Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

A többség elszenvedi az életét

A közép-kelet-európai emberek többsége nem akarja érdekeit önállóan képviselni, mert eleve nem hiszi, hogy sikerülhet. Az okokat Szilágyi Tamás vallástörténész fejtette ki időseknek.
– A skandináv országokban és az Európai Unióban számos példaértékű érdekképviseletük van az idős embereknek. Ha Magyarországra gondolunk, a lakosság harmada tartozik ebbe a korcsoportba, mégsem jelentős a közéleti tevékenysége, ami erősíthetné az érdekérvényesítő képességét. 2008-ban egy európai feltáró vizsgálat során szociálpszichológusok kimutatták, hogy a társadalmak tagjai három csoportba sorolhatók: lehetnek szenvedők, cselekvők és lázadók – mondta az Idősek Akadémiáján tartott előadásán Szilágyi Tamás szegedi vallástörténész, az Eurotender Egyesület alelnöke.

 A szomorú valóság, hogy az adatok alapján a magyar lakosság jelentős része, 67 százaléka a szenvedő kategóriába tartozik. Az arány az idősek körében még ennél is magasabb. A szenvedő kifejezés azt jelenti, hogy elszenvedik a történéseket; érdemi befolyást nem tudnak gyakorolni az őket körülvevő világ történéseire. Emiatt sokkal kiszolgáltatottabbak a gazdasági változásoknak. Mivel nincs önálló egzisztenciájuk, nagyon kevés kivételtől eltekintve az állami nyugdíjrendszertől függnek, kitettek a politikai változásoknak. 

Nyugat-Európában az idősek – megszervezve magukat – jelentős érdekérvényesítő szerepet fejtenek ki az egészségügytől az oktatásig számos területen. A kutató egy 18 ezer lakosú észak-olasz kisváros példáját emelte ki, ahol kétezren csatlakoztak egy idősklubhoz. Megszereztek egy épületet, amit felújítottak, berendezték benne a város legolcsóbb éttermét, egy utazási irodát, amely kedvezményes szolgáltatásokat kínál időseknek.
 A kutatásból az is kiderül, hogy Közép-Kelet-Európában általánosan rossz az alkotó, cselekvő emberek aránya. Az államszocializmus éveiben patrónus kormány, gondoskodó állam alakult ki. Emiatt az emberek nem tudnak és nem is akarnak önállóan cselekedni. El sem hiszik, hogy saját érdekükben felléphetnek. Meg kell nézni az érdekképviseleti szerveiket. 

 A szegedi Idősek Akadémiájának programsorozata szerdán 15 órakor folytatódik az Eszperantó utcai Senior Centerben. Szecsődi Ferenc Liszt-díjas hegedűművész a klasszikus zene és a népzene kapcsolatáról tart előadást. Zongorán kísér Benedekfi István.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokaknak álom marad a 10 milliós állami támogatás

Sokaknak álom marad a 10 milliós állami támogatás
180 napos munkaviszony, büntetlen előélet, a három gyerekre és új lakáshoz járó támogatáshoz pedig legalább 2 éves társadalombiztosítás szükséges. Tovább olvasom