Délmagyar logó

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 15°C | 25°C Még több cikk.

26 tonna karácsonyfát aprítanak össze

Szeged - Vízkereszt ünnepe van ma, sokan ilyenkor szedik le a karácsonyfáról a díszeket, és megszabadulnak a fenyőtől. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. január közepétől folyamatosan gyűjti a fákat.
Az utóbbi három év átlagát nézve évente 26 tonna fenyőfát gyűjtenek össze a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársai.

Az utcákon több helyen már kisebb kupacokban állnak a fenyők. Nemcsak a környezetgazdák szállítják el, hanem azok is, akik otthon eltüzelik.

Fotó: Schmidt Andrea
Fotó: Schmidt Andrea

– Általában január közepétől kezdjük folyamatosan begyűjteni a lakosság által a tárolóedény mellé kihelyezett fenyőfákat. Decentrumonként, városrészenként öt kisteherautó gyűjti be általunk kijelölt helyre, és onnan gazdaságossági szempontok figyelembevételével nagy teljesítményű hulladékszállító tehergépkocsival visszük a Sándorfalvi úti hulladéklerakó komposztálóüzemébe – mondta Bakacsi Zoltán szállítási és logisztikai részlegvezető. Tegnap még csak kisebb mennyiségű fenyőt találtunk a komposztálónál.

Vízkereszt a katolikus egyházban

A háromkirályoknak a gyermek Jézusnál tett látogatását ünnepli a katolikus egyház január 6-án. Ekkor tartják a vízszentelés szertartását is, amely során a pap megáldja a keresztvizet és a szenteltvizet. Ekkor kezdődik meg a házszentelés időszaka; a pap az újonnan megáldott szenteltvízzel meghinti a lakásokat és házakat.


– Hosszú évek óta mindig kérjük, hogy a lakosság lecsupaszított állapotban helyezze ki a fákat, de sajnos még mindig előfordul, hogy dekorációval együtt dobják ki azokat. Ahogyan az is megesik, hogy a  fémtalpat is rajta felejtik, ami darálásnál az aprítógép meghibásodásához vezet. A lakótelepeken minden évben az a kérésünk, hogy ahová ki szokták helyezni ürítési napon a tárolóedényüket, oda helyezzék el a fákat – fűzte hozzá Bakacsi Zoltán. Felhívta a figyelmet, hogy aki közel lakik valamelyik hulladékudvarhoz, nyitvatartási időben ott ingyen elhelyezheti a fenyőt. A Klauzál téren a város karácsonyfáját és a díszkivilágítást időjárástól függően január második felében bontják le.

A karácsonyfák utolsó útja: az ünnep dísze jó esetben végül a kuka mellet köt ki. Fotó: Schmidt Andrea
A karácsonyfák utolsó útja: az ünnep dísze jó esetben végül a kuka mellet köt ki. Fotó: Schmidt Andrea

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarország: két szék között a pad alatt

Az elsők között, 1991-ben menekült át Magyarországra a katonai behívó elől a palicsi Hekli Endre - 23 éve keresi a helyét nálunk, a negyedik telet kezdi úgy, hogy nem fűt. Tovább olvasom