Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Fekete macska a megyei közgyűlésen

Szeged - Péntek 13-án bizottságok és bizottsági helyek csökkentéséről döntött a Csongrád Megyei Közgyűlés. Magyar Anna elnök nem feledkezett meg a babonáról sem, plüss fekete macskával érkezett az ülésre.
Négyről háromra csökkentette bizottságai számát a Csongrád Megyei Közgyűlés pénteken. Ezentúl pénzügyi, ügyrendi, jogi és nemzetiségi, illetve területfejlesztési és turisztikai bizottság dolgozik majd a közgyűlésben. Ez volt a testület első ülése azóta, hogy államosították intézményeit.

A szervezetek tagsága is csökkent, a bizottságok 3 főből állnak, és megszűnnek a külsős helyek. Bejelentették, hogy Vízhányó Ferenc közgyűlési alelnök – akárcsak a két másik alelnök, Zakar Péter és Ádók János – január 1-jétől társadalmi megbízatásban dolgozik.

Gazdag János (MSZP) a módosításról szóló vitában aránytalannak nevezte, hogy a 12 tagú Fidesz–KDNP-frakcióból 6 fő, a Jobbik két képviselője közül egy, a 6 fős MSZP-ből két képviselő kap bizottsági tagságot. Frakciótársa, Piri József szerint a pénzügyi bizottság tagsága lehetne több háromnál, de erről annak tükrében kell majd dönteni, ahogy a feladatok kialakulnak. A rugalmassággal Magyar Anna, a közgyűlés elnöke is egyetértett, aki péntek 13-ra való tekintettel egy plüss fekete macskát vitt magával az ülésre, és kitette maga elé az asztalra.

Dobák Lászlóné (Fidesz) – „bár csak 60 párezer forint a nyugdíja" – felajánlotta bizottsági tagságát és az azzal járó díjazást Gazdag Jánosnak, aki ezt visszautasította. Piri József pedig úgy reagált: nem a pénzről van szó, hanem a beleszólásról. Magyar Anna erre közölte, hogy be lehet ülnie a bizottsági ülésre annak a képviselőnek is, aki nem tag. Szavazni ugyan nem tud, de a véleményét elmondhatja.

Gémes László, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője szerint szempont volt a helyek elosztásánál, hogy ki volt az, aki komolyan vette a bizottsági munkát. Közölte: 11 bizottsági tagság szűnt meg, ebből hatot a Fidesz „engedett el", de minden frakció hozzájárult a takarékossághoz.

Simicz József (MSZP) „régi gyerekkori ismerőseként" arra kérte Dobáknét, hogy hagyjon fel a visszamutogatással – a fideszes képviselő arról beszélt korábban, hogy a bizottságokban az ellenzék aktivitása nem mindig volt megfelelő –, és koncentráljon ő is és mindenki a feladatokra.

A közgyűlésen – akárcsak legutóbb – szeretett volna szót kapni a Demokratikus Koalíció (DK) szegedi szervezetének szóvivője, Szabó Bálint. Decemberben a jobbikos képviselők azt mondták: Szabót legközelebb fizikai erővel fogják eltávolítani a közgyűlésről. Most Tóth Péter azt tudakolta Magyar Annától, hogy jogilag hogyan lehet megakadályozni ezt a „pofátlan politikai nyomulást". Toroczkai László pedig többek között kijelentette, hogy a DK „az IMF, illetve annak a pénzügyi körnek a kémje". Végül nem engedték Szabót beszélni.

Szabó Bálint az ülés előtt a megyeháza épületében tartott sajtótájékoztatót. Ezen a kiüresedett megyei közgyűlésről beszélt, és arról, hogy a képviselőknek fel kellene ajánlaniuk tiszteletdíjukat egy általuk kiválasztott szervezetnek. Magyar Anna a jobbikos képviselők felvetésére az ülésen azt ígérte, utánanéznek, ki tarthat sajtótájékoztatót a megyeháza épületében.

A képviselők pénteken döntöttek arról is, hogy pályázatot írnak ki a főjegyzői posztra. A tisztséget korábban Kovalcsik Andrea töltötte be, aki decemberben lemondott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem drágultak a mozi- és színházjegyek

Egyelőre nem kell mélyebben a zsebünkbe nyúlni, ha moziban vagy színházban szeretnénk kikapcsolódni. Tovább olvasom