a pénz a váronsál van és nem a fürdőre kellene költeni, de ez tévedés. Ez a pénz csak akkor hozzáférhető, ha fürdőt építünk, nem pedig más fejlesztésekre.
  Tehát én sok sikert kívánok az építéshez, és remélem városunk érdekében is, hogy megvalósul az építkezés. Ha nem, akkor az idősebb emberek boldogok lesznek, hogy maradt minden a régiben, a fiatalok kivándorlása a városból/országból pedig tovább fog folytatódni. Így is már jelentős azoknak a fiataloknak a száma akik elhagyták Makót, mert nem tudtak boldogulni, annak ellenére, hogy szeretünk ott élni.”
 • 7. triatlonos 2008. április 18. 14:47
  „Ez a stilus alkalmas arra, hogy előre vigye az ügyet a megoldás irányába. Véleményem szerint Andrea meggyőződésből támogatta a fürdő beruházást, és nem azért, hogy a polgármestert támogassa. Tette ezt azért, mert kevés infó állt a rendelkezésre. De mivel mostmár tisztul a kép, feltételezem, hogy képes a véleménye megváltoztatására. A baloldali képviselők véleményét megváltoztatni viszont nehéz lesz, mert nem fogékonyak az észérvekre, és az önálló véleménynyilvánitásra.
  Véleményem szerint minden olyan gigantomániás beruházás kockázatos, ami bontással kezdődik.
  Tehát először épiteni! Ha kész, akkor a régi elavultat elbontani! Erről kellene ezt a "szuper tervezőt" meggyőzni.”
 • 6. Kávási Mihály 2008. április 18. 14:23
  „Kedves Andrea!
  Mivel gyermekkorunk óta ismerjük egymást, maradok a tegező viszonynál.
  Szerintem nem neked kellett volna megszólalnod ebben a témában. Megtetted, ezért a felvetésedre választ szeretnék adni.
  Sportnyelven fogalmazva az időn túli szabaddobást meg szokták adni a bírók és - különösen amatőrök között - van, amikor meccset fordítanak ezzel.
  Nem gondolom, hogy ha megváltoztatod a véleményed, akkor bárki a szemedre hányhatná azt, mert a véleményed megalkotásakor egészen más információtok volt, mint most. Ezért az előző hozzászólásban az idézetek. Azt viszont gondolom, hogy ha a jobboldal továbbra is széthúz, akkor a megválasztásodkor tett ígéretedet - miszerint mindenkivel együtt akarsz dolgozni - az emberek nem látják igaznak. Régi szabály: oszd meg és uralkodj.
  Megszületett egy rendkívül kockázatos döntés, aminek szinte teljes bizonyossággal bukás lesz a vége. Makón persze nem szokás a bukást beismerni, de azért mindenki láthatja, hogy az ipari park egy bukás, a KORONA egy bukás, a CT megvásárlása a kórháznak anyagi csőd, a lakosság csökkenése, az elvándorlás szégyen, az ország legfejletlenebb városává válni bukás. 2-3 ciklussal előbb bejelentett, megvalósulatlan ígéretekkel az emberek elvesztették a hitüket. Ilyen a csatornázás, az elkerülő út, a termál rendszer, az autópálya stb. Nem hiányzik más, mint egy becsődölt fürdő. Ha ez a beruházás megvalósul a jelenlegi formájában, akkor biztosra veheted, hogy ez be fog következni. Ennek igazolására nincs szükségem szakértő felfogadására, egyszerűen gondolkozom és számolok, mert mérnök vagyok és közgazdász.
  A tervvel kapcsolatos ellentmondásokra rávilágítottam konkrétan számtalan helyen. Amíg ezeknek a felvetéseknek nem születik meg a cáfolata, addig a véleményem megmarad. Az elmúlt napok visszaigazolásai azt sugallják, hogy az emberek, öregek és fiatalok, ellenzékiek és kormánypártiak, fürdőbe járók és nem fürdőzők, kételkedve állnak a tervek fölött és ellenzik a megvalósítását. A nyílt válaszolási lehetőségekkel viszont nem élt senki - rajtad kívül - csak egy általánosságokat ismételgető viszont reakció érkezik.
  Az ellentétes véleményalkotás azért következik be, mert nincsenek azonos információink a dolgokról. Ha ezeket át tudnánk adni egymásnak kölcsönösen, akkor esélye lenne, az egyetértésnek. Ezt szeretném elérni.
  Arra kérlek, hogy adjatok esélyt az érveim kifejtésének, mert ez a projekt megérdemel ennyit.”
 • 5. Kávási Mihály 2008. április 18. 13:34
  „Idézetek a megvalósítási tanulmánytervből:

  Költségbecslés m2 Ft/m2 Bekerülési költ.
  Fő egységek:
  Gyógyászat 2 955 220 000 650 100 000
  Élményfürdő 5 816 240 000 1 395 840 000
  Wellness 2 913 240 000 699 120 000
  Fedett uszoda 1 922 140 000 269 080 000
  Bontás 5 000 4 000 20 000 000
  Kertészet, burkolatok 10 000 8 000 80 000 000
  Berendezések (mobíliák) 110 000 000
  Összesen 12 753 3 224 140 000
  Járulékos költségek:
  Transzformátor és kutak 205 000 000
  Tervezés 50 000 000
  Pre-opening költségek 78 660 000
  Összesen 3 557 800 000
  ÁFA 711 560 000
  Mindösszesen 4 269 360 000
  A finanszírozás formája: 10% önerő, 40% bankhitel, 50% támogatás a ROP turizmus prioritásának ,,Dél-Alföld Spa" intézkedéséből.
  A projekt ütemezése az alábbiak szerint célszerű:
  0. ütem Meglévő nyitott 50 m-es medence felújítása Interreg pályázat keretében - nem képezi jelen projekt részét.
  1. ütem Tűzoltószertár és melléképületei elbontása és a jelenlegi bejárati épületrész elbontása;
  2. ütem Fedett gyógyászati részleg (fedett és nyitott termálmedencékkel) megépítése (ehhez szükséges a telekviszonyok rendezése);
  3. ütem Meglévő termálmedence elbontása és hideg vizes kút áthelyezése;
  4. ütem Az 50m-es úszómedence lefedése és az épületben fitness szolgáltatások kialakítása;
  5. ütem A jelenlegi főépület (öltöző épület és bejárati épület) megmaradt részeinek elbontása;
  6. ütem Új bejárati épület (üzletekkel és étteremmel), wellnessközpont megépítése;
  7. ütem Új élményfürdő megépítése;
  8. ütem a volt Városháza épületének gyógyszállóvá alakítása - ez az ütem szintén nem képezi jelen projekt részét, de az eredményes működés szempontjából elválaszthatatlan tőle.

  Galamb (Nagy) Kollégium, Kállai Éva (Kis) Kollégium, a volt Rendőrség épülete és Hotel Korona) található, melyekből szállodát lehet létrehozni. Az ezekben - előzetes becslések alapján - kialakítható mintegy 200-220, illetve a bővítések által akár 300-320 szállodai szoba .........”
 • 4. Kért Elek 2008. április 18. 08:34
  „Makón vannak olyan járdák ahol nem lehet közlekedni nem hogy gyalogosan nehéz elmenni rajta, de a mozgáskorlátozottak fel sem tudnak rá menni. Van olyan utca szakasz ahol még nincs szilárd burkolatú út, a régiek pedig televannak keréktörő kátyúkkal. Egyes közintézményeket a mozgáskorlátozottak csak kívülről látogathatnak meg. ÉS MÉGIS A VÁROSVEZETÉS MÉGIS CSAK A FÜRDŐ FEJLESZTÉSRE KONCENTRÁL.
  Nem az új fürdő lesz majd a túrista látványosság, hanem a fürdőhöz vezető ( a városba lévő ) járdák, és utak állapota.”
 • 3. M@M 2008. április 18. 08:05
  „Attól tartok enyhe képzavar van a képviselő asszony körül!! Mert kinek az ellenzékéről beszélünk vele kapcsolatban?? Mert nem a Búzáséról az biztos!!Ő az a bizonyos "kígyó" akit a jobboldal a keblén melenget!!!”
 • 2. Flórcsi 2008. április 17. 22:35
  „Ellenzéki képviselő? Na nem!”
 • 1. Kávási Mihály 2008. április 17. 21:24
  „Köszönöm a cikk közzétételét. Hamarosan reagálok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A mártírok elött tiszteleg Makó - az emlékezés mindenki ügye

Makó - A holokauszt áldozatául esett zsidókra emlékeznek ezekben a napokban Makón. Szerdán a… Tovább olvasom