Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Arany pillanatok a látogatóközpontban: tárlattal tisztelegnek a legeredményesebb magyar labdarúgók előtt

Futballcipők, labdarúgójelvények és emlékplakettek, mezek, fényképek, igazolványok és személyes tárgyak - többek között ezek a relikviák elevenítik fel a Dóm Látogatóközpontban az Aranycsapat tagjait, diadalmas sikereiket.
Minden idők legeredményesebb magyar labdarúgó-válogatottjának ritkán látott hagyatékait mutatják be Szegeden, az Aranycsapat éve kapcsán szervezett kiállítás keretében. A tárlatot napra pontosan 63 évvel azután nyitották meg, amikor az Aranycsapat a Felső Tisza-parti stadionban pályára lépett 16 ezer néző előtt.

Az Arany pillantok című kiállítás megnyitóján Kiss-Rigó László megyés püspök elmondta, a napokban tették le az alapkövét az egyházmegye által megálmodott Ifjúsági Centrumnak, amely sportközpont a jövőt szolgálja. A jövő építéséhez azonban a múlt értékeinek a tudatosítására is szükség van a püspök szerint.
 

– Tudjuk, a labdarúgás több mint sport, az Aranycsapat pedig messze több mint labdarúgás, hiszen számunkra az identitás, a nemzeti öntudat és büszkeség erősítése, valamint az összetartozás tudata is kapcsolódik ehhez a csapathoz a mai napig

– fogalmazott.

Balogh Balázs, a Puskás Akadémia kommunikációs igazgatója arról beszélt, hogy a mai napig kerülnek elő relikviák, amellyel bővíteni tudják a kiállítást. Céljuk, hogy minél több hazai és külföldi helyszínen bemutassák ezeket az értékeket, tervezik például, hogy Brazíliába is elutaztatják a tárlatot.
Tárlattal tisztelegnek a legeredményesebb magyar labdarúgók előtt - GALÉRIA. Fotó: Karnok Csaba

Tavaly vehette át lapunk médiadíját Thékes István sportújságíró, aki élőben látta az Aranycsapatot Szegeden 1955. április 13-án.
 

– Elsőáldozásomra készültem, választanom kellett, hogy a dómba vagy a Felső Tisza-partra megyek, egyértelmű volt, hogy utóbbit választom

– mesélte, és közben a Liebmann Béla fotográfustól megvásárolt képeket mutatta a szegediek számára felejthetetlen meccsről. Elmondta, hogy 16 ezer néző előtt lépett pályára az akkor NB II-es Szegedi Haladás ellen a B válogatott, majd az A, a szegediek két góllal kaptak ki a magyar futball legjobbjaitól. Olyan sokan voltak kíváncsiak az Aranycsapatra, hogy a stadion mellett biciklivázon állva lestek be azok, akiknek nem jutott hely.
 
Tárlattal tisztelegnek a legeredményesebb magyar labdarúgók előtt - GALÉRIA. Fotó: Karnok Csaba

A Szeged–Csanádi Egyházmegye által támogatott tárlat május 6-áig – hétfő kivételével – naponta 9-től 17 óráig tekinthető meg.
 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az állóvizek felmelegedésétől függ, mikor kezdődik a gyérítés - Megkezdték a szúnyogok elleni harcot

Az állóvizek felmelegedésétől függ, mikor kezdődik a gyérítés - Megkezdték a szúnyogok elleni harcot
Még a második árhullám megérkezése előtt elvégezték Szegeden a Tisza mentén található hullámterekben és a Budzsáki-erdő víztereiben a biológiai szúnyoglárva-gyérítést. Tovább olvasom