Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Felújították a ferences szegénykonyhát

Szeged - Mielőtt indul a rászorulók étkeztetése, önkéntes fiatalok szépítették meg az alsóvárosi ferences kolostor szegénykonyháját.
A 72 óra kompromisszum nélkül elnevezésű országos szociális önkéntes akcióban ezen a hétvégén számos helyen segítenek a fiatalok. Szegeden az akció kiemelt eseménye a Mátyás téri ferences kolostor szegénykonyhájának kitakarítása és felújítása.

- 35 önkéntes vett eddig részt a munkákban, és mire végzünk, vasárnap estig körülbelül 50-en fognak itt dolgozni. Lemossák a falakat, a bútorokat, fertőtlenítenek, újrafestik a plafont, az ajtókat és ablakokat. Ezekre a munkálatokra már évek óta szükség lett volna, de nem volt hozzá emberi kapacitás, hogy megcsináljuk - mondta el Lengyel András helyi koordinátor szombat délután.

Felújították a ferences szegénykonyhát. Fotó: Frank Yvette (galréia)

Az önkéntesek az interneten regisztráltak, és szerencsére érdeklődőkből nem volt hiány. A ferenceseknél például a Talentum Alapítvány Go Social nevű csapata is megjelent, amely itt tanuló külföldi (spanyol, török, olasz) és magyar hallgatókból áll. A Márton Áron Cserkészcsapat és az Árpád-házi Szent Margit Cserkészcsapat néhány tagja is dolgozott, vasárnap pedig a Rotaract Clubosok csatlakoznak.

- Azért jöttem, mert jó szokott lenni a társaság - érvelt az önkénteskedés mellett Bucskó Bálint, a Dugonics András Piarista Gimnázium diákja. Már nem ismeretlen számára az önkéntes munka, hiszen az érettségi feltételeként meghatározott közösségi szolgálatot tavaly egy idősek otthonában teljesítette.

Felújították a ferences szegénykonyhát. Fotó: Frank Yvette (galréia)

A szegénykonyha épületét vasárnap megszentelik, és nevet adnak neki: Alsóvárosi Szent Ferenc Konyha lesz ezentúl. Hétfőn indul a krízisidőszak, tehát fogadják a rászoruló embereket.

A 72 óra kompromisszum nélkül részeként egyebek mellett Szegeden, a börtönben taizéi imaórát tartottak és kitakarították a tápéi művelődési ház udvarát. Hódmezővásárhelyen, Mártélyon, Szentesen hasonló tevékenységeket vállaltak az akció résztvevői.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Macskaszag a lépcsőházban

Gondozatlan macskaalom szagától fuldokolnak a lakók a Puskás utcában. A bűz egy harmadik emeleti lakásból ered. A fölötte lévő lakásba is felszivárog a bűz, a tulajdonosok szellőztetni sem tudnak. Tovább olvasom