Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 13°C Még több cikk.

7 éve épült, és már százmilliót költöttek a kivitelezési hibák javítására - Megújult az algyői iskola homlokzata

Algyő - Mindössze hét éve adták át az Algyői Fehér Ignác Általános Iskolát, azóta már nagyjából százmillió forintot költöttek javítási munkálatokra. Most a tönkrement külső faburkolatot cserélték, és az algától bezöldült falfelületeket vakolták újra.
Tavaly a parkettát cserélték mintegy kétezer négyzetméteren, most pedig az épület külső homlokzatának teljes felújítását végezték el az Algyői Fehér Ignác Általános Iskolánál.
 

– Bruttó 51,6 millió forintot költöttünk most az épületre, mert a kivitelező nem megfelelő technológiával helyezte fel a faburkolatot, és nem is kezelték le megfelelően rovar elleni szerrel. Az új homlokzatburkoló elemeket 563 négyzetméternyi felületre építették be. Ezenfelül nem a tervező által előírt vakolatot vitték fel a külső felületre, így az bezöldült az algáktól

– mondta el lapunknak Molnár Áron polgármester, hogy milyen munkálatokat végeztek a nyári szünidőben. A kivitelezésre kiírt közbeszerzést az önkormányzat cége, a Gyeviép Nkft. nyerte meg, és amikor leszedték a külső burkolatot, nagy meglepetés érte őket: kiderült, hogy a csupasz téglafalra szerelték fel a faburkolatot, alatta se vakolat, se szigetelés.
 
Molnár Áron szerint az iskolára még bőven lehetne költeni. Fotó: Frank Yvette
Molnár Áron szerint az iskolára még bőven lehetne költeni. Fotó: Frank Yvette

– Érthetetlen, hogy 2011- ben miként lehetett olyan épületet emelni, amely maximum a 2000-es évek eleji energetikai követelményeknek felel meg, a modern elvárásoknak semmiképpen. Nonszensz, hogy nincs megfelelő szigetelés, hűtő-fűtő rendszer, napelem. Már 2011-ben is elavultnak számított ez az épület – mondta Molnár Áron.
 
563 négyzetméternyi felületre került új faburkolat. Fotó: Frank Yvette
563 négyzetméternyi felületre került új faburkolat. Fotó: Frank Yvette

Összesen 87 millió forint volt a bankgarancia, amelyet lehívtak, és azt egészítették ki saját forrásokból. A település első embere a legnagyobb problémának azt tartja, hogy a mindössze hét éve 1,7 milliárd forintból megépített iskolára még bőven lehetne költeni. A kivitelező nem akarja elismerni a hibákat, hiányosságokat, és jogi útra próbálják terelni az ügyet, ám a polgármester nyugodt, szakértői véleményekkel tudják alátámasztani álláspontjukat.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az anyatej nemcsak étel, ital - gondoskodás is: szakemberek segítik a kismamákat Szegeden

Az anyatej nemcsak étel, ital - gondoskodás is: szakemberek segítik a kismamákat Szegeden
Az utóbbi években megváltoztak a szoptatással kapcsolatos szokások, mégis sok kismama bizonytalan… Tovább olvasom