Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Csodálatos utazás

Szeged - A szegedi énekiskola egyik büszkeségeként emlegetik ma már az Operaház szopránsztárját, Rálik Szilviát, aki egy újabb Verdi-hősnőt, Az álarcosbál Ameliáját kelti életre a Dóm téren.
 Csehországba hazajár

– Svájcban és Németországban nyári fesztiválokon énekeltem a Nabucco Abigéljét, Lady Macbethet, A bűvös vadász Agátáját. Csehországba szinte hazajárok, Prágában már majdnem minden szerepemet elénekeltem, japán turnéjukra is magukkal vittek. Mégsem a külföldi fellépések a lényegesek számomra, hanem az, hogy szép szerepeket énekelhessek. Boldogan jöttem újra Szegedre, Debrecenbe is sokat járok. A csúcs az volt, amikor egy cseh opera főszerepére hívtak Prágába, hogy csehül énekeljem el az ottani közönségnek. Ez olyan megtiszteltetés, mintha Magyarországon a Kékszakállúba meghívnának egy külföldi énekesnőt Judit szerepére. Brnóba is készülök, ahol a Jenufában ezúttal nem a címszerepet, hanem Kostelnickát énekelem majd – meséli Szilvia, akinek olyan sok a kedves szerepe, hogy nem is tud választani közülük. – A Normát szívesen elénekelném a Dóm téren is. Csodálatos opera, gyönyörű zene!

Berdál Valéria irányításával végezte a szegedi konzervatóriumot, majd Temesi Mária növendékeként szerzett egyetemi művészdiplomát. 2000-ben megnyerte a Simándy József-énekversenyt, később Misura Zsuzsa lett az énekmestere. Az Operaház szopránsztárja, Rálik Szilvia énekesi pályáján is fontos szerepet játszik Szeged: Kovalik Balázs Vérnász-rendezésében debütált a nagyszínházban, ahol később hatalmas sikerrel keltette életre José Cura partnereként Desdemonát.

A Nabucco Abigéljét és Turandot szerepét is megformálta már a szabadtérin, ahol Alföldi Róbert emlékezetes Csárdáskirálynőjének Szilviájaként is meghódította a közönséget. Ma már a szegedi énekiskola egyik büszkeségeként emlegetik. Most Amelia szerepét alakítja Az álarcosbálban.

– Először rettenetesen csúszott a cipőm, olyan volt, mintha igazi jégpályán szaladgálnék, elég nehéz volt így énekelni. Béres Attila ráadásul alaposan megmozgat bennünket, sokat futunk a színpadon, mert nagy teret kell betöltenünk. A legnagyobb kihívás az, hogy a légzésem valamennyire nyugalmi helyzetben maradjon éneklés közben. Amelia sokkal líraibb figura, mint Abigél, Turandot, Elektra vagy azok a további drámai hősnők, amelyeket leggyakrabban énekelek. Szeretném megmutatni Amelia sokszínűségét: nemcsak a drámát vagy a lírát, hanem a sokféle átmenetet is. Csodálatos utazásnak tartom ezt a szerepet, mert magamat is meg tudom mutatni benne. Előhív olyan érzéseket, amelyek bennem vannak ugyan, de eddig más szerepekben nemigen volt szükség rájuk – mondja Rálik Szilvia, miközben a Rerrich Béla téren felállított mobil pavilonrendszer sminkszobájában Bodnár György mesterfodrász munkájának eredményeképpen sportos, modern, lezser nőből átalakul Ameliává.

Rálik Szilvia Amelia jelmezében Az álarcosbál egyik jelenetében. Fotó: DM
Rálik Szilvia Amelia jelmezében Az álarcosbál egyik jelenetében. Fotó: DM

– Ha hiteles, kidolgozott a rendezés, ha végig van vezetve a figurám, tudom a miértekre és a hogyanokra a választ, akkor a modern, „megbolondított" produkciókat is nagyon szeretem. Talán még közelebb is állnak hozzám. Találkoztam persze olyannal is, amikor a modernitás már idegenné vált. Általában azt tapasztalom, a rendezők a mögöttes mondanivalót és a válaszokat is kidolgozzák, átgondolják, és tudják, hogy mit és miért akarnak. Nem hagyom, hogy egy szereppel kapcsolatban nyitott kérdések maradjanak bennem, mert akkor hiteltelenné válnék a színpadon. Arra kell törekednem, hogy tökéletes összhatást nyújtsak a nézőnek, erre pedig csak úgy van lehetőség, ha letisztázódtak, helyükre kerültek a dolgok bennem. Szerintem Amelia és III. Gusztáv duettje az operairodalom egyik csúcsa. Sűrűn, mélyen és izgalmasan megírt szerelmes duett. Minden benne van, ami két ember között lehetséges. Énekelni nehéz és hosszú – viszont gyönyörű! Fantasztikusnak tartom, hogy a több mint másfél évszázada megírt történet és zene ma is igaz, a modern párkapcsolatokra is érvényes. A 3. felvonás könyörgő áriáját szeretem a legjobban. Csodálatos zene! – fogalmaz Szilvia, aki már nemcsak az Operaház ünnepelt sztárja, hanem külföldi dalszínházakban is rendszeresen szerepel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötszáz határsértőt tartóztattak föl Csongrád megyében

Országszerte tiltott határátlépés miatt összesen 661 embert fogtak el a rendőrök szombaton. Tovább olvasom