Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Továbbra is bizonytalan a makói kórház jövője

Továbbra is bizonytalan a makói kórház jövője: az egészségügyi intézményrendszer átalakítása miatt indított perek tárgyalásai csak október-novemberben várhatók, miközben az intézmény számít a fenntartó megyei önkormányzat segítségére, a közgyűlés anyagi lehetőségei viszont szűkösek.
Továbbra is bizonytalan a makói kórház jövője: az egészségügyi intézményrendszer átalakítása miatt indított perek tárgyalásai csak október-novemberben várhatók, miközben az intézmény számít a fenntartó megyei önkormányzat segítségére, a közgyűlés anyagi lehetőségei viszont szűkösek. Jó hír viszont, hogy tegnap egy ötvenmilliós diagnosztikai berendezést avattak fel a radiológiai osztályon.

Ötvenmillió forintba került annak a korszerű képdigitalizáló berendezésnek a beszerzése, amit tegnap délelőtt adtak át a makói Dr. Diósszilágyi Sámuel kórház radiológiai osztályán. A korszerű, számítógépes rendszernek köszönhetően lerövidülnek a röntgenvizsgálatok, egyszerűbb lesz a leletek tárolása és visszakeresése – ha szükséges, elküldése –, ráadásul a felvételek képminősége is jobb lesz. A pénzt főként a fenntartó megyei önkormányzat támogatásával, illetve részben pályázati úton és saját erőből teremtette elő az intézmény.
A beruházás egyébként – mivel a továbbiakban nincs szükség filmre és előhívó vegyszerekre – évi hat-nyolc millió forint megtakarítást hoz, azaz, hat-nyolc év alatt visszahozza az árát. Ezzel együtt bemutatták a sajtónak a szülészet, a nőgyógyászat, az újszülött- és a gyermekosztály összevonásával kialakított korszerű anya- és gyermekvédelmi centrumot, valamint az akadálymentesítés érdekében végzett beruházásokat is.

Mindezt Magyar Anna, az intézményt fenntartó megyei önkormányzat elnöke büszkén, de nem felhőtlen örömmel avatta fel. Mint az ünnepségen fogalmazott, az egészségügy, a kórházak helyzete továbbra is nehéz, a megyék forrásai is egyre szűkösebbek, így a hasonló ünnepségek a jövőben valószínűleg ritkábbak lesznek. Lapunk kérdésére később azt is elmondta: október-november táján várható azoknak a pereknek a tárgyalása, amelyek a kórházak átalakítása miatt indultak.
Bár a végrehajtás felfüggesztését kérő határozat elutasítása miatt kifogással éltek, valószínű, hogy még fél évig marad a bizonytalanság.

Magyar Anna bízik a bíróság pártatlan, szakszerű döntésében, ugyanakkor a helyzet egyelőre adott: a kórházak, így a makói sorsa pedig még nyitott. Ami biztos: a megye költségvetése szoros. Azt már Baráth Lajos főigazgató mondta el nekünk, hogy a makói kórház elkészítette és benyújtotta a közgyűlésnek azt az anyagot, amely azt vázolja fel, hogy a megváltozott feltételek között miként tud tovább működni az intézmény – napirendre tűzése május végén várható. A makói kórház vezetője úgy vélte: a folytatáshoz szükség lesz a fenntartó támogatására is. Az intézménynek egyébként jelenleg – az eddig meghozott szigorú intézkedéseknek köszönhetően – nincs harminc napon túli kifizetetlen számlája.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Forgalmat számlál Makón az MDF

A makói MDF tagjai a városban működő pártokkal közösen hivatalos zaj- és rezgésszintmérést… Tovább olvasom