Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Lékó Péter stabilitásra törekszik

A Kramnyik melletti szekundálás után ma már a németországi Drezdában tölti az éjszakát a szegedi nemzetközi nagymester, Lékó Péter, aki hat év után újra részt vesz a válogatott színeiben a csütörtökön kezdődő sakkolimpián.
– Az utóbbi idők eseményei alapján hogy érzi, melyik a testhez állóbb feladat: szekundálni vagy játszani?
– Még azért mindenképpen a játék marad előtérben. De a Kramnyik melletti szekundálás olyan speciális lehetőség volt, amit nem lehetett és nem is akartam kihagyni. A rengeteg versenyen kívül áprilistól nagy titokban már együtt dolgoztunk. Minden pihenőm a közös munkáról szólt, ezért aztán igen intenzív időszakon vagyok túl.

– Milyen tapasztalatokkal zárta a Kramnyik–Anand vb-címmeccset?
– Például hogy játékosként többet lehet pihenni. A bonni párharcban este kilenctől másnap délután fél háromig elemeztünk, aztán volt három órám, hogy aludjak – az is a napi meccs alatt. Amit pedig tapasztaltam, mert bizony volt ilyen bőven, jövőre már a játékomban is felfedezhető lesz. Beleláttam például, Kramnyik hogyan készül. Azt is láttam, és ez megnyugtató, hogy mindenkinek vannak sebezhető pontjai. Anand éppen ezt találta meg, és ezt kihasználva nyerte a párharcot.

– Folytatódhat a szekundálás?
– Egy-két éven belül nem. Kramnyik kikerült a vb-címért harcolók köréből, számomra pedig elindul a Grand Prix-sorozat.

Fotó: Karnok Csaba
Lékó Péter stabilitásra törekszik.
Fotó: Karnok Csaba

– Ha legközelebb összefut egy versenyen Kramnyikkal, mit jósol, mi lesz az eredmény?
– Sok mindentől függ. Például attól, ki játszik világossal, mik az elvárások, vagy a viadal melyik fázisában találkozunk.

Mozgalmas napok

A 38. sakkolimpia november 12-én kezdődik, mégpedig a megnyitóval. Aztán 13-án beindul a nagyüzem (aznap délelőtt derül ki, hogy 15 órától mely válogatott ellen küzdenek a magyarok), jönnek sorban és naponta a fordulók. Ezalól 18-a és 24-e kivétel, amikor szabadnap lesz az olimpián. Az utolsó játéknap, egyben a záróünnep időpontja november 25. Az eseményen százötvennégy ország legjobbjai vesznek részt, az Élő-pontszám átlagok alapján a startlistán első Oroszország (éltáblásai: Kramnyik, Morozevics, Szvidler), második Ukrajna (Ivancsuk, Karjakin, Eljanov), harmadik Kína (Wang, Bu, Ni), míg a magyarokat az ötödik helyen rangsorolták.

– Itt van rögtön a sakkolimpia, amely csütörtökön kezdődik Drezdában. Ott is összefuthatnak.
– Így van. Éppen az orosz válogatott az esemény favoritja, de Kínát sem szabad elfelejteni, amelyben a 2700 Élő-pont feletti játékosok még alig húszévesek. Wang már tizedik a világranglistán, éppen eggyel van mögöttem.

– Hosszú idő, hat év után játszik újra a sakkolimpián. Hogyan emlékszik az eddigiekre?
– Ez az ötödik olimpiám. Még 1994-ben Moszkvában debütáltam, aztán a számomra utolsón, 2002-ben értük el a legjobb helyezést, a második pozíciót. A cél most az első hat hely, szakmailag ez jó eredmény, azon belül pedig minden más bónusz. Almási Zoli jó formában van, Berkes és Balogh lelkes, és ha Polgár Judit elkapja a fonalat, nem lehet baj. A lebonyolítás annyiban változott, hogy mint más sportágban, a győzelemért most már itt is két, a döntetlenért egy pont jár, nem pedig annyi, amennyit összegyűjt a csapat. Tíz felett van azon együttesek száma, amelyek esélyesek lehetnek a dobogóra, így az oroszok és kínaiak mellett mi is. A címvédő Örményország, amelynek apósom, Arshak Petroszjan a szövetségi kapitánya. Sőt felajánlották neki, addig marad, ameddig akar, olyan sikeres vele a válogatott.

– Milyen harcmodorú Lékó Péter ül majd asztalhoz?
– Még nem tudni. Fontos, hogy stabil teljesítményt nyújtsak, nem szabad kockáztatnom, a lényeg, hogy a társak biztonságban érezzék magukat mögöttem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Második vonal

A sportáguk második vonalában szereplő Csongrád megyei csapatok közül az első helyre kívánkozik a… Tovább olvasom