Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

A szegedi felsőoktatás 180 millióra számít a tandíjból

Szeged - Az első félévben 180 millió 369 ezer, 2012-re pedig már 1 milliárd 227 millió forint bevétele lehet a tandíjból a Szegedi Tudományegyetemnek. A tandíjról a március 9-i népszavazáson nyilvánítanak véleményt a választópolgárok.
180 millió 369 ezer forint fejlesztési részhozzájárulást (fer), vagyis tandíjat fizetnek majd 2008 első félévében a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) hallgatói az egyetem előzetes kalkulációi szerint – tudtuk meg Tráser Ferenc gazdasági és műszaki főigazgatótól. Ez az univerzitás 60 milliárd forintos költségvetésének 0,3 százaléka.

A következő esztendőkben azonban növekedne a bevétel, mivel a fer-t felmenő rendszerben vezetik be. A jelenlegi hallgatói létszámot figyelembe véve a prognózisok szerint 2009-re 609  millió 819 ezer, 2012-re már 1 milliárd 227 millió forint bevétele lehet a tandíjból az SZTE-nek. Arról, hogy megmarad-e egyáltalán a fer, népszavazás dönt március 9-én.


A felsőoktatási törvény jelenlegi állapota szerint idén szeptembertől az államilag támogatott szakokon is tandíjat kell fizetniük a hallgatóknak – alapképzésben évi 105 ezer, mesterképzésben 150 ezer forintot. A fer felmenő rendszerben lép életbe, így a 2007 szeptemberétől egyetemre járóknak kell először fizetniük. Az első év végi eredmények alapján dől el, kinek kell fizetnie: a diákok legjobban teljesítő 15 százaléka mentesül, sőt ösztöndíjat is kap. Akik viszont az államilag támogatott képzésben nem teljesítik az intézmény által előírt minimális követelményeket, azok
Minimálbérnyi ösztöndíj

Egy jól tanuló, rászoruló hallgató akár 50-60 ezer forint támogatást is kaphat ettől az évtől – jelentette be az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemrégiben. A hallgatói normatíva éves szinten 119 ezer forint, a köztársasági ösztöndíj 340 ezer forint lesz, a jegyzettámogatás, illetve a sport- és kulturális tevékenység normatívája 11 ezer 900 forintra emelkedik.  
átsorolhatók költségtérítéses képzésbe, hogy az ott legjobban teljesítők kerüljenek a helyükre. Nem kell tandíjat fizetnie a hátrányos helyzetű hallgatónak, a terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban vagy gyermekgondozási díjban részesülő hallgatóknak, valamint a miniszteri ösztöndíjjal rendelkező külföldieknek. Jelenleg az SZTE 29 ezer 113 hallgatójának mintegy 30 százaléka, vagyis kilencezer diák fizet költségtérítést tanulmányaiért.

Hogy az SZTE mennyit fordít majd ösztöndíjakra, mennyit fejlesztésre, egyelőre még nem lehet pontosan tudni, mivel a 2008. évi költségvetés tervezése jelenleg folyik – Tráser Ferenc elmondta, a büdzsé márciusi elfogadásáig erről nem érdemes találgatni.

Az általunk vizsgált, hasonló hallgatói összlétszámú hazai egyetemek közül a szegedi és a debreceni prognosztizálja a legkevesebb bevételt a tandíjból. A 20 ezer hallgatót oktató Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem például 200 millió forintot vár a fejlesztési hozzájárulástól, a 33 ezres egyetemi polgársággal bíró Pécsi Tudományegyetem pedig 250 millió forinttal kalkulál az első félévre.

Olvasóink írták

  • 1. mandy 2008. február 23. 10:21
    „kiváncsi vagyok vajon mennyire fog nőni a szinvonal ... nem csak a diákokat kell nézni,hanem az oktatókat is és a felszereltséget is ... vajon hova fog menni ez a töménytelen pénz?
    azt miért nem szabályozzák, ha többet fizetünk, akkor minőségibb oktatás kéne.
    amúgy egész jó a cikk... :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit vonnak le a béréből?

Szeged - A fizetésből levont ötféle adó és járulék közül egyet sem tud megnevezni a magyarok… Tovább olvasom