Délmagyar logó

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Búcsú és centenárium

Szeged - Búcsúját, centenáriumát és befejeződött renoválását ünnepelte a hétvégén az újszegedi Szent Erzsébet-templom.
Az újszegedi liget bejáratánál álló neogótikus épületet 1910-ben szentelte fel Jászai Géza püspök. Utoljára a hatvanas években volt nagyobb renoválás.

Néhány éve a balesetveszélyes tornyának faszerkezetét cserélték ki. Idén nyáron újabb beavatkozás vált szükségessé: a templomtorony külsejét és a teljes homlokzatot felújították. Több forrásból költöttek a Szent Erzsébet-templomra. A város egyházügyi alapjából pályázat útján kapott a plébánia 3 millió forintot, a püspökség 2 millió forintot biztosított, a fennmaradó összeget a hívek adományaiból egészítették ki. Csak a külső felújítás 6,5 millió forintba kerül. A munka megkezdésekor derült ki, hogy az ablakokat is javítani kell. A húszas években készült értékes alkotások Róth Miksa műhelyében készültek.

A templom felújítását a hívek is segítették. Fotó: Frank Yvette
A templom felújítását a hívek is segítették.
Fotó: Frank Yvette

Szent Erzsébetnek, a szeretet szentjének alakját és a Torontál téri templom történetét novemberben programsorozat mutatja be – ennek megkoronázása a szombat esti ünnepi mise és koncert, majd tegnap este a Kiss-Rigó László megyés püspök által celebrált búcsúi mise volt.

A rendezvények sora szerdán fotó- és dokumentumkiállítással folytatódik.
A Temesvári körúti Bálint Sándor Művelődési Házban délután 5-kor Kiss Imre plébános, püspöki helynök nyitja meg a 100 éves az újszegedi Szent Erzsébet-templom című tárlatot. Az összeállítás december 20-áig látható.

Olvasóink írták

  • 1. favágó 2010. november 22. 14:57
    „A Liget megint kisebb lett! Gratulálok! Csak úgy lehet valami újat csinálni, ha a zöldből elveszünk?:-((
    A Népkert soron annak idején kivágták a fasort az útépítés miatt. A teniszpályákból is több van mint 20 éve, beépült a plébánia. Na mit lehet még építeni? :-(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önök szavaztak: 213-an igen, 882-en nem lépnének vissza az állami nyugdíjrendszerbe

Erős indulatokat váltott ki Szijjártó Péter kijelentése, miszerint a többség visszalép az állami nyugdíjrendszerbe. Lássuk, Önök miként vélekedtek! Tovább olvasom