Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Károsodtak a doppingoló keletnémet sportolók gyerekei

A berlini Humboldt Egyetem tanulmánya szerint nemcsak a szisztematikusan doppingoló sportolók, hanem gyermekeik is súlyos egészségkárosodást szenvedtek az egykori NDK-ban. A vizsgálat és az eredmények értékelése két évig tartott, összesen 52 egykori keletnémet versenyző vett részt név nélkül a kutatásban.
A vizsgálat és az eredmények értékelése két évig tartott, összesen 52 egykori keletnémet versenyző vett részt név nélkül a kutatásban.

"Ijesztő adatok birtokába jutottunk" - mondta Giselher Spitzer sportszociológus, akinek csapatával 900 oldalban rögzítette tapasztalatait. "Feltételezéseink szerint legalább tízezren kaptak folyamatosan, gyermekkoruktól kezdve teljesítményfokozó szereket, ezért a megkérdezettek alacsony száma miatt nem lehet általánosítani, a megállapításaink mégis döbbenetesek."

Spitzer hozzátette: 24 nő és 28 férfi válaszolt a feltett kérdésekre, akik az 50-es, 60-as és 70-es években születtek. A megkérdezettek 62 százaléka pszichikai gondokkal küzd, 25 százalékuk rákos, 23 százalékuk étkezési problémáktól szenved.

A nők 32-szer többször vetéltek el, mint "normális" társaik, a halva születések aránya 10 százalékkal magasabb az átlagos nőkénél. A doppingszerhez nyúló nők minden tizedik gyermeke testi vagy szellemi fogyatékos, további 25 százalék máj, vagy tüdő-elégtelenséggel született és folyamatos orvosi ellenőrzésre szorul.

A korábbi sportolók egybehangzóan állították, hogy nem tudtak arról, mit kapnak szinte minden tréning előtt. Edzőik azt mondták, csak ártalmatlan vitaminkészítményt kell bevenni, amely megóvja őket a betegségektől és a sérülésektől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Marad a másodosztályban a Ferencváros

A Fővárosi Ítélőtábla - akárcsak történt az első fokon - elutasította a Ferencváros előterjesztését,… Tovább olvasom