Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Grincs, ami nincs - óttvar karácsony, ünnepi horror és rajzfilmdömping a képernyőkön

Szeged - „Szintetikus szeretetcunami" – így foglalja össze Réz András a karácsonyi televíziós műsorkínálatot, aki ilyenkor a képernyő helyett a barátok társaságát választja. Azért ajánlott néhány családi filmet is az esztéta, hiszen nem csak kiskutyák és otthon hagyott kisgyerekek kalandjait szemlélhetjük. Az extrém példákat sem hagytuk szó nélkül, hiszen az ünnepi horrorfilmek mellett egy-két csatorna humorosan kezeli az év kitüntetett napjait.
Ki unott arccal vizslatja az ünnepi tévéműsort, ki pedig a mozik valamivel eredetibb kínálatában reménykedik két bejgli között. A Reszkessetek, betörők! című családi vígjátékra, a Beethoven című kutya-sagára, vagy a Bud Spencer-összesre gondolva nem mindenki villanyozódik fel, de Réz András filmesztéta szerint értékes ajánlatokat is tartalmaz a műsorkínálat, bár ő maga inkább kis unokájára vigyáz vagy vendégeket hív az ünnepek alatt, beszélgetnek, zsugáznak.

365 napos program a felelősség

Már hetek óta nézegetjük eközben az érzelmes műsorajánlókat, számoljuk a hópihéket a képernyőn, ugyanúgy, mint mindig. De a választás lehetősége mára a legtöbb háztartásban adott. – A sokcsatornás televíziózás azt is jelenti, hogy mind másképpen értelmezheti az ünnepeket. Van, amelyik úgy érzi, hogy a karácsony kötelez, tehát jöhetnek az ünnepi témák – beszélt a jelenségről Réz András. – Amerikai értelmezésben jöhet ilyenkor a télapós vígjáték, mint a Grincs, a romkom, azaz a romantikus komédia, mint mondjuk a Bridget Jones naplója, de túltengnek az árvák és a kiskutyák is a képernyőn, vegyük csak a 101 kiskutyát – folytatta a filmesztéta. Sőt akadnak olyan csatornák, amelyek a legdirektebb módon kapcsolódnak az ünnephez, tehát Názáreti Jézus történetének megfilmesítéseiből válogatnak – néztük át a szakemberrel a műsorújságot, de a két műsor közötti időről sem feledkeztünk meg. – Ezzel együtt érezhető a „karácsonyra hangolás", a reklámok is felülnek a karácsony hátára, konzumünnepet csinálnak belőle. Ilyenkor semmi nem lehet drága, kötelezően költeni kell– foglalta össze röviden Réz András. – Ennek az időszaknak a másik jellegzetessége a képmutató szenteskedés, az álságos áhítat, a hirtelen szárba szökkenő jóság, szeretet, adakozás. Vagy csak én gondolom úgy, hogy a figyelem, a törődés, a másik ember iránt érzett felelősség évi 365 napos program? – hangzott el a költői kérdés a filmesztéta szájából.

Az „igazi" Shrektől a L’ecsóig

Azért mégsem általánosíthatunk filmügyben ünnepkor, hiszen még a családi alkotások sem feltétlenül tartoznak egy kalap alá. – Viszketőfrászt kapok attól, ha a családi kutyákról minden lehetséges bőrt lenyúznak – magyarázta a filmesztéta, és valamiért felderengett előttünk egy Beethoven névre keresztelt bernáthegyi alakja. – De néhány film roppant súlyos erkölcsi kérdéseket tesz fel. Az „igazi" Shrek, a L’ecsó, vagy a Fel! című rajzfilmek például olyan problémákat feszegetnek, amilyeneket gyakran az Oscar-díjzuhataggal elismert filmek sem akarnak vagy mernek – állította helyre Réz András egy-két „klasszikus" becsületét. De ezek a műsorok – különösen ünnep idején – túl is mutatnak a szakember szerint az egyszerű tévézésen. – A családi filmet családi filmként kellene nézni, a gyerekekkel együtt. Egyáltalán nem bánnám, ha a szülők még beszélgetnének is róluk a gyerekekkel, mert a filmeket éppen ezek a beszélgetések teszik értelmessé – vallja.

Gyerünk a moziba be?

Az ünnepek idején azonban a multiplexek is ontják új ajánlataikat, évről évre előkerülnek újabb és újabb karácsonyi mozik is. Most a Belle és Sébastien című regényadaptáció debütál a hazai vásznakon, de ünnepi témájú animációs film is hódít a napokban Niko – Kistesó nagy bajban címmel. – Minden évben lehet készíteni néhány olyan filmet, amelyet ilyenkor el lehet sütni a mozikban, és amelyek az elkövetkező évtizedekben ott nyüzsögnek majd a tévék karácsonyi műsorfolyamában –mutatott rá a karácsonyi mozik újrahasznosítására Réz András, aki hozzátette: – Az Igazából szerelem című romantikus komédia azért kilóg a sorból, messze jobb, mint a kategória többi „versenyzője" – emelte ki a filmesztéta a 2003-as Hugh Grant-filmet, amellyel több csatornán is találkozhatunk az elkövetkezendő napokban.

De mit nézzünk még meg? – szegeztük a kérdést Réz Andrásnak, aki meglepő választ adott. – Nincs ajánlatom. Hozzánk karácsony este eljön sok-sok barátunk, közösen főzünk, borozunk, beszélgetünk, zsugázunk – árulta el ünnepi terveit a filmesztéta. – Karácsony másnapján pedig mi megyünk a barátainkhoz. Most is épp piacra rohangálok, azután pedig örülök, ha ízlik a főztöm. Megvendégelni valakit azt jelenti, hogy vársz rá, számítasz rá, törődsz vele. Nem tudok olyan filmet vagy tévéműsort említeni, amelyik ennél fontosabb lenne – fogalmazott Réz András. – Viszont ha valaki kénytelen egyedül lenni a szintetikus szeretetcunami közepette, legalább hívja meg a szomszédját egy süteményre vagy egy pohár borra.

Ahol „ótvar" a karácsony

Idén meglepő akcióval állt elő az egyik humorra specializálódott csatorna, a Comedy Central. Ótvar karácsonyt kíván ugyanis többek között szatirikus Monty Python-jelenetekkel, és kritikával nevettet a South Park epizódjaival. A filmesztétának tetszik az ötlet. – A karácsony vidám ünnep, hiszen születésről, fényről, változásról, megújulásról szól. Vannak kultúrák és országok, ilyen például Skandinávia, ahol az emberek kimennek az utcára, együtt ünnepelnek és nagyokat nevetnek. Nem veszítik el a józan eszüket és a humorérzéküket – tekintettünk ki Réz Andrással. – A Monty Python, a South Park vagy a Family Guy remek holmik, mert provokálnak, dacolnak a szemforgatással, a gyávasággal – fogalmazott a szakember.

Amikor horror a karácsony

Karácsony tájékán nemcsak az ünnepi filmeket élvezhetjük, hiszen a mozik is készülnek újdonságokkal. A Hobbit című film második része például most debütál, hiszen az alkotók ilyenkor mindig nagyobb nézőszámra számítanak, miközben a DVD-k is kedvelt karácsonyi ajándékok. Viszont készültek már olyan műfajú filmek is, amelyek láttán összevonhatjuk szemöldökünket. – Karácsony körül nemcsak a vidám alkotások népszerűek, hiszen több olyan horrorfilm is kapcsolódik ezekhez a napokhoz, mint a Véres karácsony vagy a Fekete karácsony. Ezek is az intimitást és a meghittséget dolgozzák fel, de az egész jelenséget a fonákjáról mutatják be. Épp ezért nem csak ünnepekkor nézhetőek – magyarázta Tóth Zoltán János, a Szegedi Tudományegyetem Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszék munkatársa.

Mitől családi a film?

Tóth Zoltán János szerint a „családi" jelző csupán egy címke, amely az alkotás gyártójának, forgalmazójának segíti kijelölni a célközönségét, de egyúttal a nézőnek is segít a választásban. – De számtalan műfaj belefér a családi film kategóriájába, a melodrámától a kalandfilmekig vagy a vígjátékokig. Ezekben általában az erőszak is szelídített formában jelenik meg, vegyük csak a Bunyó karácsonyig című Bud Spencer-filmet. Nem annyira lövöldözős western ez, inkább a műfaj paródiájának illik be – mondta a szakember, akit a felnőttek körében is népszerű animációs filmekről is kérdeztük. – Ezek több korosztályt, szélesebb nézőcsoportot kívánnak elérni. Leggyakoribb eszközük a különböző minőségű poénok alkalmazása, így miközben egy kisgyerek mondjuk a Jégkorszakban nevet a makkját kergető mókuson, az idősebbek azon mulatnak, hogy milyen más filmeket idéz meg egy-egy jelenet – fogalmazott Tóth Zoltán János.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megáll az idő Takács Nikolasnál

A felvidéki énekes már kiskorában is fellépett karácsonykor, örömmel hegedülte el a Csendes éjt a szomszédságnak. Tovább olvasom