Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Edward lett a férfiideál

Szeged - A legújabb szerelmesregény-folyamot, az Alkonyat (Twilight) után az Újholdat is csak úgy falják a csajok. A Twilight saga sikerét a Harry Potter-féle olvasási boomhoz hasonlítják a könyvkereskedők. A szegedi kiadó gondozásában megjelenő kötetek fordítója, Rakovszky Zsuzsa szerint írónőtársa, Stephenie Meyer titka az, ahogy a romantikus történetet vegyíti az izgalmas kalanddal.
– Élményre vágysz? Olvasd az Alkonyatot! – ajánlotta a téli vizsgaidőszaktól kimerült barátnőinek Kovács Dorottya. Azóta a szegedi joghallgatók alkotta csapatot ugyanúgy meghódította Stephenie Meyer regényfolyama, mint a tini csajokat. – A regény első részének filmváltozata, az Alkonyat (Twilight) hívta föl a figyelmemet a könyvre. A regényt két nap alatt elolvastam. Annyira érdekelt, hogyan folytatódik Bella és Edward szerelmi története, hogy a magyarul akkor még nem hozzáférhető három további kötetet, az Újhold, a Napfogyatkozás és a Hajnalhasadás című folytatást megrendeltem Amerikából és angolul olvastam el.

– Nagyon tetszett! – köszöni a könyvajánlót még most is Dorkának az ugyancsak joghallgató, Tari Katalin. – Vámpíros könyveknek gondolják sokan a Twilight sagát, legyintenek is, pedig nem gagyi! Bestseller, lektűr, nem igazán szépirodalom, de ez engem nem zavar, mert remek kikapcsolódást nyújt. Miért? Mert a főhős, Edward: a legjobb pasi! Minden lány olyan első szerelmesre vágyik, mint amilyen Edward!

Barátnők ajánlják egymásnak a legújabb sikersorozatot, az Alkonyatot a szegedi Radnóti könyvesboltban is. Fotó: Segesvári Csaba
Barátnők ajánlják egymásnak a legújabb sikersorozatot, az Alkonyatot
a szegedi Radnóti könyvesboltban is. Fotó: Segesvári Csaba

– Edward az igazi FÉRFI, csupa nagybetűvel – veszi vissza a szót Dorka. – Edward tökéletes, mert szenvedélyesen vágyik a szeretett nőre, mégis képes az önfegyelemre, a finom érintésekre, az udvariasságra, a figyelemre Bella, az amúgy átlagos külsejű lány iránt. Miért nincsenek manapság ilyen fiúk? – kérdezgettük egymástól olvasás közben. Aztán egyikünk megfejtette: mert az Alkonyat-sorozatot nő írta!

– Sokkal több nő olvas regényt, mint férfi. Talán ez az oka annak, hogy több sikerkönyv – a Harry Pottertől kezdve a mostani Twilight-sorozatig – szerzője nő – reagál a szegedi egyetemisták fölvetésre Rakovszky Zsuzsa. Az ismert költőnő, A kígyó árnyéka című regény szerzője vállalta Stephenie Meyer történeteinek magyarra fordítását. – Romantikus alaphelyzet modern feldolgozása a Twilight-sorozat. A romantikus regényhősök mai utóda Edward vámpírfigurája. Meyer sikeres, mert színvonalas lektűríró, titka az, ahogy a történetet vegyíti az izgalmas kalanddal.

Robert Pattinson, a film Edwardja az új ideál. Fotó: MTI
Robert Pattinson, a film Edwardja az új ideál.
Fotó: MTI

– Globális vágyat érint meg a Twilight saga: a nők igénylik a első szerelem romantikáját a manapság szokásos, túl nyers szexualitással szemben – véli Katona Ildikó. A sorozatot Magyarországon gondozó szegedi Könyvmolyképző Kiadó vezetőjének nem titkolt célja a női olvasók megszólítása. Meggyőződése: aki rákap az Alkonyat-sorozatra, nemcsak Edward és Bella szerelmes történetét fogja elolvasni, hanem az újabb és újabb Vörös pöttyös könyveiket – például P. Marshall Tombol a hold című kultuszregényét is. Ezeket a pöttyösöket az élményt keresőknek szánják: pont neked!

Topon az Alkonyat és az Újhold

– Fél év alatt 40 ezer példányban talált vevőre az Alkonyat, áprilisi megjelenése óta 20 ezer fogyott az Újholdból. Elsöprő siker Magyarországon is Stephenie Meyer Twilight-sorozata. Most az eladási lista élén áll a négy részből álló regényfolyam második, magyar nyelven megjelent kötete, az Újhold. Akkora várakozás előzte meg, hogy előjegyzési listát vezettünk – erre legutóbb a Harry Potter-sorozatnál volt példa. Az Újhold-listára csak nálunk több mint harmincan jelentkeztek, a könyvből több mint százan vásároltak – halljuk a szegedi Fókusz könyváruház vezetőhelyettesétől, Tar Zsolttól. – De az első részt, az Alkonyatot is folyamatosan viszik, bolthálózatunkban most ez a negyedik legnépszerűbb kiadvány. Az Alkonyat-DVD, a kulisszatitkokról szóló kötetek és a poszter vásárlói a Twilight-rajongók.

Olvasóink írták

 • 2. Kudara 2009. május 30. 11:34
  „Én még nem láttam a filmet, nem olvastam a könyvet, de már annyit hallottam róla, hogy kívülről fújom.
  A pasiról annyit, hogy több nő ismerősöm akad ki (negatív értelemben), mikor valós kinézetében látják meg. Kellemetlen.”
 • 1. Keyra 2009. május 29. 14:47
  „Igen!Igen!Igen!:D
  Én eddig csak a filmet láttam,de már akkor 2x néztem meg:D azóta meg még 2,5x:D És már a könyvet is szívesen olvasnám, de hát ez a fránya vizsgaidőszak:S De utána belevetem magam az olvasásba!Már alig várom:D:D:D
  "mert szenvedélyesen vágyik a szeretett nőre, mégis képes az önfegyelemre, a finom érintésekre, az udvariasságra, a figyelemre"-teljesen egyetértek a lánnyal aki ezt mondta! FIÚK ti is gondolkodjatok el néha, h nem mindig a menő a nyerő...Nem mindenkit az hoz lázba h olyan bátor meg erős vagy h szét tudsz rúgni egy padot, v h te olyan jól bírod a piát, v. hogy olyan menő vagy a szádban lógó cigitől,v. hogy neked nem parancsol senki, és azt csinálhatsz amit akarsz... :S”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ősszel kezdhetik el építeni az Árkádot

Szeged - Az Árkád építését ősszel szeretné elkezdeni a beruházó ECE csoport Szegeden. Tovább olvasom