Délmagyar logó

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 16°C | 25°C Még több cikk.

Bőven van víz: föld alatt és felett

Mélyfúrású kutak, föld alatti tározók és szivattyútelepek gondoskodnak a szegedi ivóvízhálózat zavartalan ellátásáról. A nyomást három víztoronnyal lehetne növelni. Egyelőre azonban a kapacitás felét sem használja ki a lakosság.
Szegeden naponta átlagosan harmincöt-negyvenezer köbméter vizet termel ki a föld alól a vízmű. A tartalékok akár ennél jóval több, százezer köbméter „felhúzását" is lehetővé tennék. Ezt a mennyiséget a város területén a Szegedi Vízmű Zrt. nyolcvanöt mélyfúrású kútjából nyeri. A kutakat 180-560 méter mélyre, a védett vízadó rétegbe telepítették. Ennek a víznek a korát több mint tízezer évre becsülik.

A kutakból a hét vízműtelep nagy teljesítményű szivattyúi pumpálják föl a vizet a telepek zárt föld alatti tározóiba. A legnagyobb ötezer, három közülük egyenként kétezer-ötszáz, a kisebbek pedig háromszáz köbméter vizet fogadnak be. A vízforgalom folyamatos; a víz a tározókból közvetlenül a felszín alá jut, a több mint hatszázötven kilométernyi csőrendszerbe. A kutak, a víztározók és a szivattyútelepek higiéniás és biztonsági okokból szigorúan őrzöttek, nem lehet a közelükbe menni. Ezek látják el Szegedet és Algyőt, a három szegedi víztorony jelenleg már csak a változó igényeknek megfelelő biztonsági tartalékul szolgál.

Messze még a csúcs

Tavaly átlagosan 38 ezer köbméter vizet használtak el a szegediek naponta. A fogyasztás nyáron tetőzött, 54 ezer köbméterrel. Ettől idén még messze vagyunk, az átlagos napi fogyasztás 37 ezer köbméterről vasárnap 41 ezerre, tegnap 42 ezerre emelkedett. Az idei rekordot 50 ezer köbméterre várják. A hőségriadó miatt a vízmű mobil ivókutat állított fel a Dugonics és a Bartók téren. Ezerliteres vizesballont helyeztek ki a Széchenyi tér Kárász utca felőli oldalán és a Mars téren, a buszpályaudvarnál.

A víz nyomását kezdetben csak víztornyokkal lehetett növelni. Száz éve, amikor az első, Szent István téri víztorony épült, ez volt a város legmagasabb pontja, hogy a legmagasabb lakóházakba is felnyomja a vizet. Ezért negyvenöt méter magas, ezer köbméter kapacitású. Ha tele a medencéje, hat méter mély benne a víz. Idővel azonban, ahogy a lakóépületek „megnyúltak", egyre magasabb víztornyokat kellett emelni.

A két újabb szegedi vasbeton „pohár" kétszintesre készült a hetvenes években. A rókusiba négyezer, a tarjániba háromezer köbméter fér. A körgallér tartja a víz kétharmadát, a többit a csúcsában lévő medence. Mind úgy működik, akár egy fizikaórán látott közlekedőedény; az alsó szintről a négyemeletes bérházakba nyomják fel a vizet, a „felső polcról" a tízemeletesekbe emelkedik, harminc méter magasságba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs mozgás a Honvéd téri gödörben

Szeged - Semmi sem mozdul a Honvéd téri saroktelken tátongó gödörben, pedig a tulajdonosnak egy éven… Tovább olvasom